Bokrijk is klaar voor de toekomst

13.04.2018 | # # # # # # 
Deel dit bericht
60 jaar Bokrijk

Op 12 april 2018 mocht Bokrijk 60 kaarsjes uitblazen. Dat zetten we in de kijker met een tijdelijke tentoonstelling in ‘De sixties’ over ‘60 jaar Bokrijk’. Al vanaf het begin van het Openluchtmuseum in 1958 kunnen we spreken van een succesverhaal. Op 60 jaar hebben we maar liefst 18 miljoen bezoekers mogen ontvangen in het Openluchtmuseum. Trots en met respect voor de rijke geschiedenis van Bokrijk, investeren we in ons erfgoed en kijken we vol vertrouwen uit naar de komende 60 jaar.

Geen Bokrijk onder een stolp

Het oubollige imago van Bokrijk is de laatste jaren stilaan aan het verdwijnen. Het museum vertelt nog steeds het verhaal over onze geschiedenis, maar brengt dit op een hedendaagse manier. Aangepast aan de bezoeker van de 21ste eeuw. Een mooi voorbeeld hiervan is BKRK – bokrijk brandmerkt, waarmee we op een  eigentijdse manier de relevantie van ons erfgoed willen aantonen. We willen geen Bokrijk onder een stolp, maar een levend en open huis.

Klaar voor de volgende 60 jaar

Om ervoor te zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen naar Bokrijk kunnen blijven komen, hebben we Bokrijk klaargemaakt voor de volgende 60 jaar. Omdat we geloven in de weg die Bokrijk ingeslagen is, hebben we vanuit de provincie de afgelopen jaren fors geïnvesteerd om de toekomst van Bokrijk te verzekeren. Maar ook subsidies vanuit de overheid en de privésector helpen ons om Bokrijk een plaats te geven in de 21ste eeuw.

Bokrijk restaureert

Een belangrijk project dat momenteel loopt, is de restauratie van de 120 historische huizen over een periode van 5 jaar. Eind 2021 ronden we deze restauraties af, die dankzij Vlaamse middelen gerealiseerd kunnen worden. De restauratiewerken maken van een bezoek aan het museum een extra unieke ervaring die je maar één keer in je leven kan meemaken. De bezoekers krijgen een beter zicht op de uiteenlopende bouwtechnieken die bij een restauratie komen kijken, waaronder ook traditioneel vakwerk zoals lemen, vitsen en strodekken. En na 2021 kan Bokrijk helemaal opgeknapt een volgende fase in zijn geschiedenis tegemoet gaan.

BKRK Textiel

Na het succesverhaal BKRK Brood met De Superette van ‘hedendaags vakman’ Kobe Desramaults is het momenteel uitkijken naar de opening van de expo rond het vakmanschap textiel. Vanaf 5 mei is iedereen welkom om het werk van modeontwerper Tim Van Steenbergen te komen ontdekken. Ook onze parkmedewerkers zullen hiervoor helemaal in Tim Van Steenbergen gekleed zijn.

Bruegeljaar in Bokrijk

In 2019 is het bovendien 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel overleed. Ook dit laten we niet onopgemerkt aan ons voorbij gaan in Bokrijk. Momenteel zijn we al volop in voorbereiding voor de grote tentoonstelling ‘De Wereld van Bruegel’ over het overlijden van Bruegel. Dit doen we in samenwerking met het Kunsthistorisches Museum in Wenen en Toerisme Vlaanderen. Een expo die Bokrijk ongetwijfeld nog sterker op de internationale kaart zal zetten.

Laat de volgende 60 jaar maar komen. Bokrijk is er klaar voor!


Lees de artikels in de krant (.pdf)