Provincies Guangdong en Limburg versterken partnerschap

08.10.2015 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
Guandong en Limburg

Vanaf dit weekend kunnen de Limburgers de Chinese provincie Guangdong van dichtbij ontdekken. Culturele uitwisseling, via een foto- en dansvoorstelling, is de eerste concrete stap om de samenwerking tussen de provincies Guangdong en Limburg krachtig uit te bouwen. Gedeputeerde van Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens: “Met cultuur bouw je duurzame bruggen. Deze culturele uitwisseling is hier een sterk voorbeeld van. Het is de eerste concrete stap om de samenwerkingsverbanden tussen de provincies te intensifiëren.”

Partnerschap tussen Chinese provincie Guangdong en provincie Limburg

In juni 2015 verbroederden beide provincies en spraken ze af om intensief samen te werken. Het idee om een partnerschap tussen Limburg en Guangdong te stichten, kwam van Flanders Investment and Trade, het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen.

De kustprovincie Guangdong ligt in het zuiden van China en is een van de snelst groeiende regio’s in het land. Als pionier van hervormingen en een opendeurpolitiek, toonde deze Chinese provincie sinds 1978 opmerkelijke resultaten op het vlak van economische en sociale ontwikkeling. Vorig jaar en de jaren ervoor had deze provincie de grootste economische groei van alle Chinese provincies. Guangdong is tevens een regio die in dezelfde sectoren actief is als Limburg (toerisme, erfgoed, drones-technologie, …) en erg exportgericht werkt. Een van de doelstellingen van dit partnerschap is om Chinese bedrijven aan te trekken om zich in Limburg te vestigen en omgekeerd.

Uitwisseling tussen Guangdong en Limburg via gelijktijdige fototentoonstelling

Een eerste stap om tot dit doel te komen is een intensieve kennismaking met elkaars gewoonten en cultuur. In de openbare bibliotheek van de hoofdstad Guangzhou zal vanaf 12 oktober een fototentoonstelling openen over Limburg. Hier staan de economische speerpunten van Limburg centraal, maar ook het groene karakter en de Limburgse levenskwaliteit wordt in de verf gezet. Een Limburgse delegatie onder leiding van gouverneur Reynders, gedeputeerde Vandeput en Peuskens zullen daar de tentoonstelling openen en de eerste contacten ter plaatse versterken.

Gelijktijdig opent in de Provinciale Bibliotheek van Limburg de fototentoonstelling “Een kijk op Guangzhou door Europese fotografen”, dit in aanwezigheid van een Chinese delegatie. 12 Europese fotografen kregen in mei 2015 de kans om Guangdong, haar energie en vitaliteit op beeld vast te leggen. Het resultaat is een mooie tentoonstelling over deze bruisende regio, die je van 12 oktober tot 14 november 2015 gratis kan bezoeken in de Provinciale Bibliotheek Limburg. Gedeputeerde van Cultuur, Erfgoed en Toerisme Igor Philtjens zal de tentoonstelling samen met deze delegatie openen.

“Met cultuur bouw je duurzame bruggen. Deze culturele uitwisseling is hier een sterk voorbeeld van. Het is de eerste concrete stap om de samenwerkingsverbanden tussen de provincies Guangdong en Limburg te intensifiëren”, stelt gedeputeerde Igor Philtjens.

Dansvoorstelling over Chinese leven

Daarnaast kunnen alle Limburgers op zondag 11 oktober 2015 van 19.00 tot 21.00 u. de dansvoorstelling “That pot of tea in Chaoshan” van het gerenommeerde Southern Song and Dance Company gratis bijwonen in het Cultuurcentrum van Hasselt. Tijdens de voorstelling maakt men kennis met het Chinese leven van alledag, waarin het kopje thee een centrale rol speelt. Thee herinnert de Chinezen niet alleen aan het moederland waar ze geboren en getogen zijn, maar wordt door hen ook gebruikt om op alle geluksmomenten en het lijden te toasten.