Bokrijk en VAKlab nieuwe partners van de Henry van de Velde Awards

14.11.2019 | # # # # # # 
Deel dit bericht
Henry Van de Velde Award

Bokrijk staat reeds jaren garant voor de expertiseontwikkeling van vakmanschap, technieken en de toepassingen ervan. In aanvulling op de eigen projecten zoals BKRK – ‘bokrijk brandmerkt’ en VAKlab werken Bokrijk en VAKlab vanaf heden samen met Flanders DC voor een nieuwe categorie binnen de Henry van de Velde Awards. Deze nieuwe categorie, de Design-Led Crafts by Bokrijk, ligt in het verlengde van onze doelstellingen: vakmensen begeleiden in het realiseren van hun dromen en ambities.

In deze nieuwe categorie zijn we op zoek naar een uniek of in kleine oplage vervaardigd object met een buitengewone vormgeving en esthetiek, gecombineerd met excellent vakmanschap en innovatief materiaalgebruik, bestemd voor consumenten die uit zijn op duurzaamheid, originaliteit, exclusiviteit, esthetiek, hoogwaardige afwerking en met relevantie voor vandaag.

Vakmanschap én ondernemerschap
De afgelopen jaren heeft Bokrijk hard ingezet op de maatschappelijke relevantie van het erfgoed van de ambacht voor het hedendaags vakmanschap en dat van de volgende generaties. Met het project VAKlab ondersteunt en stimuleert Bokrijk nu ook het vakmensen in hun ondernemerschap. Dit sluit naadloos aan bij de bedoeling van de Henry van de Velde Design-led Crafts Award by Bokrijk.

Winnaars in de categorie Design-Led Crafts by Bokrijk

  • Hey Jute — Alexander Marinus — Zigmund Pront
    Het Hey Jute kussen is een high-end ambachtelijk product waarvoor een nieuwe toepassing voor een “vergeten” materiaal werd ontwikkeld, en die resulteert uit het uitgebreide onderzoek naar de context, waarde en toepassing van jute.
  • Lunair — Filip Janssens — Ontwikkeld in het kader van Maakbaar (Bos+)
    Lunair is een uniek lichtobject gemaakt van gerecycleerd materiaal uit reststromen van hout, natuursteen of marmer. De staande muurlamp geeft een zacht indirect licht en zet de schoonheid van de imperfecties van afvalmateriaal in de kijker.
  • Twin Mirrors — Conversation piece —Ben Storms
    Twin Mirrors heeft een spiegelende functie, letterlijk en figuurlijk. De spiegel zelf geeft al een vervormd beeld van de werkelijkheid, door de bolle vorm én doordat een spiegelbeeld nooit objectief kan zijn. De zwarte spiegel is een kopie van deze vervormde realiteit en legt hier een waas overheen. De harde realiteit vervaagt waardoor er meer ruimte ontstaat voor een (subjectieve) interpretatie van de feiten.

Stem mee voor de publiekswinnaar
Op 22 januari winnen 7 van de 21 winnaars de Henry van de Velde Gold Awards, uitgebreid met 5 andere Gold Awards. Bijna alle Gold Awards zijn gekozen door de jury, maar voor de Henry van de Velde Public Gold Award 2020 hebben we de hulp van het publiek nodig. Daarom kan het publiek van 14 november tot en met 19 december stemmen voor zijn favoriet op www.henryvandevelde.be.

Lees het artikel in de krant (.pdf)
Lees het artikel hier online.