Expo “Dit Zien Wij” opent deuren in Diepenbeek

06.10.2018 | # # # # # # # 
Deel dit bericht

Dit Zien Wij

Op 6 oktober 2018  de expo “Dit Zien Wij“ de deuren in Diepenbeek. Na Beringen en Lommel pakt nu ook Diepenbeek uit met deze tentoonstelling van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE)Centraal staan 88 erfgoedfoto’s: 44 hedendaagse beelden en 44 beelden uit Wereldoorlog I, telkens één per Limburgse gemeente. Elke foto vertelt een uniek verhaal, samen tonen ze welke Limburgse landschappen en gebouwen we het bewaren waard vonden en vinden. De hedendaagse beelden zijn het resultaat van een succesvolle fotowedstrijd. De 44 geselecteerde foto’s zijn te bewonderen op de expo, waaronder ook de foto van ‘t Klein Cafeeke in Diepenbeek, van fotograaf Marc Gaens De expo toont in 88 beelden hoe erfgoed mee onze identiteit bepaalt. Wat we rondom ons zien, vertelt immers wie we zijn.

Dit Zien Wij
Op Openmonumentendag 2017 schoot “Dit Zien Wij”, een project van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed, uit de startblokken. 44 Limburgse gemeenten gingen aan de slag, ze selecteerden elk een bijzondere foto uit Wereldoorlog I en stelden het gebouw op de foto ook open voor het publiek. Het PCCE lanceerde ook een fotowedstrijd om bijzonder Limburgs erfgoed – landschappen en gebouwen – in beeld te brengen. De respons was overweldigend, de wedstrijd leverde maar liefst 975 foto’s op. De jury selecteerde 44 hedendaagse foto’s, één voor elke Limburgse gemeente.

Het zijn stuk voor stuk sterke beelden. Ze capteren aspecten van Limburg, van ons verleden en van onze toekomst. Zo dragen ze niet alleen een emotionele waarde in zich, maar wijzen ze ook op de grote erfgoedwaarde van bekende trekpleisters en onbekendere parels. Ze vertellen de geschiedenis van onze provincie én hebben haar – in meerdere of mindere mate – mee vormgegeven.

Een verrassend perspectief
De expo “Dit Zien Wij” confronteert, op groot formaat, de 44 hedendaagse foto’s met 44 beelden uit Wereldoorlog I. De beelden worden ondersteund door verhalen van vroeger en nu, ingesproken door Vic Dewachter, Herman Dewinné en Friedl Lesage. De 44 historische foto’s zijn gemaakt door lokale fotografen, maar ook door Duitse fotografen, die het Belgisch kunstbezit inventariseerden en er haarscherpe glasnegatieven van maakten. Er zijn 13 originele glasnegatieven uit die periode te zien. In de expo bekijken we de lokale belevenissen en ervaringen uit Wereldoorlog I vanuit een verrassend perspectief.

De kleine verhalen uit elke Limburgse gemeente vormen samen opnieuw één groot geheel dat ons vertelt waar we vandaan komen en waar we naartoe kunnen. Dat dubbele thema, ons erfgoed en de persoonlijke verhalen erachter, is een echte succesfactor. “Dit Zien Wij” is dan ook een mooi vervolg in het herdenkingsproject “Limburg 1914-1918. Kleine verhalen in een Groote Oorlog” dat zowel nationaal als internationaal werd gelauwerd om de vernieuwende aanpak. Zo houden we ons erfgoed levendig bij een breed publiek.

Praktisch
De expo is tot en met 11 november te zien in de bibliotheek en GC de Plak in Diepenbeek.
Openingsuren: maandag-zaterdag: 14u-17u; zondag: 10u-12u.
Gratis toegang.
De beelden en verhalen zijn ook gebundeld in een catalogus, te koop voor € 5 in de expo.

Meer info over de expo vind je op www.ditzienwij.be, over de wedstrijd en het overkoepelende herdenkingsproject op www.limburg1914-1918.be

Lees het artikel in de krant (.pdf)