Het Dommelhof blaast dit seizoen 50 kaarsjes uit!

15.09.2017 | # # # # # # 
Deel dit bericht

2017-2018 wordt een feestseizoen in Provinciaal Domein Dommelhof. De instelling bestaat dan 50 jaar! Een heleboel feestelijke activiteiten zet de verjaardag dit seizoen extra in de kijker, want 50 jaar Dommelhof: dat mag gevierd worden! 

Igor Philtjens, gedeputeerde van Cultuur, Toerisme en Erfgoed: “In de beginjaren waren alle ogen gericht op Dommelhof. Het was namelijk het allereerste cultuurcentrum in Vlaanderen. Van overal kwam men naar Dommelhof. Niet alleen voor de experimentele theaterprogrammatie, maar ook om te zien hoe je zo’n cultuurcentrum organiseert en richting geeft. 50 jaar later zit dat pionieren nog steeds in het DNA van Dommelhof. De instelling evolueerde naar een creatiecentrum en is nu een rijke voedingsbodem voor het kunstenlandschap in Limburg en Vlaanderen”.

Pioniersrol 

Provinciaal Domein Dommelhof (PDD) is een werkplaats/creatieplek voor circustheater, locatietheater, fysiek theater en dans. PDD bezet momenteel een belangrijke plaats in het Vlaamse en internationale circuslandschap (via Theater op de Markt), in de Vlaamse (podium)kunsten (via C-TAKT), en in de kunsteducatieve praktijk (met partner Musica). PDD is gelegen in een Noord-Limburgs bospark (Neerpelt) en omvat culturele infrastructuur, een verblijfsgebouw en sportinfrastructuur.

In 1967 opende PDD als eerste cultuurcentrum van Vlaanderen. De infrastructuur omvatte een theater-, vormings- en verblijfsgebouw. Tot de jaren ’80 werd inhoudelijk vooral ingezet op sociaal-cultureel vormingswerk en een experimentele programmatie in de schouwburg. Eind jaren ’70 werd een internationaal poppenfestival uitgebouwd. In 1988 werd gestart met een zomerfestival voor openluchttheater. Het poppenfestival is intussen verdwenen en het festival voor openluchttheater groeide in de volgende jaren uit tot het internationaal festival voor openlucht-, locatie- en circustheater Theater op de Markt. Ook het platform voor arthousecinema in Limburg, Zebracinema, ontstond in Dommelhof en in Z33 (1996). Dommelhof vertoonde al vanaf het begin met succes de betere film. In 2008 werd een werking opgezet rond talentontwikkeling voor podiumkunstenaars (TAKT). Deze werking groeide uit tot C-TAKT, een samenwerkingsproject met 6 partners rond transdisciplinaire kunsten, ondersteund via het Vlaamse kunstendecreet van 2017 tot 2021.