Johan Veldeman geeft met boek ‘DIEP’ een unieke insiderblik op het leven in de Limburgse koolmijnen

13.07.2018 | # # # # # 
Deel dit bericht
DIEP Johan Veldeman

Op donderdag 12 juli werd in ZLDR Luchtfabriek – waar in 1992 de laatste mijnsirenes tot zwijgen werden gebracht – het boek ‘DIEP – de Mijnologen’ van Johan Veldeman voorgesteld. Met zijn boek graaft Veldeman in het collectieve geheugen van de Limburgse Mijnstreek. Negen levensverhalen die een beklijvend licht werpen op een intussen vergeten migratie, het zware werk ondergronds én het unieke leven in de cité.

Beklijvende mijnwerkersverhalen
Het idee voor het boek kreeg Veldeman toen hij enkele jaren geleden werkte aan een opdracht voor het Davidsfonds. Hiervoor moest hij een boek schrijven met daarin toeristische routes in Midden-Limburg. Eén van de routes bracht hem langs de mijnsites. Ex-mijnwerker Ludwig Tankowski was hierbij zijn gids. Zijn verhaal greep Veldeman zo aan dat hij besloot een boek te schrijven over de mijnwerkers en hun leven. Het verhaal van Tankowski is slechts één van de negen beklijvende mijnwerkersverhalen die ons een unieke inkijk bieden in het mijn-werkersverleden.

Een blik onder de helm
‘DIEP’ geeft de lezer als het ware een inkijk in het leven van de negen mijnwerkers. Een ‘blik onder de helm’, zoals Veldeman het zelf verwoord. Bijzonder aan dit boek is dat Veldeman de verhalen in de ik-vorm heeft neergeschreven. Hierdoor staat niet de mijn, maar de mens centraal en laat Veldeman de mijnwerkers aan het woord. De mooie portretfoto’s van Danny Migalski, die elk interview filmde, dragen hieraan bij.

Praktisch
Het boek ‘DIEP – de Mijnologen’, uitgegeven door COALFACE, is te koop voor € 20 op onderstaande locaties:

Het boek kwam mee tot stand met steun van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed van de Provincie Limburg.