Smakelijke Dag van het Eetbare Landschap 2013

13.09.2013 | # # # # # # 
Deel dit bericht
bokrijk_eetbaar

Op zondag 15 september vindt in Bokrijk de feestelijke 15de editie plaats van de ‘Dag van het Eetbare Landschap’. Je kan dan traditiegetrouw kennismaken met alles wat eet- en drinkbaar is in de natuur. “Mensen hechten vandaag de dag steeds meer belang aan lekker én gezond eten en ze willen ook weten wat er precies op hun bord ligt, waar het vandaan komt en hoe het is klaargemaakt”, zegt gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens, tevens voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk. “Nu zondag combineren we in het unieke kader van het Openluchtmuseum verschillende activiteiten rond al het lekkers uit eigen streek. Bokrijk zet voor één dag de authentieke installaties uit haar collectie terug in werking tijdens demonstraties bierbrouwen, jeneverstoken, brood bakken of het vervaardigen van stroop. Te vaak denken we aan gebouwen en objecten als we het over erfgoed hebben. Maar ook eetcultuur maakt deel uit van ons rijkelijk aanwezig erfgoed. Zo wordt de kennis en expertise die gepaard gaat met koken vaak van generatie op generatie doorgegeven en zo in stand gehouden.” Het evenement is ondertussen uitgegroeid tot één van de grootste streekproductenmarkten in Limburg.

Een greep uit het aanbod:

  • Gezellige streekproductenmarkt met zowat 90 standhouders verspreid over het Openluchtmuseum. Zij verkopen zowel groenten, fruit en kruiden rechtstreeks uit de tuin, als afgewerkte producten zoals honing, streekwijnen, worst of hoeveproducten. Nieuw dit jaar is de aanwezigheid van 15 officieel erkende ‘streekproduct’ labelhouders uit gans Vlaanderen. Zo maak je zondag onder meer kennis met mosterd uit uit West-Vlaanderen, koffie uit Antwerpen, oude geuze uit Beersel, Molse kip-kap of stroop uit Borgloon.
  • Er zijn demonstraties appels persen, jeneverstoken en stroopstoken. Wie droomt van zijn eigen wijn op tafel, krijgt van Geurt van Rennes van wijndomein Genoels-Elderen de beginselen van het wijn maken bijgebracht.
  • De “Limburgse Bakkersbond vzw” bakt Limburgse vlaaien en brood in het authentieke bakhuis van het Openluchtmuseum.
  • In de museumbrouwerij Het Paenhuys brouwt de ‘Biergilde Demerdal-Vliermaalroot vzw’ 2.000 liter ‘Mars Bier’, gebruik makend van de authentieke installatie in de brouwerij. Meer dan 20 bierbrouwers gaan aan de slag op de werkwijze van weleer.
  • De bezoeker kan gratis proeven van paté, kipkap en bloedworst, door De Limburgse Slagersbond bereid.  Er staat ook 1000 liter gratis huisgemaakte waterkerssoep op het menu.
  • Voor de kinderen is er een workshop ‘Eetbare juweeltjes maken’. Je kan ook de hele dag lang met het hele gezin gratis pendelen met de huifkar tussen de verschillende locaties.