België mag niet achterblijven met heropening toerisme

24.05.2020 | # # # # 
Deel dit bericht
Limburgs Toerisme

Nu de maatregelen rond Corona stilaan versoepelen, komt ook de promotiemolen van de toeristische sector weer op gang. De komende weken mag u zich verwachten aan een toevloed van campagnes. Ook vanuit Toerisme Limburg zullen we onze bestemming promoten, in binnen- en buitenland. We zullen niet alleen zijn in het medialandschap. Maar als we niet op dansvloer stappen, wordt er simpelweg niet gedanst.

“We staan in de startblokken om het seizoen op gang te brengen, maar we beginnen stilaan kramp te krijgen van het wachten.”

We zijn het verplicht aan Limburg en de Limburgse ondernemers om het toerisme weer op gang te brengen nu dat meer dan ooit nodig is. Vanuit de provincie en Toerisme Limburg werken we met de 42 Limburgse gemeentebesturen en meer dan 1400 toeristische partners aan de relance van het Limburgse toerisme. We staan in de startblokken om het seizoen op gang te brengen, maar we beginnen stilaan kramp te krijgen van het wachten.

Perspectief voor het Limburgse toerisme
Zolang er geen duidelijkheid komt over wat wanneer mag, wachten onze gasten met beslissen. Er wordt niet geboekt, want mensen twijfelen of ze alsnog naar het buitenland trekken of niet. Ook de sector zelf kan pas echt in beweging komen als ze een richtpunt hebben. Iedereen zit met dezelfde vraag: “wanneer mogen we open?”

“Duidelijkheid over wanneer we weer mogen reizen. Dat is de beste campagne die de vrijetijdssector nu kan gebruiken.”

We begrijpen uiteraard dat het pas kan wanneer reizen weer veilig is. Hoewel onze ondernemers vandaag harde klappen krijgen, toont iedereen zich daarin geduldig en schikken we ons naar de  – helaas noodzakelijke – maatregelen. Hoe lang ze ook moeten duren. Maar een richtdatum waarop we – vanzelfsprekend onder voorbehoud – kunnen heropstarten, zou voor heel veel mensen vandaag het perspectief bieden om vol te houden. In onze buurlanden werd die datum al gecommuniceerd, waardoor we bijkomend het risico lopen dat potentiële gasten elders al zullen boeken. Nog voor wij open mogen.

Daarom ijveren we bij de federale beleidsmakers om zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen. We hebben met de Vlaamse provincies en Toerisme Vlaanderen een bezoekersmanagement-plan uitgewerkt om de heropstart mogelijk te maken. De Veiligheidsraad heeft alle tools in handen om te schakelen. Maar we wachten nog altijd op die duidelijke datum, en die is broodnodig om alles weer op gang te brengen. Als we de boot nu missen, is het seizoen onherroepelijk verloren.

Goed voor de gast, goed voor de Limburger
Laat ons vooral niet verzanden in de discussie of economische belangen voorrang moeten krijgen op onze gezondheid. Je kan dat niet los van mekaar zien. Welvaart creëert welzijn en omgekeerd. Limburg is daar het beste voorbeeld van. Talloze Limburgse gezinnen leven van het toerisme. 1 op de 10 jobs in Limburg is gelinkt aan het toerisme. De toeristische hardware waar we al jaren in investeren, ons Fietsroutenetwerk op kop, biedt niet alleen ontspanning aan onze gasten, ook voor onszelf. Ten opzichte van vorig jaar waren er 72% meer fietsers en wandelaars op onze routes sinds half maart. Andere regio’s benijden ons momenteel nog meer dan anders om onze ruimte en onze natuur.

Kortom, wat goed is voor onze gasten is bij ons ook goed voor de Limburgers. Maar helaas hebben die vele fietsers en wandelaars dit jaar nauwelijks bestedingen opgeleverd. We vroegen het vorige week aan meer dan 830 uitbaters. 4 op de 10 onder hen geeft aan dat ze extra hulp zullen nodig hebben om deze periode door te komen. Het Limburgse Relanceplan Toerisme zal hen daarbij helpen, een set van maatregelen waarbij we lasten verlichten, gasten aansporen tot een vakantie bij ons en waarbij we ook de Limburgers zullen inschakelen.

“Welzijn en welvaart gaan in Limburg hand in hand. Onze toeristische investeringen zijn goed voor onze gasten, maar vooral goed voor de Limburgers zelf.”

Het Limburgse toerisme hielp onze provincie recht veren na eerdere tegenslagen. Nu rekenen we op de Limburgers om onze horeca te helpen: we hebben allemaal kunnen ontdekken hoe mooi Limburg rond onze eigen kerktoren is. Wel, Limburg heeft nog veel meer kerktorens, verbonden via wandel- en fietsroutes van topkwaliteit, met onderweg terrasjes in overvloed. Boek daarom een vakantie in Limburg. Ga op tocht en geniet van de Limburgse dagattracties en horeca. Maak van 2020 een jaar vol met mooie Limburgse vakantieherinneringen. Al genietend redt u duizenden jobs en helpt u de Limburgse ondernemers ….