Provincie Limburg en Z33 openen de deuren voor Cinemaximiliaan

16.03.2016 | # # # # 
Deel dit bericht
16-03-2016-2

Op 26 maart opent in Z33 de benefiettentoonstelling Cinemaximiliaan. Daarmee breidt de pop-upcinema voor vluchtelingen Cinemaximiliaan zich verder uit over België. De organisatie vroeg aan verschillende kunstenaars om een kunstwerk te doneren om zo haar werking verder te kunnen ontwikkelen. Z33 is vereerd om deze reizende tentoonstelling met werk van onder andere ‘oude bekenden’ zoals de kunstenaars Leon Vranken, Sarah & Charles en Jasper Rigole te ontvangen. Cultuur inspireert en brengt mensen samen. Het verbindt en versterkt. De provincie Limburg draagt dit initiatief dan ook een warm hart toe”, zegt Igor Philtjens, gedeputeerde van Cultuur van de provincie Limburg.

Wat is Cinemaximiliaan?

Cinemaximiliaan is een pop-upcinema voor mensen op de vlucht. De cinema begon in het Maximiliaanpark in Brussel met een simpel scherm en een beamer onder een zeil. Sinds september 2015 brengen de filmvertoningen licht in de lange, donkere avonden van net gearriveerde nieuwkomers. Dankzij de inzet van de groeiende groep vrijwilligers is Cinemaximiliaan een ‘woonkamer’ geworden, een plek van ontmoeting, uitwisseling en ontspanning. Uit de banden die er gesmeed worden, groeien vriendschappen en nieuwe initiatieven die ervoor zorgen dat nieuwkomers via de cinema een weg in onze samenleving vinden.

Cinemaximiliaan gaat voor maximale verspreiding

Cinemaximiliaan breidt uit, want ook in andere opvangcentra in België is er grote nood aan ontspanning en uitwisseling. De organisatie organiseert bovendien cultuuruitstappen met nieuwkomers die in de verder gelegen centra wonen. Uit alle hoeken van het land bieden zich inmiddels vrijwilligers aan om filmvertoningen te organiseren. Ook in Limburg is de vraag groot.

Reizende kunstbenefiet

De groep geëngageerde vrijwilligers rond Cinemaximiliaan – waaronder veel beeldende kunstenaars, artistieke werkers, filmmakers en cinefielen – heeft 21 kunstenaars gevraagd om een kunstwerk te doneren. Curator Laura Herman stelde hiervan een catalogus samen met deze unieke kunstwerken en kunstedities van bekende kunstenaars en opkomende namen in de kunstwereld, alsook kunstenaars die als vluchtelingen in ons land zijn aangekomen:
Mohammed Alani (IQ), Kasper Bosmans (BE), Bridget Currie (AU), Louay Dabous (SY), Hans Demeulenaere (BE), Marjolijn Dijkman (NL), Haidar Jabbar (IQ), Anne-Marie Jacobs (BE), Giorgios Kontis (GR), Gwendolyn Lootens (BE), Aukje Koks (NL), Jasper Rigole (BE), Ali Sabri (IQ), Fabrice Samyn (BE), Sarah & Charles (BE), Ayham Seif (SY), Robin Vanbesien (BE), Walt Van Beek (BE), Emma van der Put (NL), Philippe van Wolputte (BE), Leon Vranken (BE).

De tentoonstelling met gedoneerde werken zal op verschillende plekken in België te zien zijn. De werken zijn te koop voor bescheiden, vaste prijzen die variëren tussen 350 en 1500 euro. In de maand april en mei is Z33 gastheer van dit bijzondere project. De benefiettentoonstelling valt samen met drie tentoonstellingen die Z33 opent op 26 maart:

Design my Privacy, Basim Magdy – Some Become Part Time Singers and Some Keep Pretending, Dries Depoorter – Data Broker. Van 27 tot en met 29 mei in Vleugel ’58 in Z33.