Beroemd Brits auteur en geschiedeniskenner Tom Holland geeft persinterview en publiekslezing in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren

10.03.2014 | # # # # # # 
Deel dit bericht
grm

Op 20 maart sluit de beroemde Britse auteur Tom Holland de tiende editie van de lezingenreeks ‘Spraakwater’ van het Gallo-Romeins Museum en het Nederlands Klassiek Verbond feestelijk af. Igor Philtjens, gedeputeerde van Cultuur & Erfgoed van de provincie Limburg en verantwoordelijke voor het museum, kijkt uit naar zijn komst: “We zijn erg blij dat Tom Holland op onze uitnodiging is ingegaan. Hij is niet alleen een schitterend auteur, maar ook een begenadigd spreker. Er gaat een ontzettende begeestering van hem uit, waarmee hij de geschiedenis weet over te brengen bij een breed publiek over de hele wereld.”

Tom Holland is de auteur van historische boeken als ‘Perzisch Vuur’, ‘De gang naar Canossa’ en ‘Het Vierde Beest – God, de strijd om de wereldmacht en het einde van de oudheid’. Voor ‘Rubicon’, waarin hij de laatste jaren van de Romeinse Republiek beschrijft, sleepte hij in 2004 de prestigieuze Hessell-Tiltmanprijs voor Geschiedenis in de wacht. Holland maakte verder furore met de productie en presentatie van een aantal BBC-documentaires. Voor BBC Radio 4 bewerkte hij teksten van Homerus, Herodotus en Vergilius.

Het Gallo-Romeins Museum is volgens gedeputeerde Philtjens de ideale plaats voor deze lezing: “Wij kunnen ons perfect vinden in het uitganspunt van Holland. In het Gallo-Romeins Museum komen bezoekers terecht in een inspirerende omgeving waar ze op een laagdrempelige manier iets opsteken over het verre verleden. Bezoekers, jong en oud, de interesse en de liefde voor de geschiedenis bijbrengen, daar doen wij het voor”.

Tom Holland liet intussen weten dat hij zelf ook erg uitkijkt naar zijn doortocht in Tongeren. Romeins Tongeren, Atuatuca Tungrorum, was dan ook een erg belangrijke stad in de periode die hij in zijn boeken belicht.

De lezing ‘When did the Roman Empire fall?’ vindt plaats om 20u in het auditorium van het Gallo-Romeins Museum.

Lezing ‘When did the Roman Empire fall?’

In 476 AD werd Romulus Augustulus, keizer in lijn na Augustus, Trajanus en Constantijn, afgezet door een Germaans stamhoofd. Deze gebeurtenis wordt in de meeste geschiedenisboeken gemarkeerd als het einde van het Romeinse Rijk. Maar was het dat wel?

Tom Holland onderzoekt of de Romeinen zelf enige notie hadden van het feit dat hun Rijk zou kunnen vallen. Hij traceert het verrassend halsstarrige overleven van een Romeinse imperialistische identiteit over de eeuwen heen en identificeert het moment in de geschiedenis waarop het Romeinse Rijk werkelijk eindigde.

Dit verhaal, verteld met Tom Hollands’ enorme achtergrondkennis en breed begrip van de geschiedenis, zal ongetwijfeld zorgen voor een erg boeiende, zeer uitdagende en uiterst intrigerende lezing die zal onderlijnen waarom Tom zo’n belangrijke autoriteit is op het vlak van de Romeinse geschiedenis.