400-tal Haspengouwse kinderen wanen zich een echte Romein tijdens de tweede editie van de archeologiedagen

14.06.2019 | # # # # # # # 
Deel dit bericht

Archeologiedagen

Nu vrijdag komen er 370 kinderen van 18 scholen uit Haspengouw naar de stoomstroopfabriek in Borgloon voor de tweede editie van de Archeologiedagen. In tal van workshops leren ze alles over de Romeinse tijd. In heel Vlaanderen worden er dit weekend meer dan 100 archeologische activiteiten georganiseerd om het belang van erfgoed levend te houden.

Blik verruimen
De bedoeling van het archeologieweekend is om de blik te verruimen voor jong en oud en de maatschappelijke relevantie van archeologisch erfgoed te versterken. Zoals steeds is het de bedoeling van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed om het belang van erfgoed, waaronder ook archeologie, onder de aandacht te brengen bij een breed publiek én er een groot draagvlak voor te creëren. Archeologisch erfgoed vertelt ons immers niet enkel iets over ons verleden, maar geeft ook vorm aan onze identiteit en verruimt onze blik op de wereld en de toekomst. Met dergelijke initiatieven, die aansturen op participatie en beleving, krijgen deze thema’s een grotere, hedendaagse maatschappelijke relevantie en inbedding.

Onderdompeling in de tijd van de Romeinen
In Haspengouw geven de 2 Intergemeentelijke Erfgoeddiensten (IOED) samen de aftrap van de Archeologie-driedaagse in de Stoomstroopfabriek in Borgloon. 370 Kinderen van het vierde leerjaar laten zich helemaal onderdompelen in de tijd van de Romeinen. Hoe leefden de Romeinen? Wat aten ze? Hoe oefende hun machtige leger en hoe speelden ze? In verschillende workshops leren ze Romeins schrijven, een fresco maken, Romeins baden, een olielampje van klei maken, een Romeins gezelschapsspel maken, gedrild worden tot Romeinse soldaat,… “Door de nauwe samenwerking tussen de Haspengouwse gemeenten willen we dit unieke Haspengouwse erfgoed in de kijker zetten en terug tot leven roepen” zegt Jo Dardenne, schepen van Borgloon en tevens voorzitter van de IOED Haspengouw west.

Lezing ‘Via Belgica’
’s Avonds is er voor het grote publiek een lezing van archeoloog Tim Clerbaut “De Via Belgica: een handelssnelweg door Limburg”. Romeinse heirbanen doorkruiste het Romeinse Rijk. Via dit Romeinse “snelwegennet” was een efficiënt transport van mensen en goederen mogelijk. Het hedendaagse Limburg was ook in de Romeinse tijd (deel van) een bloeiende Romeinse provincie. Tim Clerbaut neemt je mee op weg door het rijke archeologische verleden van de provincie met speciale aandacht voor het belang van Romeinse wegen zoals de Via Belgica in de distributie van handels- en luxegoederen binnen het sterk geromaniseerde landschap van Haspengouw.

Gevarieerd aanbod
Vorig jaar telde de eerste editie van de Archeologiedagen in totaal zo’n 6.000 deelnemers. Voor deze tweede editie is het aanbod nog gevarieerder en breder verspreid over heel Vlaanderen. Ook nu namen veel archeologen, musea, lokale verenigingen en liefhebbers het initiatief om een programma uit te werken voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder ook gezinnen én klassen. Er wordt dus opnieuw veel volk verwacht.

Verhalen achter erfgoed ontdekken
Archeologie is veel meer dan opgraven alleen. Het is enorm boeiend om te zien wat je allemaal kunt afleiden uit een stukje aardewerk of bot. Door extra beleving toe te voegen en de initiatieven te bundelen in een groter ‘festival’, door het geheel op een frisse manier te communiceren, blijft een thema als archeologie ook ‘plakken’. “Jongeren betrekken en hen de verhalen achter het erfgoed laten ontdekken, leert hen de waarde kennen van ons verleden en ons erfgoed en geeft hen de kans het mee te nemen naar de volgende generaties.  Dat is dan ook wat we nu vrijdag hopen te bereiken samen met de 400 Haspengouwse schoolkinderen die kennis zullen maken met het Romeinse erfgoed” besluit Alexander Massoels, erfgoedcoördinator bij het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren.

Het volledige programma vind je op www.archeologiedagen.be .