Laatste halte voor succesvolle Limburgse Wereldoorlog I-tentoonstelling

09.05.2015 | # # # # # # # 
Deel dit bericht

Helmen Bokrijk
In Domein Bokrijk strijkt de succesvolle tentoonstelling ‘Limburg 1914-1918: Kleine Verhalen in een Groote Oorlog’ vandaag voor het laatst neer. In Genk en Hasselt werd de blackbox, waarin de tentoonstellingsfilm over de Eerste Wereldoorlog in Limburg getoond wordt, nog vergezeld door 44 identieke Stahlhelmen. In Bokrijk zullen dat echter 44 verschillende, creatief bewerkte helmen zijn. Deze 44 unieke constructies, gekaderd in de expo ‘Dit Zijn Wij’, zijn het resultaat van het participatieproject met alle Limburgse gemeenten dat eind februari van start ging. “Deze expo toont een andere dimensie van ons project: 44 unieke creaties die samen één kunstwerk vormen en dat alle Limburgse gemeenten met elkaar verbindt”, aldus gedeputeerde van Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens.

Succesvol participatief project

Het provinciale herdenkingsproject ‘Limburg 1914-1918’ genoot de afgelopen maanden veel belangstelling vanwege het participatieve helmenproject met de 44 Limburgse gemeenten dat eind februari van start ging. Het provinciebestuur moedigde de gemeenten aan om ‘hun’ betonnen Stahlhelm met de hulp van socio-culturele verenigingen, scholen, geschied- en heemkringen, lokale kunstenaars, jeugdwerkingen, enz. creatief te bewerken en een boodschap mee te geven. Met succes! De afgelopen maanden verschenen er tal van getuigenissen, artikels, foto’s en filmpjes over de creatieve bewerkingen van de helmen. Iedere gemeente verbeeldde zijn herinneringen en gedachten aan de Groote Oorlog op hun eigen manier.

Op de helm van Herstappe prijken bijvoorbeeld de handafdrukken van alle 88 inwoners, die samen een vredesduif vormen. Gemeente Ham verenigde met dit project meerdere generaties: ze beplakten de helm met foto’s van hun oud-strijders en plaatsen de handafdrukjes van de 26 geborenen uit 2014 erbij, een symbool voor nieuw leven zoals dat na de oorlog ook voor gemeente Ham aanbrak.

“Voor ons is het participatieve helmenproject meer dan geslaagd”, vertelt gedeputeerde Igor Philtjens. “We haalden de samenwerkingsverbanden met de Limburgse gemeenten op een creatieve manier aan en gaven de inwoners de kans om hun herinneringen aan de Groote Oorlog weer te geven. In elke gemeente is er actief door de bevolking aan het project geparticipeerd. Jong en oud gingen samen aan de slag om hun betonnen helm te bewerken, met één gezamenlijk doel: nooit vergeten tot wat oorlog kan leiden.”

Expo Dit Zijn Wij – Limburg 1914-1918

De afgewerkte creaties, 44 unieke en verschillende helmen, zijn in de expo ‘Dit Zijn Wij – Limburg 1914-1918’ terug samengebracht. Elke helm vertelt een lokaal verhaal over de Eerste Wereldoorlog; samen vormen de creatief bewerkte helmen één groots kunstwerk dat weerspiegelt hoe Limburgers vandaag naar de Groote Oorlog en oorlog in het algemeen kijken.

Permanent herinneringspark in Halen

Na deze laatste tijdelijke halte in Bokrijk zullen de helmen echter niet uit het Limburgse gezichtsbeeld verdwijnen. Midden juni verhuizen de helmen naar hun laatste rustplaats: de omgeving nabij het voormalige slagveld in Halen. “Op deze beklijvende locatie waar Belgische en Duitse jonge soldaten een veel te vroege dood vonden, zal een permanent herinnerings-park ingericht worden. Het park wordt niet alleen een blijvend symbool dat de Eerste Wereldoorlog in Limburg en België herdenkt, maar ook plek voor reflectie en creativiteit. Een plaats waar verleden, heden en toekomst samenkomen”, besluit gedeputeerde Igor Philtjens.

> Lees de artikels in de krant (.pdf)