Design for Health stelt designoplossingen in zorgsector voor IDE-symposium

04.12.2014 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
design zorg

Wat als… designers aan de slag gaan in de zorg? Geen sketch uit een populair televisieprogramma, maar wel een doelstelling van het project Innovatie en Design Euregio (IDE). Partners in dit project zijn Hogeschool PXL, UHasselt, UCLL, de Provincie Limburg en de Steden Hasselt en Genk. Op donderdag 4 december worden enkele doordachte projecten voorgesteld bij PXL-Healthcare in het UD Woonlabo in Hasselt, op het symposium Design for Health.

Hibbot
Dirk Wenmakers toont trots de Hibbot, een vernuftig toestel dat hij ontwierp om kinderen met de ziekte cerebrale parese (hersenverlamming) letterlijk recht te houden bij hun revalidatie. “Mijn
prototype zag er uit als een mechanische robot. Met de hulp van IDE ben ik in contact gebracht met designer Stan Maes om een complete visuele make-over te realiseren. De kinderen zijn alvast enthousiast over het resultaat”, aldus Dirk Wenmakers.

Ook de technologie start-up Ugentec van Wouter Uten volgde een IDEtraject. Het bedrijf dat met zijn software rekenkracht biedt om medische analyses snel en doeltreffend uit te voeren, ging samen met het IDE-platform op zoek naar designoplossingen om meer gebruiksgemak te genereren en een sterkere positie in de markt te bekomen.

Katja Craeghs, coördinator van het project: “De provincie Limburg, de steden Hasselt en Genk en de kennisinstellingen UHasselt, Hogeschool PXL en UCLL, bundelen hier de krachten om vanuit hun netwerk de juiste experts in te schakelen. In functie van de vraag: ondersteuning van een nieuw businessidee, de concrete doelstelling en het type van het bedrijf zoekt IDE naar de meest  passende designmatch zodat via design het idee maximaal kan worden uitgewerkt tot een businessproject dat de economische activiteiten van het bedrijf versterkt. Het samenbrengen van de juiste actoren en zoeken naar nieuwe business mogelijkheden aan de hand van design gebeurt in designinnovatietrajecten.”

Paul Martens van Hogeschool PXL, één van de partners in het project en gastheer van het symposium, benadrukt de kracht van multidisciplinariteit in dit project. “Creatievelingen, zorgprofessionals en ondernemers verbinden om tot krachtige oplossingen te komen die economisch renderen.“
Gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens en gedeputeerde van Economie Marc Vandeput, beiden vanuit hun bevoegdheden betrokken in het project, benadrukken het belang van dergelijke
demonstratieprojecten. Zij onderstrepen de meerwaarde die de creatieve economie kan creëren.
Innoveren is essentieel in het behoud van de competitiviteit en van de bestaande werkgelegenheid in onze provincie. Niet alleen technologische innovatie is belangrijk ook door het optimaliseren van bedrijfsprocessen en het toepassen van designinnovatie kunnen nieuwe producten of diensten worden ontwikkeld.

Groeipotentieel
In België wordt 3% van het BBP gerealiseerd door de creatieve industrie en vindt ook 3% van de tewerkstelling plaats in de creatieve economie. Gemiddeld steeg de tewerkstelling in de sector de
afgelopen jaren jaarlijks met 3% terwijl de gemiddelde stijging van tewerkstelling minder dan 1% is. Deze trend is ook merkbaar binnen heel Europa. In deze sector zit nog een groeipotentieel, vandaar dat wij als provincie innovatie door design willen ondersteunen in drie sectoren: de maakindustrie, de zorg en de mode. Van de 15 designtrajecten die we het afgelopen jaar ondersteund hebben voor een totaalbedrag van 160.000 euro, worden vandaag enkele voorbeelden gedemonstreerd uit de zorgsector.

Over Hogeschool PXL
Hogeschool PXL heeft het meest diverse aanbod in Limburg. Binnen 7 departementen en 2 schools of arts organiseert ze 22 basisopleidingen (19 bachelors en 3 masters) en 24 afstudeerrichtingen. Met vele postgraduaten, bachelor-na-bacheloropleidingen, na- en bijscholingen, congressen en seminaries is Hogeschool PXL toonaangevend in levenslang leren. De 100.000 jaarlijkse bezoekers van PXL-Congress bewijzen dit. Ook in praktijkgericht onderzoek staat Hogeschool PXL ten dienste van het werkveld. De vele expertisecellen van PXL-Research zijn gekend om hun vraaggestuurde nononsense aanpak. Met de Universiteit Hasselt werkt Hogeschool PXL doorgedreven samen in de Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg. Hogeschool PXL heeft vestigingen in Hasselt, Diepenbeek en Genk, en is een tweede thuis voor ruim 8.000 studenten en 900 personeelsleden.