Bruggen bouwen tijdens het eerste Limburgs Fietscongres

04.05.2018 | # # # # # # 
Deel dit bericht
fietscongres

Op vrijdag 4 mei organiseerde BikeValley in samenwerking met UHasselt (IMOB) en Toerisme Limburg vzw een gratis Fietscongres, met focus op innovatie en cases uit eigen regio. Dit B2B congres richtte zich zowel tot actoren vanuit de overheid, als tot bedrijven met een link naar fietstoerisme en fietsmobiliteit.

Blijven investeren in het Limburgs fietsroutenetwerk
Fietstoerisme groeide uit tot een belangrijke motor voor de Limburgse economie en is een van de hoofdredenen om een verblijf te boeken in onze provincie. Daarom blijven we investeren in het comfort en de kwaliteit van ons fietsroutenetwerk. Dit doen we samen vanuit de Provincie en Toerisme Limburg met de 44 steden en gemeenten. Hiertoe ondertekenden we al eerder een kwaliteitscharter en hanteren we een provinciaal subsidiereglement, waarbij we de laatste vijf jaar ruim 2,3 miljoen euro investeringssubsidies aan de gemeenten hebben toegekend.

Koppositie behouden
Maar om onze koppositie als fietsbestemming te behouden, moeten we niet enkel investeren maar ook innoveren. Dat doen we enerzijds door een belevingslaag te leggen bovenop het bestaande fietsroutenetwerk, met innovatieve fietsprojecten zoals ‘Fietsen door het Water’. Anderzijds moeten we ervoor zorgen dat we intensief samenwerken met de verschillende sectoren en kennisdelen tussen de actoren, met focus op innovatie. We moeten bruggen bouwen tussen de diverse sectoren en over beleidsdomeinen heen. Daar was dit congres alvast een goed voorbeeld van.

Kruisbestuiving tussen de verschillende fietsdomeinen
Deelnemers aan het congres konden uiteenlopende themasessies bijwonen, vanuit drie verschillende invalshoeken: Fiets en Werk, Fiets en Toerisme en Fiets en Veiligheid. Het afsluitend netwerkmoment bracht deelnemers uit de verschillende sectoren samen en zorgde zo voor kruisbestuiving en samenwerking tussen de diverse domeinen. En die samenwerking is belangrijk voor Limburg. Onze provincie heeft dankzij het befaamde fietsroutenetwerk een sterke reputatie als fietsbestemming. De oprichting van incubator BikeVille en van de  VZW Flanders’ Bike Valley – met sterke leden zoals Ridley, Bio Racer en het beheer van de windtunnel – versterken dit imago alleen maar. Op die manier blijven we Limburg op de kaart zetten als de fietsprovincie bij uitstek.