Bokrijks vakmanschap

23.07.2014 | # # # # 
Deel dit bericht
lemen en vitsen ambacht

De zomer is ook in Bokrijk weer van start gegaan. Bovenop het uitgebreide zomeraanbod kan je je elke zondag van de vakantie aan allerlei extra activiteiten verwachten. “Tijdens de Bokrijkdagen, acht zondagen in juli en augustus, wordt er telkens een ander aspect uit ons rijke culturele erfgoed belicht”, zegt gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens, eveneens voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk. “Dit op een interactieve en hedendaagse manier. Zo wil Bokrijk een eigentijds venster op het verleden bieden.” Zondag 27 juli demonstreren vakmensen heel de dag door hun kennis en kunde, zodat je als bezoeker het authentieke vakmanschap in Bokrijk kan ontdekken.

Authentieke technieken

Op en rond het Kempens dorpsplein kan je de hele dag vakmensen aan het werk zien tijdens tal van demonstraties. Maak kennis met de technieken voor lemen en vitsen of strodekken, of ontdek hoe een zaagkuil gebruikt werd. In de Schuur van Lommel-Kattenbos tref je de lederbewerker aan, die je toont hoe je leder bewerkt en je helpt om je eigen lederen armbandje te maken. Ook kan je een bezoekje brengen aan de smid en een workshop smeden volgen, leren kantklossen in Hooghuis Tessenderlo of een workshop houtdraaien volgens aan de Wellenshoeve. De allerkleinsten kunnen zich uitleven in het knutselatelier, waar ze textiel leren stempelen. Ook in museumdeel Oost- en West-Vlaanderen staat alles in het teken van vakmanschap. Je kan er terecht voor workshops klompen maken en wol verven en kijken naar een demonstratie graan malen in de rosmolen.

Open Atelier

Van juwelen ontwerpen over glasblazen tot brood bakken, in het Open Atelier geven vakmensen het beste van zichzelf met eeuwenoude technieken. Zo zie je er dé meesterschoenmaker van Ambiorix aan het werk, ontdek je hoe leder bewerkt wordt tot handtassen of krijg je te zien hoe ambachtelijke zeep vervaardigd wordt. Keramistes tonen hoe je met porselein of gips werkt, houtbewerkers demonstreren technieken om meubels te maken en ambachtelijke bakkers laten zien hoe je speltkoekjes of brood op artisanale wijze bakt. Het resultaat van deze en nog tal van andere demonstraties zijn authentieke producten, met liefde en vakmanschap gemaakt. Producten die je bovendien kan kopen als aandenken aan je bezoek.

Maak zelf een lederen beursje

In de Schuur Lommel-Kattenbos staat lederbewerking centraal. Naast workshops en demonstraties lederbewerking kan je er ook lederen beursjes aanschaffen. Voor €14,50 krijg je een do-it-yourselfpakket waarmee je thuis zelf een authentieke geldbuidel kan maken. Mag het wat luxueuzer, dan is er ook de designversie. Speciaal voor Bokrijk ontwierpen Kuppers&Wuytens een authentieke en duurzame maar toch hedendaagse lederen beurs. Er is plaats voor moderne betaalmiddelen zoals bank- en kredietkaarten en briefjesgeld. Ook identiteitskaart, rijbewijs en andere plastieken pasjes passen probleemloos in deze designbeurs. De door Kuppers&Wuyetns ontworpen geldbeurs is verkrijgbaar voor €37,50 in zowel een kant-en-klare versie als een do-it-yourselfversie.

bokrijk brandmerkt

Deze Bokrijkdag is echter nog maar een voorsmaakje van het uitgebreide vakmanschap dat Bokrijk te bieden heeft. Onder de noemer ‘bokrijk brandmerkt’ wil Bokrijk aloude ambachten en technieken uit het vroegere dagelijkse leven op een innovatieve manier in de kijker zetten. Tussen 2016 en 2018 zullen deze ambachten gaandeweg zichtbaar worden in het Openluchtmuseum, geconcentreerd in museumgedeelte De Kempen. Hier bij worden onder andere multimedia, hedendaagse technieken ingezet. Historisch onderzoek naar onze streekeigen ambachten vormt een leidraad voor een kruisbestuiving en clash tussen onze ambachtslui enerzijds en andere disciplines en nieuwe denkpisten anderzijds. Op die manier zullen we de bezoekers in de komende jaren inzichten geven, begeesteren en vooral laten zien hoe hedendaags en respectvol Bokrijk met het verleden werkt. Met ‘bokrijk brandmerkt’ refereren we naar de oorspronkelijke betekenis van
brandmerken, namelijk een merkteken aanbrengen. Een brandmerk getuigt van de fierheid van een maker. Ook Bokrijk is zo’n brandmerk, een sterk merk.

> Lees de artikels in de krant (.pdf)