Derde editie Archeologiedagen is een succes in coronatijden: 18 activiteiten in Limburg en meer dan 80 in heel Vlaanderen

08.10.2020 | # # # # # # 
Deel dit bericht
Archeologiedagen

(c) Raymond Lemmens

Vanaf morgen en het volledige weekend komen liefhebbers van archeologie bijzonder aan hun trekken tijdens de derde editie van de Vlaamse ‘Archeologiedagen’ die plaatsvindt van 9 tot 11 oktober.

De Vlaamse provincies, de Vereniging van de Vlaamse Provincies (VVP) en het Forum voor Archeologie slaan opnieuw de handen in elkaar. De Archeologiedagen worden dit jaar een speciale editie met oog voor digitale, alsook fysieke activiteiten. In heel Vlaanderen levert dit meer dan 80 activiteiten op, waarvan er 18 in 9 Limburgse gemeenten. In deze speciale Corona-tijd kunnen we dit gerust een succes noemen. Het is duidelijk dat archeologie nog op veel interesse kan rekenen!

Voor jong en oud, digitaal en op terrein
De coördinatie in onze provincie en de samenwerking met de Vlaamse partners verloopt via het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE).

Krachten bundelen
Archeologie is alom aanwezig in onze provincie, zowel op het terrein als in musea, depots, … Dag in dag uit wordt archeologie door diverse erfgoedspelers onder de aandacht gebracht. Maar één keer per jaar worden de krachten gebundeld en kun je genieten van een exclusief aanbod tijdens het weekend van de Archeologiedagen. Archeologisch erfgoed vertelt ons niet enkel iets over ons verleden, maar geeft ook vorm aan onze identiteit en verruimt onze blik op de wereld en de toekomst. Met dergelijke initiatieven, die aansturen op participatie en beleving, krijgen deze thema’s een grotere, hedendaagse maatschappelijke relevantie en inbedding.

Corona zorgt voor een bijzondere editie van de Archeologiedagen
Kort na de vorige succesvolle editie – met 27.000 bezoekers en ongeveer 90 activiteiten – bundelden de Vlaamse provincies, de Vereniging van de Vlaamse Provincies en het Forum voor Vlaamse Archeologie opnieuw hun krachten om deze derde editie te organiseren. Met de Archeologiedagen willen ze een antwoord bieden op de interesse die er bij veel mensen is voor archeologie en zo ook het draagvlak voor archeologie in Vlaanderen versterken.

Uitstel is geen afstel
Het coronavirus stak eind mei nog stokken in de wielen van de organisatie van de Archeologiedagen, maar uitstel was gelukkig geen afstel. Dankzij het succes van vorig jaar en de passie en creativiteit van alle organisatoren, werd de geplande editie uitgesteld naar het najaar. Uiteraard met een programma dat rekening houdt met alle coronamaatregelen en de veiligheid van de deelnemers.

Meer dan 80 activiteiten
Deze derde editie van de Archeologiedagen zal zonder meer een bijzondere editie zijn. Er zijn traditionele, maar ook innovatieve “fysieke” activiteiten die je individueel of in een kleine groep, thuis of buitenshuis kan beleven. Bovendien valt er ook in digitale vorm meer dan ooit te spitten in ons verleden. Het resultaat is in elk geval een nog gevarieerder en gespreider aanbod om thuis of buitenshuis, digitaal of traditioneel analoog, individueel, in beperkt groep of in klasverband te beleven.

De teller staat vandaag op meer dan 80 activiteiten in Vlaanderen en 18 activiteiten in 9 Limburgse gemeenten.

Trek erop uit of beleef het thuis
Bezoek één van de opgravingen in onder meer Bree, ga op de koffie met een archeoloog in Maaseik, trek erop uit voor een ontspannende fiets- of wandeltocht in Bocholt, Lanaken, Bree en Zonhoven, duik de keuken in met een foodarcheoloog in Genk, struin door de tentoonstelling in het Gallo-Romeins Museum, …. Of kies voor een digitale activiteit, zoals een lezing, een virtuele zoektocht of een online tentoonstellingsbezoek.

Ook voor de kids
Natuurlijk is er ook voor kinderen en jongeren een specifiek aanbod in de vorm van workshops, avontuurlijke zoektochten en (interactieve) games. Blijf je toch liever thuis? Geen zorgen, ook voor jou zijn er heel wat spelletjes, quizzen, kooksessies, enzovoort te vinden in Limburg en Vlaanderen op www.archeologiedagen.be.

In volgende Limburgse gemeenten kan men deelnemen aan archeologische activiteiten Bree, Bocholt, Genk, Hasselt, Lanaken, Lommel, Maaseik, Tongeren, Zonhoven. Ontdek alle Limburgse activiteiten hier.

Belang van provinciale erfgoedbeleid
Met de Archeologiedagen zetten de Vlaamse provincies andermaal in op publiekswerking en sensibilisering rond onroerend erfgoed. Omdat erfgoed leeft van gebruik en beleving en iets vertelt over onze identiteit, is het verzamelen van mensen rond erfgoed voor de vijf provincies een prioriteit. Ze doen dit via nieuwe mediatoepassingen, nieuwe ontsluitingsvormen, actieve en persoonlijke participatie en met inhoudelijke, logistieke en financiële ondersteuning.

Het provinciale erfgoedbeleid gaat bovendien veel verder dan dat. De vijf provincies bezitten en bieden uitgebreide expertise en kennis rond bouwkundig, archeologisch en landschappelijk erfgoed, die ze aanvullen met gerichte subsidies. Daarnaast zijn ze trekkers van het Vlaamse netwerk van onroerend erfgoeddepots, o.a. door inhoudelijke, logistieke of financiële ondersteuning. En met hun Monumentenwachten informeren en sensibiliseren zij erfgoedhouders over het onderhoud van hun erfgoed. Zo vermijden eigenaars en beheerders niet alleen grote kosten, maar houden ze ook waardevol erfgoed in goede staat. Elke provincie vult dit aanbod verder aan op basis van de specifieke noden op haar grondgebied.

Bekijk het fragment op TVL hier.