April is bloesemmaand in Limburg

30.03.2015 | # # # # 
Deel dit bericht
boom met bloesems

Vandaag start in Limburg de bloesemmaand. Een periode boordevol fruitige activiteiten en een toeristische topmaand voor Haspengouw. Jaarlijks zakken duizenden toeristen af naar het zuiden van Limburg om de bloesemzeeën te voet of van op de fiets te bewonderen. Met een handige online fruitkalender bundelt Toerisme Limburg opnieuw alle rondleidingen, fruitterrassen, nocturnes, plukdagen, fiets- en wandeltochten. “Er zijn maar een paar plekken ter wereld waar de bloesems zo massaal voorkomen. Logisch dus dat dit natuurfenomeen jaarlijks zoveel kijklustigen lokt”, aldus Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme van Limburg.

Wanneer de bloesems precies ontluiken, hangt natuurlijk af van het weer. Hoe meer zon, hoe sneller de prachtige kleuren de kop opsteken. Dat weerhoudt de fruitsteek er niet van om al vanaf nu vrijdag 3 april in actie te schieten. Fruitbedrijven, veilingen en wijndomeinen openen de deuren voor rondleidingen, proeverijen, muziek en animatie. ’s Avonds vinden er feeërieke nocturnes plaats met wandelingen tussen vuurpotten in de boomgaarden. Tijdens plukdagen pluk je zelf je fruit bij de telers. Er zijn ook thematische fietstochten, wandelingen, rondritten met bussen en groene wagentjes, picknicks en natuurlijk … streekproductenwinkels.

Online kalender en tips

Toerisme Limburg helpt de toeristen en Limburgers om hun weg te vinden in de tientallen activiteiten. Er is een handige online fruitkalender die geraadpleegd kan worden op www.toerismelimburg.be/fruitkalender. De bloesem- en oogstbrochure ‘Dit noemen wij Lentefeest’ werd verspreid op 265.000 exemplaren in heel Vlaanderen en zit boordevol tips en activiteiten voor een uitstapje in Limburg. De bijkomende 12.000 exemplaren worden nog verdeeld via de toeristische infokantoren in Haspengouw. Natuurlijk is er ook nog de Fietskaart ‘van bloesem tot oogst’ die zes fruitige fietslussen bundelt.

Nieuw! Welkomstborden

Nieuw zijn de toeristische welkomstborden die met steun van LEADER geplaatst zijn aan de fruitlocaties die regelmatig fruitactiviteiten organiseren. “Via deze duurzame welkomstborden creëren we een permanente herkenbaarheid van de fruitlocaties en dragen we bij tot de aankleding van Haspengouw als fruitregio. De toerist ziet onmiddellijk welke fruitlocaties meedoen aan het toeristische programma”, aldus Igor Philtjens.

Het bord verschaft basisinformatie op momenten dat er geen toeristische activiteiten plaatsvinden of wanneer de fruitteler niet aanwezig is. Bovendien kan men via het bord ook tijdelijke activiteiten aankondigen. Dit motiveert de voorbijfietsende of wandelende toerist, maar ook de Limburgers zelf, om even binnen te stappen en een kijkje te nemen achter de schermen.

Vaste fruitlocaties

In totaal werken er 12 fruitbedrijven vast mee tijdens de bloesem- en oogstmaanden april en september. De deelnemende bedrijven zijn BelOrta site, Groven-Nouwen, Jansen-Drossin en Neven-Mundus in Borgloon, Regalys, Bex en Jorishoeve in Gingelom, de Belgische Fruitveiling, Veiling Haspengouw, Domein Truilingen, Jacobs en de Tuinbouwschool in Sint-Truiden.

Limburg Dichtbij Gastvrij

Met de bloesems en een hele aprilmaand bloesem- en fruitactiviteiten trapt Limburg het toeristische hoogseizoen in Vlaanderen af. De fruitbedrijven, infokantoren, fietscafés, attracties en logiesuitbaters zijn klaar om de vele dag- en verblijfstoeristen te ontvangen. De paasvakantie is een eerste hoogtepunt in het toeristische jaar. Ontdek het volledige aanbod en de Limburg Vakantiegids 2015, die alles bundelt op www.toerismelimburg.be

> Lees het artikel in de krant (.pdf)