Dichter bij de Etrusken: Gallo-Romeins Museum brengt eerbetoon aan Anton van Wilderode

01.06.2013 | # # # # # # 
Deel dit bericht
tentoonstelling, de Etrusken

De tentoonstelling over de Etrusken in het Gallo-Romeins Museum is goed op dreef.
Met meer dan 35.000 bezoekers op de teller, slaat het intrigerende verhaal van de Etrusken duidelijk aan. Ook de Vlaamse dichter Anton van Wilderode (1918-1998) raakte in de ban van de Etrusken. Het werk van de dichter wordt opgediept en als een hommage meegegeven aan de bezoekers van de tentoonstelling.

Anton van Wilderode reisde veel en graag. Een van zijn lievelingsbestemmingen was Italië, niet toevallig het land van zijn favoriete dichter Publius Vergilius Maro. In de zomer van 1978 deed hij ook de streek van het oude Etrurië aan. Hij raakte gefascineerd door de Etruskische dodencultus.

De neerslag hiervan is terug te vinden in de bundel “De overoever” (1981). Hieruit werd een tiental gedichten verzameld. Met de elegische mijmeringen neemt de dichter ons mee naar de Etruskische necropolen zoals die van Norchia, Cerveteri en Tarquinia. De gedichten werden geselecteerd in samenwerking met de ‘Internationale Vriendenkring Anton van Wilderode’. Ze werden gebundeld in een mooie folder, gratis op te pikken tijdens het bezoek aan de tentoonstelling.

Uiteraard is de tentoonstelling de uitgelezen plek om van dit werk te genieten. Bovendien zal het Gallo-Romeins Museum elke week één van de gedichten posten op zijn facebook-pagina.

“Het Gallo-Romeins Museum zet altijd extra in op de belevingswaarde voor de bezoekers. Zo kunnen de kinderen in de Kids Corner terecht voor creatieve workshops. Wijnliefhebbers kunnen een arrangement boeken om in het museum een selectie van Toscaanse wijnen te proeven. Dat we nu ook een gedichtenbundel mee kunnen geven is alweer een meerwaarde”, aldus Limburgs gedeputeerde van cultuur Igor Philtjens.

De tentoonstelling van de Etrusken loopt nog tot en met 25 augustus.