2012 topjaar voor het Gallo-Romeins Museum

04.01.2013 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
pgrm etrusken

2012 was een topjaar voor het Gallo-Romeins Museum. Het museum sloot af met  174.148 bezoekers op de teller. Het nieuwe jaar kondigt zich ook mooi aan. Met de tentoonstelling ‘De Etrusken – Una storia particolare’, de organisatie van de uitreiking van de ‘European Museum of the Year Award’ i.s.m. het European Museum Forum en de lancering van een aantal nieuwe programma’s wil het museum opnieuw hoge toppen scoren.

Het Gallo-Romeins museum liet de bezoeker in 2012 duidelijk niet onberoerd. Nooit eerder kwamen er zo veel bezoekers in één jaar naar het museum.  Maar liefst 174.148 personen brachten een bezoek. Gemiddeld zijn dat ruim 530 bezoekers per dag. Het leeuwendeel van de bezoekers, zo’n 77%,  kwam uit Vlaanderen. Wallonië was goed voor zo’n 10%. 3% kwam uit het Brussels gewest.  Een kleine 10% kwam uit het buitenland. De tentoonstelling ‘Sagalassos, City of Dreams’, één van de meest succesvolle tentoonstellingen in België van de laatste jaren, was natuurlijk niet vreemd aan dit succes. De tentoonstelling telde (tussen 29 oktober 2011 en 17 juni 2012) zo’n 145.000 bezoekers.

Ook 2013 wordt een mooi jaar voor het museum. Gedeputeerde Igor Philtjens, de nieuwe verantwoordelijke voor het Gallo-Romeins Museum, vertelt waarom:
“Vanaf 16 maart start in het museum de tentoonstelling ‘De Etrusken – Una storia particolare’. De tentoonstelling vertelt op een toegankelijke manier het bijzondere verhaal van de Etrusken, een dynamische mediterrane cultuur met een veelheid aan contacten en uitwisselingen. De tentoonstelling is opnieuw een echte topper, met prachtige objecten uit toonaangevende musea in Italië, Nederland en België. Rijke inboedels van prinsen- en prinsessengraven, gouden sieraden en bronzen wapens, maar ook beelden van goden en godinnen en prachtig versierde asurnen illustreren een boeiend verhaal. Prestigieuze Italiaanse musea zoals de Vaticaanse en Capitolijnse Musea en de Villa Giula verlenen hun medewerking.”

En van 15 tot 18 mei organiseert het Gallo-Romeins Museum samen met het Europees Museum Forum, de verkiezing van het beste Europees Museum van het jaar. Vertegenwoordigers vanuit heel Europa, van Portugal tot Rusland, komen dan samen in het museum. Aan de uitreiking van de Award gaat een congres van 4 dagen vooraf. Dit is een hele eer voor het museum. Het is de eerste keer dat deze bijeenkomst in België plaatsvindt. Het Gallo-Romeins Museum kon de organisatie ervan binnenhalen nadat het museum in 2011 zelf de prijs won.

Daarbovenop lanceert het museum in 2013 een aantal nieuwe programma’s. Zo is er onder de noemer ‘Spraakmakkers’ elke eerste zondag van de maand een lezing speciaal voor kinderen (7 tot 14 jaar). We starten hiermee aanstaande zondag 6 januari om 11u00. Kunstenaars Dirk Claessens en Hedwig Snoexk bijten de spits af. Ze komen vertellen hoe de Neanderthalerfiguren en dieren van het museum gemaakt zijn.