Expo Powers of Materials: baanbrekende visie op cultuur

08.02.2017 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
Cultuur C-mine Eames expo Powers of Materials

De expo Powers of Materials toont het grensverleggende werk van twaalf designers: van Maarten Van Severen over Roel Vandebeek en Xavier Lust tot Piet Stockmans. Ontwerpers die het verschil maken zowel in materiaalgebruik of -toepassing als vormelijk. Nét zoals het Eames-echtpaar met plywood en kunststof baanbrekend was, wijzen de twaalf ontwerpers in de expo Powers of Materials de weg naar de toekomst. “Deze visie, waarin creatief denken én flexibel handelen samenvallen, vormt het creatieve denkmodel dat we ook in Limburg graag toepassen”, aldus gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens.

In het kielzog van de grote Eames-tentoonstelling in C-mine Genk, pakt de expo Powers of Materials, van 18 februari tot en met 28 mei in de Piet Stockmans studio, uit met een intrigerende tentoonstelling rond vormelijke, technologische en materiaal-technische innovaties in design. Curator Karen Wuytens haalde in 2014 haar doctoraat met een onderzoek naar ontwerpmodellen en processen van sieraden en objecten. Zij selecteerde samen met Cultuurplatform Design twaalf ontwerpers die baanbrekend werk verricht hebben in materie, productieproces dan wel ontwerp.

“Designers innoveren en inspireren. Ze slagen er als geen ander in om creatief om te gaan met beperkingen, limieten van een materiaal of een bepaald procédé en toch grenzen te verleggen”, zegt Igor Philtjens, gedeputeerde van de provincie Limburg en bevoegd voor Cultuur. “Het is dankzij het creatief denken én flexibel handelen dat ontwerpers er in slagen tot vernieuwing te komen. Sterker nog, het blijft niet steken in een experimentele fase. Powers of Materials presenteert werk dat effectief een invloed heeft op of het verschil maakt in de commerciële markt.”

De expo Powers of Materials legt de focus op grensverleggend design in detail maar ook vanuit een breder perspectief. Op een laagdrempelige manier zoomt de tentoonstelling in op de kantelpunten in het werk van vooruitstrevende ontwerpers: Peter Donders, Martine Gyselbrecht, Chris Kabel, Xavier Lust, Piet Stockmans, Frank Tjepkema, Roel Vandebeek, Dirk Vander Kooij, Billie Van Nieuwenhuyzen, James Van Vossel, Hubert – Tamawa – Verstraeten en Maarten Van Severen. De tentoonstelling bevindt zich op 200 meter van ‘The World of Charles and Ray Eames’ en is gratis toegankelijk. De tentoonstelling heeft een extra educatief luik voor de kleinste bezoekers, om te ontdekken samen met hun (groot)ouders.

> Lees de artikels in de krant (.pdf)