Bokrijkdag: boerderijdieren in actie

06.07.2015 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
bokrijk dier

Het Openluchtmuseum is in juli en augustus 7 dagen op 7 geopend en biedt elke dag een ruime keuze aan workshops, demonstraties en gezinsactiviteiten aan. De zondagen zijn extra sfeervol dankzij gethematiseerde Bokrijkdagen. We blijven in de zomerperiode investeren in extra programmatie en evenementen zodat er voor de bezoekers nog meer te beleven valt. Tijdens de Bokrijkdagen, 8 zondagen in juli en augustus, wordt telkens een ander aspect uit ons rijke culturele erfgoed belicht.

Zo staat op 12 juli het ‘levend erfgoed’ volop in de kijker. Want ook dieren spelen een belangrijke rol in het museum dat de cultuur van het dagelijkse leven op het platteland verbeeldt.

Historische dierenrassen
Elke Bokrijkdag is verrassend anders. Op zondag 12 juli spelen de boerderijdieren van Bokrijk de hoofdrol. Het Openluchtmuseum telt een 18-tal ‘oude’ Belgische dierenrassen zoals het Belgisch trekpaard, het Piétrainvarken, het Mergellandschaap en de Ardense Voskop of het Lakenvelderrund. De totale veestapel bestaat uit zowat 150 dieren. De dieren brengen het museum letterlijk tot leven. Daarnaast werkt Bokrijk bewust aan de instandhouding van de historische rassen via diverse kweekprogramma’s. Het Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) geeft je meer toelichting. Via een gratis rondleiding met gids kom je ook te weten hoe dieren zo’n 100 jaar geleden onder één dak samen leefden met de mensen wat hun functie toen was. Dieren spelen vaak een belangrijke rol in Vlaamse tradities zoals de garnaalvisserij te paard, paardenprocessies of vinkenzettingen. Dit zijn enkele van de vele gewoonten en gebruiken die we vandaag koesteren en willen doorgeven aan de volgende generaties. Zij behoren tot ons ‘immaterieel cultureel erfgoed.’ Het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG) stelt in Bokrijk zijn werking voor en geeft meer uitleg over dierenwelzijn. Want veel tradities waarbij dieren betrokken zijn, dragen  duidelijk de sporen van een andere tijd in zich en roepen vaak ook heel wat vragen op. Gezinnen kunnen deelnemen aan een levensgroot memoryspel of een kunstwerkje maken voor de ideeënboomgaard.

Tijd voor actie
Je kan de boerderijdieren niet enkel op het erf of in de wei bewonderen. Ze komen ook in actie: paarden tonen hun kracht tijdens een demonstratie boomslepen, een activiteit die vandaag de dag bijna volledig vervangen is door machines. Ook om de rosmolen te laten draaien, werd er vroeger een beroep gedaan op paardenkracht. Vervolgens gaan de os en de ezel aan het werk om de karren gemalen gerst te vervoeren. Ook de hondenkar rijdt rond. Voor je verplaatsing door het Openluchtmuseum kan je eveneens op de dieren rekenen. De ‘Hop-on Hop-off huifkar’, getrokken door Belgische trekpaarden, brengt je op 12 juli gratis van het ene museumdeel naar het andere. Je kan ook een demonstratie bijwonen zoals schapen drijven, hoefijzers maken en een paard beslaan, of deelnemen aan een initiatie valkenieren.

Dierenvertier voor jong en oud
De kinderen brengen een bezoekje aan het sprekend schaap en mogen knuffelen met konijntjes, cavia’s, eenden of schapen op de mobiele kinderboerderij. Of ze nemen plaats op een heus ‘vliegend tapijt’ dat werkt op paardenkracht. Voor de volwassenen staat er een initiatie ‘hoefijzer werpen’ op het programma. Of waag je kans tijdens de wedstrijd ‘koeschijten’. Wie goed gokt maakt kans op een Bokrijk abonnement voor het hele gezin…

Kijken en zélf doen
Daarnaast genieten de bezoekers op zondag , net zoals tijdens weekdagen, van talrijke demonstraties en initiaties door vakmensen van Bokrijk. Op de vernieuwde website www.bokrijk.be vind je een handige agenda met het volledige aanbod van dag tot dag. Bekijk de smid, pottenbakker, hoedenmaker, lederbewerker of imker aan het werk. Wie liever zelf de handen uit de mouwen steekt, kan dat tijdens één van de workshops zoals pottendraaien, broodjes bakken of een armbandje uit leder vervaardigen. Voor een workshop betaal je extra via 1 of 2 workshopjetons (€2,5 per jeton). Het resultaat gaat achteraf natuurlijk mee naar huis.