BKRK-award hout uitgereikt in Bokrijk

28.09.2016 | # # # # # 
Deel dit bericht
BKRK Hout Bokrijk

Via de BKRK-awards slaat Bokrijk een brug tussen eigentijdse vormgeving en authentiek vakmanschap. Na de succesvolle wedstrijden rond leder en keramiek was dit keer met de BKRK-award hout, houtbewerking aan de beurt. De opdracht bestond erin om een object uit het dagelijkse leven te ontwikkelen en zo dit vakmanschap in al zijn facetten te tonen. Vandaag zijn in Bokrijk de drie laureaten van de BKRK-award hout in de bloemen gezet. “Het openluchtmuseum van Bokrijk biedt een unieke inkijk in hoe ons leven er ooit uitzag en hoe we de ‘knowhow’ van toen kunnen gebruiken in de komende decennia”, zegt Igor Philtjens, voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk en gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed. “Een goede kennis van het verleden is een belangrijke sleutel om met een open blik naar de toekomst te kunnen kijken. En dat is in deze wedstrijd niet anders: ontwerpers worden door de BKRK-award hout gestimuleerd om de kennis van aloud vakmanschap te vertalen naar relevant design.”

Hout in het museum

Houtbewerking is één van de vakmanschappen waarmee je in het openluchtmuseum van Bokrijk kan kennismaken tijdens de nieuwe, dagdagelijkse ateliers”, aldus gedeputeerde Igor Philtjens. “In het kader van het project ‘bokrijk brandmerkt’ (BKRK) willen we ook het eigentijdse karakter van deze plek benadrukken. Zo kon het publiek deze zomer meebouwen aan BOKRIJK SENGU,  een houten bouwpakket gemaakt van bomen uit Bokrijk en ontworpen door vijf jonge ontwerpers onder begeleiding van het collectief TAAT.” De naam verwijst naar een Japans bouwritueel waarbij kennisoverdracht centraal staat.

Liefde voor het materiaal

Ook in de derde BKRK-ontwerpwedstrijd stond hout centraal. Meer dan 20 ontwerpers uit heel Vlaanderen dienden de meest uiteenlopende objecten in. Allemaal getuigen ze van een uitgesproken liefde voor het vak. Het was een moeilijke opdracht voor de jury, met daarin vakmensen uit diverse gebieden, om hieruit de winnende ontwerpen te selecteren.  Tot de jury behoorden Bart Lens (architect, curator BKRK), Breg Horemans (TAAT), Stéphanie Mergeay (Bokrijk), An Bogaerts (lifestyle journaliste), Bert Vanholen (Agentschap voor Natuur en Bos), Wim Buts (Luca School of Arts Genk), Marc Jordens (Bokrijk), Frits Jeuris (maker-bedenker), Johan Valcke (curator Triënnale Vormgeving 2016), Casimir (ontwerper), Wim Segers (ontwerper), Pascal Cools (Flanders DC), Jeroen Worst (ontwerper), Noëlla Vangeel (Donum Hasselt) en Kristien Ceyssens (Bokrijk).

De drie laureaten van de BKRK-award hout

  • 1ste prijs: Schilmesjeshouder – Steven Gauwberg (°1976, uit Stekene)
    Zo banaal een voorwerp als een messenhouder misschien mag klinken, zo vernuftig zit dit ontwerp qua details in elkaar. De idee is geniaal in zijn eenvoud, vertrekkend van een herkenbaar en praktisch probleem: hoe vervoer je op een elegante manier een schilmesje naar het werk? De technische uitvoering is onberispelijk en getuigt van een doorgedreven vakkennis. De ontwerper, meubelmaker en halftijds decorbouwer bij Kunsthuis Operaballet Vlaanderen, bewijst hiermee dat jaren van oefening en intensief onderzoek om een productieproces op punt te stellen, zijn vruchten afwerpt. Een degelijke, eenvoudig en ambachtelijk hoogstaande creatie.
  •  2deprijs: Woodpebbles – Ontwerpersgroep MDST/Tania De Bruycker ( °1961, uit Zulte)
    Lekker eten is niet vanzelfsprekend, en dus moeten we het mooi presenteren, op borden die een meerwaarde bieden. Ook hout als materiaal mogen we niet als alledaags beschouwen. Hout biedt weerstand en heeft een eigen wil. De kunstenares laat de ziel van het materiaal en de natuur zegevieren in deze robuuste borden en broodplanken die spelen met licht en schaduw. De productie gebeurt volledig manueel, met behulp van een kettingzaag, wat de producten een verweerd uiterlijk geeft.
  •  3de prijs: Blokrijk Domino – Jolien Fagard i.s.m. Mattie Zoons (°1989, uit Tongeren)
    De ontwerpster, interieurarchitecte en studente fotografie, verdiepte zich in het materiaal hout en houtverbindingen alvorens met haar versie van het aloude dominospel op de proppen te komen. Samen met schrijnwerker Mattie Zoons realiseerde zij een variant met dezelfde spelregels: maak een zo lang mogelijke reeks van blokjes. Ditmaal niet door telkens hetzelfde aantal bolletjes naast mekaar te leggen, maar door het hout op de juiste manier te verbinden. Van zwaluwstaatverbindingen over pen-en-gat tot de traditionele tandverbinding: voor wie niet thuis is in de verschillende aanhechtingen van hout is dit kleinood een eerste speelse stap in een prachtige uitvoering.

De drie winnaars ontvangen een geldprijs van respectievelijk 1.000, 750 en 500 euro. Alle inzendingen zijn bovendien verzameld in een speciaal houtmagazine dat in Bokrijk te verkrijgen is. Het winnende ontwerp zal vanaf medio oktober te verkrijgen zijn in de museumshop van Bokrijk – en via de webshop – als onderdeel van de BKRK-merchandisinglijn.

> Lees de artikels in de krant (.pdf)