Zuurdesembrood van Bokrijk wint Museum Product Award

02.12.2017 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
Museum Award

Het Openluchtmuseum Bokrijk heeft vrijdagavond de Museum Product Award ontvangen. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse FARO-bijeenkomst het ‘Groot Onderhoud’ in Leuven, in aanwezigheid van Minister van Cultuur Sven Gatz en tal van spelers uit de culturele en erfgoedsector. Bokrijk viel in de prijzen met het zuurdesembrood uit broodatelier ‘De Superette Bokrijk’ dat werd beloond omwille van zijn duurzame karakter.

bokrijk brandmerkt (BKRK)

Het broodatelier kadert binnen een ruimere museale werking rond de cultuur van het brood bakken, waarbij verleden, heden en toekomst van dit vakmanschap aan bod komen. Onder de noemer ‘bokrijk brandmerkt’ (BKRK) willen we op een eigentijdse manier de relevantie van ons erfgoed aantonen. Het doet me plezier dat dit letterlijk wordt gesmaakt! Bokrijk ging voor dit broodatelier een samenwerking aan met de ‘hedendaagse vakman’ Kobe Desramaults.

Museum Product Award
De Museum Product Award werd voor de tweede keer georganiseerd door FARO, het steunpunt voor het roerend en immaterieel cultureel-erfgoedveld en ICOM Belgium Flanders (International Council of Museums). De wedstrijd stond dit jaar in het teken van ‘Erfgoed en duurzame ontwikkeling’, het overkoepelende thema van ‘Groot Onderhoud’. FARO wil zo het meest duurzame product uit de Vlaamse museum- en andere erfgoedwinkels bekronen. Het zuurdesembrood van Bokrijk werd tot winnaar gekozen na een stemming door het aanwezige publiek en een professionele jury bestaande uit FARO, ICOM Belgium Flanders en Ecolife, het kenniscentrum voor footprinting en ecologische gedragsverandering.

Duurzaam product

Voor het zuurdesembrood van ‘De Superette Bokrijk’ worden enkel biologische ingrediënten gebruikt. ‘De Superette Bokrijk’ werkt dus enkel met lokale telers. Uitgangspunt is de ‘korte keten’ bij de aanlevering van de ingrediënten waardoor er geen onnodige verplaatsingen dienen te gebeuren. Er is gekozen voor graansoorten zoals tarwe, rogge en spelt die eigen zijn aan de Kempen en die in de nabijgelegen graanwatermolen van Stevoort op steen worden gemalen, gebruik makend van de kracht van het water. Zo speelt Bokrijk een rol in de bewustwording bij de aankoop van verse en lokale producten en de rol van onze landbouw.

Traditionele productiewijze

Ook de plek waar het brood gemaakt wordt heeft een duurzaam karakter: het broodatelier is  ingericht in de schuur van de Kilbershoeve uit Meeuwen in het Openluchtmuseum. De nieuwe architectuur met monumentale schouw is een ontwerp van BC architecten & studies. Hét keurmerk van dit jonge Brusselse bureau is het bouwen met lokale en duurzame materialen. Voor dit broodatelier bouwden ze een toog in stampleem (met leem en grind uit de Maas), binnenwanden met kalkhennep en een ovengebouw uit baksteen geproduceerd in een traditionele ringoven in Maaseik. Voor het stoken van de ovens wordt enkel ecologisch gekapt hout gebruikt. De warmte uit deze ovens wordt bovendien gerecupereerd om de bakkerij bij te verwarmen. Bokrijk kiest hierbij dus voor een traditionele productiewijze. De lange fermentatie van het deeg en de hoge baktemperaturen zijn eigen aan het bakproces.

Camionette Superette

Het assortiment brood is in ‘De Superette Bokrijk’, maar ook via een Camionette Superette op verschillende Limburgse markten en evenementen te koop. Bovendien kan je in de museumshop van Bokrijk het BKRK meel en de bloem kopen en zo thuis zelf aan het bakken gaan.

Lees de artikels in de krant (.pdf)