Monumentenwacht viert 25 jaar als partner in erfgoedbehoud en –beheer

04.12.2017 | # # # # # # 
Deel dit bericht
52 jaar Monumentenwacht

© Emofragma

Monumentenwacht bestaat dit jaar 25 jaar in Vlaanderen. Op zondag 3 december verzamelden partners en abonnees van Monumentenwacht Limburg om de 25ste verjaardag van de organisatie te vieren.

Vandaag is Monumentenwacht dé partner bij uitstek, expert en begeleider in het behoud en beheer van waardevol erfgoed in heel Vlaanderen. De organisatie heeft daartoe een operationeel, uiterst functioneel en kostenefficiënt monitoringsysteem ontwikkeld voor cultureel erfgoed. Daarbij ligt de nadruk, al van bij het begin, op preventie. Ook voor erfgoed geldt immers dat voorkomen beter is dan genezen.

De Monumentenwachtenvereniging van Limburg koos als feestlocatie voor ZLDR Luchtfabriek, in de gebouwen van de steenkoolmijn die 25 jaar geleden, als laatste in België, de deuren sloot.

De zowat 200 feestvierders konden aan uiteenlopende activiteiten deelnemen. Je kon er mee op de thematische erfgoedwandelingen, luisteren naar historische verhalen, de expo ‘uit het niets’ bezoeken, potten draaien of op de minimarkt proeven van Limburgse streekproducten.

Veel redenen tot feest: 25 jaar expertise, uniek in zijn werking, bekroond voor zijn aanpak

Monumentenwacht begeleidt in heel Vlaanderen eigenaars en beheerders van historisch waardevol erfgoed om tijdig en op de juiste manier hun erfgoedobjecten, al dan niet beschermde gebouwen en hun interieur, te onderhouden en te bewaren.

Het feit dat Monumentenwacht zich mag ontfermen over zowel het beschermde als niet-beschermde roerende en onroerende erfgoed maakt de organisatie uniek. Ook de integrale erfgoedbenadering is een enorme meerwaarde in hun dienstverlening.  Als provinciebestuur willen we immers het Limburgse erfgoed optimaal bewaren.

Special Mention Europa Nostra

Dit jaar was er, behalve het zilveren jubileum, nog een andere reden tot feesten: tijdens de uitreiking van de Europa Nostra awards, zowat de Oscars voor de erfgoedsector, kregen de provinciale Monumentenwachten van Vlaanderen een bijzondere vermelding van de jury in de categorie ‘Dedicated Service’. De jury waardeert het werk van Monumentenwacht voor preventief onderhoud van waardevol erfgoed. Monumentenwacht voert regelmatig controles uit waardoor het kleine gebreken vroegtijdig opspoort en het ernstige schade kan voorkomen.

Monumentenwacht inspireerde de afgelopen jaren heel wat landen om dezelfde dienstverlening op te starten. En net als ons is ook Europa Nostra ervan overtuigd dat cultureel erfgoed van vitaal belang is voor onze economie, onze maatschappij, onze cultuur, … Kortom, voor de toekomst van de provincie én Europa. 

Lees de artikels in de krant (.pdf)