Nieuwe BKRK-expo Textiel belicht vakmanschap

03.05.2018 | # # # # # # # # 
Deel dit bericht
BKRK expo

Het project Bokrijk Brandmerkt (BKRK) zet al enkele jaren het erfgoed, de expertise en het vakmanschap in de kijker dat getoond wordt in het Openluchtmuseum. Met de gloednieuwe BKRK-expo Textiel schrijft Bokrijk een volgend hoofdstuk aan het verhaal. Modeontwerper Tim Van Steenbergen vertaalde zijn visie naar de historische textielcollectie van Bokrijk en legde de link met plattelandskledij in Vlaanderen en onze omgang met kleding vandaag.

De BKRK-expo Textiel brengt het historische en eigentijdse textielverhaal in één geheel. Vakmanschap staat centraal, met een prominente rol voor een 19de-eeuws weefgetouw uit Ulbeek. Ook thema’s zoals identiteit en consumptie komen aan bod. De expo laat je als bezoeker nadenken over hoe wij vandaag met onze kleding omgaan en laat je ontdekken dat niet alles was zoals het in ons collectieve geheugen gegrift staat.

Uitgebreide textielcollectie
De collectie historische kleding en textiel van Bokrijk bestaat uit 2.000 stukken uit het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw, zoals enkele unieke omslagdoeken, streekmutsen, onderkleding en ‘moederkenszakken’. Maar ook uit objecten die nodig waren voor de productie, zoals weefgetouwen en spinnenwielen.

Die objecten vormden het uitgangspunt van de expo. Mensen droegen hun kleren letterlijk tot ze tot op de draad versleten waren en vermaakten ze dan tot andere stukken. Net die gebruikssporen in het textiel maken de kledingstukken bijzonder.

DO YOU REMEMBER?
Bokrijk wil vanuit een hedendaagse blik over geschiedenis vertellen. Vanuit die visie vroegen we Tim Van Steenbergen om kleding te ontwerpen voor de Bokrijk-medewerkers. Hij slaagde erin om onze visie in stof uit te drukken. Nieuwe en historische elementen vloeien in elkaar over. Zeefdrukprints van iconografische beelden en motieven uit het verleden sieren de kledingstukken, verbonden door de slogan ‘DO YOU REMEMBER?’.

Tijdens deze samenwerking bleek dat er nog veel kon worden verteld over de textielcollectie van Bokrijk, de traditionele Vlaamse klederdracht en onze hedendaagse omgang met kleding. Daarom vroegen we aan Tim om de BKRK-expo Textiel samen te stellen en zo mee te werken aan de verdere ontsluiting van dit vakmanschap voor de museumbezoekers.   

Samenwerking met partners
Deze BKRK-expo Textiel is het resultaat van een samenwerking met verschillende partners. Frieda Sorber van het Modemuseum Antwerpen en Jenny Jacobs van het Modemuseum Hasselt droegen bij aan de keuze en presentatie van de collectie. Het Modemuseum Hasselt gaf enkele stukken in bruikleen. En Stad Genk startte het sociaal-artistieke project TEKstiel, in samenwerking met RIMO, Stebo en Wijkontwikkeling, en onder leiding van productdesigner Linde Hermans en textielontwerpster Sofie Hermans. Het doel? Mensen samenbrengen die rond verschillende textielambachten werken.

BKRK-award Textiel
Elk jaar reikt Bokrijk ook een BKRK-award uit voor een innovatief product dat de brug slaat tussen eigentijdse vormgeving en innovatief vakmanschap. In navolging van de BKRK-awards Leder, Keramiek, Hout en Brood wordt er dit jaar een wedstrijd rond textiel gelanceerd.

BKRK-expo Textiel praktisch

  • Op en rond het erf van Hooghuis Tessenderlo (museumdeel Kempen)
  • Tijdens de openingsuren van het Openluchtmuseum
  • De erfgoedapp van Faro geeft info over de verschillende collectiestukken

Lees de artikels in de krant (.pdf)