Belgisch Limburg mikt ook op cultuurtoeristen uit Nederland

02.04.2014 | # # # # # # # # # # # # # # 
Deel dit bericht
Igor PGRM

Toerisme Limburg organiseert in de residentie van de Belgische ambassadeur in Den Haag een netwerkmoment om belangrijke spelers van de Nederlandse toeristische sector te laten kennismaken met enkele culturele kroonjuwelen uit Belgisch-Limburg. “Want ook voor de cultuurtoerist heeft Belgisch-Limburg een verrassend en onderscheidend aanbod. Door dit in de etalage te zetten, willen we een nieuw doelpubliek aanspreken,” zegt de Limburgse gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed, Igor Philtjens.

Onder de koepel ‘Kunst en Cultuur aan Huis’ loopt momenteel in de residentie van de Belgische ambassadeur Frank Geerkens in Den Haag een tentoonstelling met Limburgse kunstenaars. Hier organiseert Provincie Limburg diverse netwerkmomenten, zoals op donderdag 3 april een netwerkmoment om het cultuurtoerisme te promoten.

Gedeputeerde Igor Philtjens: “Enerzijds brengen we onze Limburgse creativiteit naar Den Haag. Anderzijds leggen we hier belangrijke internationale contacten die ons kunnen helpen bij het versterken van de vrijetijdseconomie in Limburg. Als provinciebestuur willen we hierin de gangmaker zijn, samen met Toerisme Vlaanderen. Want samen geraken we verder.” Met de organisatie van dit netwerkmoment worden belangrijke actoren uit de Nederlandse toeristische sector in contact gebracht met enkele cultuur-toeristische troeven uit Belgisch-Limburg: C-mine, Be-mine, het Gallo-Romeins Museum, Bokrijk, Z33 – Kunst in de Open Ruimte en Theater op de Markt worden voorgesteld aan de journalisten, touroperators en reisagenten uit Nederland.

Jaarlijks 300 000 Nederlanders naar Limburg
Heel wat Nederlanders kennen intussen de weg naar Belgisch-Limburg. In 2012 waren er meer dan 309.000 toeristen uit Nederland. Dat is meer dan een kwart van alle verblijfsgasten in Belgisch-Limburg, samen goed voor 1.158.000 overnachtingen. Een op drie Nederlanders die een overnachting in Vlaanderen boekt, doet dat in Limburg. Bijna 70 procent van de Nederlanders die in Vlaanderen op een camping verblijven, doen dat in Limburg. Voor de vakantieparken ligt dat cijfer op 60 procent.

Nieuwe cultuurbestemming
Om dit marktaandeel nog te verhogen, mikt Belgisch-Limburg nu op de culturele ontdekkers. Want de studie ‘Preferences of Europeans Towards Tourism’ duidt aan dat bij één Nederlander op drie ‘cultuur’ de reden is om op vakantie te gaan.

“Vandaag denken die cultuurzoekers nog te weinig aan Belgisch-Limburg. Daarin willen we verandering brengen. We willen Belgisch-Limburg niet alleen profileren als de ideale bestemming voor een fietsvakantie of een gezinsvakantie in een vakantiepark of op een kampeerterrein. … We willen ook onze culturele kroonjuwelen in de etalage zetten, vooral bij de 45-plussers die tijdens een korte vakantie meteen ook willen genieten van de Limburgse gastvrijheid, de mooie landschappen,  logies met stijl en lekker eten en drinken.

Want Belgisch-Limburg heeft de cultuurtoerist heel wat te bieden, zoals cultuurhistorisch erfgoed dat in Europa zijn gelijke niet kent, gerenommeerde musea die zelfs Europese prijzen winnen en grensverleggende evenementen en vernieuwende kunstprojecten”, licht gedeputeerde Igor Philtjens toe.

Culturele kroonjuwelen
Een goed voorbeeld is Kunst in de Open Ruimte van cultuurhuis Z33. Dit project plaatst kunstwerken in het open landschap, zoals het bekroonde doorkijkkerkje in Borgloon. Dit voorjaar opent een nieuwe kunstroute met de naam: ‘De Unie Hasselt – Genk’. De Nederlander Tom Van Gestel is hiervan de curator. Onder de noemer ‘Bokrijk brandmerkt’ zal Bokrijk, het enige openluchtmuseum in Vlaanderen, het Vlaamse vakmanschap ontsluiten op maat van de bezoeker. Curator Bart Lens zet oude ambachten op een vernieuwende manier in de kijker via een belevingsvolle opstelling.
Op C-mine, de voormalige mijnsite van Winterslag in Genk, delft men niet langer naar steenkool maar naar creativiteit. Er bevindt zich een cultuur- en designcentrum, een interactief belevingsparcours en het atelier van de internationaal gerenommeerde keramist Piet Stockmans.
Be-mine, de voormalige mijnsite in Beringen, brengt het industrieel erfgoed van de Vlaamse mijnnijverheid tot leven.
Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren werd in 2011 uitgeroepen tot ‘European Museum of the Year’. Morgen 4 april opent daar de doe-tentoonstelling ‘Doe de Prehistorie!’, die de bezoeker uitdaagt om zijn handigheid te meten met die van de prehistorische mens. Dit najaar biedt de prestigieuze expo ‘Vikingen!’ een verrassende inkijk in het leven van de woeste Noormannen.
Ten slotte is er in augustus ook nog Theater op de Markt, een uniek tweejaarlijks openluchttheaterfestival in Hasselt, met internationale circusacts, locatietheater en straattheater.

“Erfgoed, musea, kunst, cultuur… Het is duidelijk dat we ook bruggen leggen tussen de diverse domeinen, tussen mensen en disciplines. We zijn er van overtuigd dat deze voorbeelden heel wat cultuurzoekers uit Nederland kunnen bekoren om voor een dichtbijvakantie in Belgisch-Limburg te kiezen”, besluit gedeputeerde Igor Philtjens.