Winnaar Bruegelgame Bokrijk mag naar Kunsthistorisches Museum Wenen

02.12.2019 | # # # # # 
Deel dit bericht

In 2019 is het precies 450 jaar geleden dat de Vlaamse Meester Pieter Bruegel de Oude overleed. Bokrijk heeft dit jaar die gebeurtenis herdacht met de grootse expo ‘De wereld van Bruegel’. Bezoekers konden de landschappen en Bruegeltaferelen ‘in het echt’ beleven op een interactief Bruegelparcours in het Openluchtmuseum. Ook in 2020 zal de expo nog te bezoeken zijn.

Eén van de toppers in onze programmatie was een innovatieve Bruegelgame voor de hele familie. Met behulp van ‘augmented reality’ kon je spelenderwijs op zoek gaan naar verdwenen objecten uit Bruegels schilderij ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’. Meer dan 50.000 deelnemers maakten van de Bruegelgame een groot succes. De familie Lemmens uit Beringen werd verkozen tot eindwinnaar 2019. Dankzij deze overwinning mag het gezin op citytrip naar Wenen voor een bezoek aan het Kunsthistorisches Museum. In dit museum kan je de grootste collectie originele Bruegelwerken ter wereld bewonderen.

Spiegel naar vandaag
Na al die eeuwen is het werk van Bruegel nog steeds herkenbaar en relevant. Dat was het uitgangspunt van de expo in Bokrijk. Dankzij nieuwe technieken kunnen we dit idee nog beter overbrengen bij onze bezoekers en hun Bruegelbeleving in Bokrijk versterken. De Bruegelgame werkt via RFID-technologie, verwerkt in een polsbandje. Bij de start krijg je een virtuele hoed opgezet, naar het voorbeeld van een echt model uit de 16e eeuw. Op de 11 haltes van het Bruegelparcours zijn kristallen voorwerpen verstopt die je moet scannen met het polsbandje en vervolgens een plekje geven op je hoed. Zij vormen de sleutels tot Bruegels verhalen: in de bergschuur uit Zuienkerke, het slotstuk van de game, volgt de volledige ontsluiting van het schilderij en wordt je een spiegel voorgehouden naar het leven van vandaag. De Bruegelgame is bedacht door Thomas Laureyssens van toyfoo. Als docent aan LUCA School of Arts in Genk heeft hij zijn studenten ‘gamedesign’ betrokken bij de ontwikkeling ervan.

Geslaagde compositie
Wie dit jaar in Bokrijk de Bruegelgame speelde en alle kristallen voorwerpen vond, kon deze objecten op zijn virtuele hoed schikken tot een mooie compositie én het eindresultaat delen op Instagram. Elke maand, van april tot en met oktober, viel er zo een gezinsabonnement voor Bokrijk te winnen. Nu is ook de grote eindwinnaar bekend die uit deze 7 maandwinnaars werd gekozen. De familie Lemmens uit Beringen speelde de Bruegelgame in het Openluchtmuseum. De dochter des huizes deelde een foto van haar hoed op social media. Het eindresultaat viel in de smaak bij de jury. Niet alleen was de compositie zonder meer geslaagd te noemen, het grappige tafereeltje leek wel recht uit een echt Bruegelwerk te komen… Het winnende gezin is alvast erg opgetogen met de trip naar Wenen. Vanaf 2 april In 2020 krijgt iedereen een nieuwe kans om mee te dingen naar de hoofdprijs.