Bokrijk en Thor Central 2 van de 6 meeting locaties in ‘Flanders heritage venues’- netwerk

26.02.2019 | # # # # # # # 
Deel dit bericht

Zakentoerisme

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts heeft vandaag de eerste 6 congreslocaties voorgesteld die toetreden tot het netwerk van de ‘Flanders heritage venues’. Dit is een netwerk van inspirerende meeting locaties in een erfgoedomgeving in Vlaanderen dat door de lokale congresbureaus samen met Toerisme Vlaanderen wordt uitgebouwd. Het doel is om de komende jaren nog meer internationale congressen in Vlaanderen aan te trekken. Zowel Bokrijk als Thor Central werden geselecteerd. Voor 2019 zitten er bovendien nog 3 Limburgse locaties extra in de pipeline om toe te treden tot dit netwerk

Limburg op de kaart betreffende zakentoerisme
Zakentoerisme wint in Vlaanderen de laatste jaren steeds meer aan belang. En ook in Limburg biedt deze groeimarkt nog heel wat extra potentieel. Enerzijds omdat het mee kan zorgen voor 365 dagen per jaar gasten in onze provincie, dus ook op weekdagen. En anderzijds omdat zakelijke gasten gemiddeld een veel hoger rendement opleveren voor onze toeristische ondernemers, omdat ze meer uitgeven dan vrijetijdsgasten. Daarom hebben we in 2015 de beslissing genomen vanuit Toerisme Limburg om het zakelijk toerisme in onze provincie veel sterker te promoten. Vanuit één gezamenlijk platform, een lokaal congresbureau: het BLCB (Belgian Limburg Convention Bureau). Een samenwerking van Toerisme Limburg met Genk, Hasselt en Lommel. Zo bundelen we de krachten van steden, toeristische diensten en ondernemers in heel Limburg, die inzetten op zakentoerisme.

Dankzij de sterke werking van het BLCB, hebben we Limburg de voorbije jaren ook voor Toerisme Vlaanderen op de kaart kunnen zetten betreffende zakentoerisme. Sinds begin vorig jaar betrekken zij daarom naast de kunststeden (Antwerpen, Brugge, Gent en Leuven) nu ook Limburg in het werven van meer internationale associatiecongressen. Meer bepaald op het gebied van: creatieve industrie (met incubatoren als C-Mine, MIA-H en Agropolis), energy (EnergyVille en GreenVille), hightech engineering (Corda, Flanders Make, BikeVille en Droneport) en lifetech (BioVille). Het BLCB positioneert zich immers als ‘verrassend innovatief’ onder de slogan ‘Reinventing is our nature’. En daarbij wordt gebruikgemaakt van de opkomende kennisindustrie in Limburg. Een keuze die perfect aansluit bij de focus van Toerisme Vlaanderen op associatiecongressen (met inzet van kennissectoren). Eind 2018 haalden we zo bijvoorbeeld al het Eurovelo Cycling congres naar Limburg.

Sterke Limburgse vertegenwoordiging 
Dat Bokrijk én Thor Central nu werden geselecteerd door Toerisme Vlaanderen voor het speciale ‘Flanders Heritage Venues’ netwerk en dus maar liefst 2 van de 6 locaties Limburgse locaties zijn, is wederom een bevestiging dat Limburg niet meer weg te denken valt in het zakelijk toerisme. Concreet voor Bokrijk komen er vergaderruimtes in het Kasteel van Bokrijk en in twee historische huizen in het Openluchtmuseum. In het verlengde van onze museale werking komt het accent hierbij op vakmanschap te liggen.

Vakmanschap als rode draad
Bokrijk volgde in 2018 een begeleidingstraject van Toerisme Vlaanderen om deel te kunnen uitmaken van het netwerk. Met succes, want het wordt nu één van de blikvangers waarmee Vlaanderen zich internationaal zal promoten als congresbestemming. Met een unieke erfgoedbeleving en groene omgeving heeft Bokrijk een onderscheidend aanbod in huis om ook op vlak van MICE – meetings, incentives, conferences and events – een belangrijke rol te gaan spelen. Onder de noemer ‘Reinventing craftmanship’ gebruiken we ook in deze context de kennis en de ervaring uit het verleden om de toekomst vorm te geven. Dit zit in het DNA van Bokrijk. We trekken het vakmanschap door in alle aspecten van het meeting gebeuren, van inrichting en meubilair tot ecologisch verantwoord vervoer en een lunchaanbod met onder meer brood uit onze eigen bakkerij.

Concreet wil Bokrijk in het Kasteel en in twee historische huizen in het Openluchtmuseum vergaderruimtes aanbieden. Deze kunnen desgewenst gecombineerd worden met een gamma ontspanningsactiviteiten zoals bijvoorbeeld ateliers rond vakmanschap of een fietstocht langs ‘Fietsen door het Water’. Zo wordt Bokrijk ook een plek waar bedrijven in alle rust hun ideeën, producten en diensten zullen kunnen heruitvinden.

Vlaanderen als inspirerende congresbestemming
Met het nieuwe merk ‘Create tomorrow’s heritage’ wil Toerisme Vlaanderen de meeting locaties en congresbureaus verenigen rond de gezamenlijke promotie van Vlaanderen als congresbestemming. Vlaanderen wordt hierbij neergezet als een bestemming die congresdeelnemers inspireert. Het concept wordt op 22 mei 2019 gelanceerd op IMEX Frankfurt. Dankzij de samenwerking met de congresbureaus en de meeting locaties slaagde Toerisme Vlaanderen er in 2018 in om 58 internationale associaties actief te overtuigen om hun congres in Vlaanderen te organiseren.

Behalve Bokrijk en Thor Central in Genk (het voormalige hoofdgebouw van de mijn van Waterschei) zijn er nog 4 andere meeting locaties uitgekozen om toe te treden tot het nieuwe netwerk. De andere geselecteerden zijn: Flanders Meeting & Convention Center Antwerp (naast de Antwerpse Zoo), Botanic Gardens in Antwerpen, De Hoorn (de voormalige brouwerij van Stella Artois) in Leuven en het gerestaureerde kloostergebouw Het Predikheren in Leuven.

Nog eens 12 meetinglocaties volgen het begeleidingstraject van Toerisme Vlaanderen in 2019, zodat ook zij kunnen uitgroeien tot een ‘Flanders Heritage Venue’. Ook hier zijn weer 3 Limburgse toplocaties bij namelijk:  Alden Biesen (Bilzen), de oude mijnsite van Heusden-Zolder en C-Mine (Genk).