Bokrijk laat bezoekers gratis genieten van museumwandelpark

17.05.2020 | # # # # # # 
Deel dit bericht
museumwandelpark

Bokrijk zal binnen afzienbare tijd weer opengaan voor publiek. De heropening van het park zal stapsgewijs gebeuren, met maximale aandacht voor veiligheid en hygiëne. De wandel- en fietsroutes, Fietsen door het Water en de recreatieve visvijver zijn momenteel al toegankelijk. Vanaf maandag 18 mei zal ook het Openluchtmuseum dagelijks de deuren openen van 11 u. tot 18 u. – voor Bokrijkabonnees vanaf 10 u. – nu hier van overheidswege formeel groen licht voor gegeven is.

Dit in eerste instantie gratis én als museumwandelpark, de historische gebouwen blijven noodgedwongen nog even dicht. De capaciteit in het museum is beperkt tot maximum 1000 bezoekers. Via een online ‘druktebarometer’ kan je dit vanaf maandag van thuis uit en ter plaatse volgen. In een volgende fase, ten laatste tegen begin juli, willen we zeker de succesvolle Bruegelexpo heropenen. We hopen dat tegen dan ook de Openluchtspeeltuin weer open kan. Het Infocenter en de twee autoparkings zullen eveneens vanaf 18 mei weer geopend zijn. Alle evenementen en groepsbezoeken tot en met 31 augustus zijn geschrapt. Om die reden zijn ook autobussen niet toegelaten.

Beperkte museumcapaciteit en vaste routing
Veel mensen hebben de afgelopen weken in echte afzondering geleefd, sommigen zelfs zonder tuin of met weinig natuur in de buurt. Daarom zien we het als onze maatschappelijke plicht om Bokrijk nu zo snel als mogelijk weer open te stellen. Zo kan iedereen op een veilige manier op adem komen in het groen. In het Openluchtmuseum zijn uit veiligheidsoverwegingen maximaal 1000 personen op hetzelfde moment toegelaten. Het gaat om individuele bezoekers en gezinnen die onder hetzelfde dak wonen. Via een ‘druktebarometer’ op www.bokrijk.be krijg je vanop afstand een ‘realtime’ inschatting van het aantal beschikbare plaatsen. Aan de hand van een kleurindicatie (groen = kalm, oranje = druk of rood = volzet) kan je vervolgens beslissen om al dan niet naar Bokrijk te komen. Ook ter plaatse staan grote schermen met deze informatie. Bokrijkabonnees kunnen sowieso een uurtje eerder, vanaf 10 u., het museum binnen. Voorts komt er een uitgestippelde museumwandelroute die je op 1,5 u. doorheen het museum loodst. Zo hoeven mensen elkaar niet nodeloos te kruisen. De historische gebouwen blijven vooralsnog gesloten en er zijn evenmin extra activiteiten te beleven. Ook de restaurants zijn dicht, conform de vereisten van de Nationale Veiligheidsraad.

‘Streekgebonden’ take-away
Op enkele plekken in het museum is het wel mogelijk om tijdens je bezoek drankjes of eten af te halen. Het gaat dan om producten uit de streek zoals smakelijke zuurdesemboterhammen met beleg, lokaal gebrande koffie, Limburgse vlaaien, aardbeien uit Sint-Truiden, croques met Maeseycer kaas en Halense hesp of ambachtelijk schepijs gemaakt door o.a. de jongeren van dagcentrum Mané in Maasmechelen. Het is een bewuste keuze om ook onze regionale partners met een aangepaste formule van ‘streekgebonden’ take-away maximaal te betrekken bij de heropening van het museum. We willen hen hiermee steunen in hun ondernemerschap en ons vakmanschap etaleren, wat nu meer dan ooit broodnodig is en helemaal aanleunt bij de lijn die Bokrijk sinds een paar jaar heeft uitgezet met ‘bokrijk brandmerkt’.

Veiligheid op de eerste plaats
Het welzijn van de bezoekers en van het personeel komt uiteraard op de eerste plaats. Daarom zijn in het hele park een aantal aanpassingen uitgevoerd om de heropening op een veilige manier te laten verlopen. Zo zijn de openbare toiletgebouwen inmiddels uitgerust met kranen en zeepverdelers die je contactloos kan bedienen. Er is ook permanent poetspersoneel aanwezig in elke sanitaire ruimte. Op centrale plaatsen in het park staan overzichtsborden met richtlijnen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De aanbevelingen rond ‘social distancing’ en verhoogde hygiëne blijven uiteraard gelden. Picknicken is om die reden niet toegelaten. Ook de zitbanken in het park zijn voorlopig enkel voorbehouden voor mensen die minder mobiel zijn. Het personeel krijgt het nodige beschermingsmateriaal. Er wordt ook toegezien op een goede naleving van alle maatregelen.

Lees de artikels in de krant (.pdf)