Bokrijk moet ‘het Central Park’ van Limburg worden

Deel dit bericht

Er is al veel werk verzet voor het nieuwe Bokrijk. Samen met een van de creatiefste chef-koks van Europa hebben we een unieke broodbakkerij opgezet om het uitzonderlijke karakter van vakmanschap te illustreren. We bouwen daarop verder door ook het vakmanschap rond textiel en bouwen te tonen. Bokrijk zal uitgroeien tot dé plek in Europa om vakmanschap en erfgoed te beleven.

Een Bokrijk voor de volgende generaties

Wij willen er de Corda Campus van de ambachten creëren: een brug naar het ondernemerschap dat brood ziet in de nieuwe aantrekkelijkheid van het verleden. Bokrijk zal in de toekomst bestaan uit verschillende zones die verschillende aandachtspunten en belevingen overbruggen.

Het openluchtmuseum moet een bestemming zijn waarvoor mensen een serieuze omweg willen maken. Daarvoor moeten we het verleden visueel confronteren met het heden, door middel van contrasten. Met inspirerende landmarks, waarvan de beelden een diepe indruk maken en de wereld rondgaan zodat iedereen ze wil zien.

De puurheid van de open lucht

Bokrijk moet ‘het Central Park van Limburg’ worden. Het moet 365 dagen per jaar op een of andere manier toegankelijk zijn en zijn naam van openluchtmuseum alle eer aandoen. Alles moet in het teken van puurheid en open lucht staan.

Zo kan een openluchttentoonstelling twee zones van het openluchtmuseum verbinden: een langwerpige futuristische expositie van minstens honderd meter lang, waarbij je zelf in de openlucht bent om te kijken naar een tentoonstelling die op de meest innoverende manier achter een beveiligde en geconditioneerde glasconstructie getoond wordt. Op die manier bouwen we bruggen tussen belevingen.

Als sluitstuk moeten we verder bouwen op het openluchtprincipe door de verbinding met de omliggende natuur te versterken. Met Fietsen door het water hebben we daartoe een eerste stap gezet. Maar waarom zouden we niet, samen met de privésector, ook ‘logeren in openlucht’ kunnen realiseren? Als we een Bokrijk willen maken waar de volgende generaties ons morgen dankbaar voor zijn, moeten wij ons vandaag durven afvragen hoe een Bokrijk van de 22ste eeuw er moet uitzien.

“Bokrijk moet ‘het Central Park van Limburg’ worden. Het moet 365 dagen per jaar toegankelijk zijn en zijn naam van openluchtmuseum alle eer aandoen.”

Ik wil mijn visie op Limburg delen en schets mee voor Limburg

Schets je mee?

Wil je graag nog meer lezen over mijn visie op Limbruggen?

Bestel het boek