Coronavirus heeft grote impact op toeristische sector in Limburg

14.03.2020 | # # # # 
Deel dit bericht
Coronavirus Limburg

De impact van het coronavirus op de sector van de vrijetijdseconomie kan nu nog onvoldoende worden ingeschat, doch lijkt bijzonder groot te zijn. Niet alleen op sectorniveau maar vooral op niveau van de individuele uitbatingen. De provincie Limburg en Toerisme Limburg zijn bereid bijkomende middelen vrij te maken om de bestemmingspromotie in en buiten Limburg te versterken.

Sluitingen tot minstens 3 april
De federale overheid heeft beslist dat hotels open mogen blijven, maar voor de vakantieparken betekent dit dat enkel de aanwezige supermarkt open mag blijven. De Center Parcs-vestigingen van Lommel en Peer sluiten daarom vanaf vrijdag volledig de deuren. Ook Molenheide in Houthalen- Helchteren gaat dicht. De tijdelijke sluiting loopt van 13 maart middernacht tot minstens 3 april.

Afschaffen of uitstellen als voorzorgsmaatregel
De kleinschalige logies blijven wel open, maar Toerisme Limburg krijgt nu al de eerste berichten van uitbaters dat mensen als voorzorgsmaatregel hun verblijf afgelasten of uitstellen. Bovendien worden alle recreatieve, sportieve, culturele en folkloristische activiteiten geannuleerd, ongeacht hun omvang en of ze openbaar of privé zijn.

Wandelen en fietsen nog steeds mogelijk
Hierdoor zal er weinig te beleven zijn. Te meer ook omdat cafés en restaurants gesloten zijn. Het toeristisch seizoen zal wellicht later op gang komen. Er kan natuurlijk wel nog steeds gewandeld en gefietst worden in onze prachtige provincie.

Bijkomende inspanningen
Crisismaatregelen voor het direct economisch verlies moeten op Vlaams en federaal genomen worden. De provincie Limburg en Toerisme Limburg zullen, op het moment dat de noodmaatregelen worden opgeheven, wel bijkomende inspanningen doen en bijkomende middelen vrijmaken om de bestemmingspromotie in en buiten Limburg te versterken. Ervoor zorgen dat er terug de nodige omzet wordt gehaald door gasten naar Limburg te halen, moet leiden tot de nodige economische ademruimte voor de sector.

Maar voorlopig primeert de gezondheid van de bevolking en van onze gasten.