Bokrijk zoekt ambachtslieden

12.02.2014 | # # # # # # # # # 
Deel dit bericht
Openluchtmuseum Bokrijk ambacht

De geplande restauratie van de oude huisjes, schuren en andere gebouwen in Bokrijk gaat deel uitmaken van het belevingstoerisme van het Openluchtmuseum. Daarnaast is Bokrijk op zoek naar ambachtslieden die de verlevendiging van Bokrijk naar een niveau hoger kunnen tillen.

Het is de eerste maal dat de restauratie van de huizen en andere gebouwen van het bezoekersgedeelte van het Openluchtmuseum niet volledig wordt afgesloten als een bouwwerf. Gedeputeerde en voorzitter van Bokrijk Igor Philtjens ziet daarom een kans om het Masterplan, waarin een hele reeks geplande restauraties staan opgesomd, open te trekken.

“De technieken waarmee de huisjes in Bokrijk worden gerestaureerd vergen bijzondere ambachten”, zegt Philtjens. “Ik denk dat nog maar heel weinig mensen weten hoe zo’n restauratie juist in elkaar zit. Nochtans maakt dit deel uit van onze sociale geschiedenis en is het belangrijk dat dit soort technieken niet verloren gaat. We willen mensen dan ook toelaten op de werven waar de huisjes gerestaureerd worden. Ze kunnen dan niet alleen zien hoe de ambachtslui tewerk gaan, maar er ook uitleg  krijgen.”
Om het Openluchtmuseum nog meer te verlevendigen, is Bokrijk op zoek naar ambachtslieden. Die staan los van de acteurs die er de klok zo’n honderd jaar terugdraaien en vorm geven aan het leven van destijds.  “Momenteel tellen we 75 seizoensmedewerkers”, vertelt gedeputeerde Igor Philtjens. “Maar er zijn nog zeven openstaande betrekkingen: zes voltijdse en twee halftijdse krachten. De zeven ambachtslui die we zoeken hebben een andere opdracht”, gaat Igor Philtjens verder. “Dat wil zeggen dat ze hun ambacht in het Openluchtmuseum kunnen uitvoeren. Maar dat ze daarbij ook de bezoekers betrekken.”

Geschiedenis

“We willen veel verder gaan dan louter een demonstratie. De bezoekers moeten die ambacht mee kunnen beleven. Ze moeten de smaak te pakken krijgen en hopelijk levert dat mensen op die in de toekomst de ambacht willen voortzetten. Het is in ieder geval belangrijk dat onze sociale geschiedenis bewaard blijft in de vorm van ambachten.”
Bokrijk is onder meer op zoek naar herboristen, herders, houtdraaiers, imkers, leerbewerkers, mandenvlechters en smeden. Deelnemers die geselecteerd zijn, kunnen rekenen op een vergoeding zoals die van de seizoensmedewerkers.

> Lees de artikels in de krant (.pdf)