17 jonge artistieke talenten krijgen Limburgse ondersteuning

14.11.2013 | # # # # # # 
Deel dit bericht
stroombeurzen

De provincie Limburg reikt voor 65.000 euro STROOM-beurzen uit aan jong artistiek talent uit de provincie. Eerder dit jaar was al eens 35.000 euro voor talentondersteuning uitgetrokken. “Limburg zet sterk in op talentontwikkeling”, aldus gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens. “Daarom hebben we STROOM in het leven geroepen, ter ondersteuning van beloftevol talent uit onze provincie. Beloftevol houdt in dat je het potentieel hebt om door te groeien in je professionele ontwikkeling.”

De jonge drumvirtuoos Joris Thys uit Peer krijgt een STROOM-beurs om een opleiding te gaan volgen bij de befaamde Dom Famularo In New York. Beeldend kunstenaar Anton Kusters uit Hasselt wordt door STROOM ondersteund om vooronderzoek te voeren in het kader van zijn geplande tentoonstelling ‘Heavens’, met foto’s van de lucht boven de vroegere concentratiekampen in Europa. Actrice en theatermaakster Laurence Stas uit Tongeren krijgt een STROOM-ontwikkelingsbeurs om een theaterstuk voor te bereiden en te schrijven over stervensbegeleiding en begrafenisrituelen. Theatermaker Ruud Horrichs kan met STROOM-middelen een theatervoorstelling voorbereiden over de historische figuur Gilles De Rais, die in de vijftiende eeuw aan de zijde van Jeanne d’Arc vocht. Allen kunnen ze dankzij de steun van de provincie Limburg hun droom waarmaken.

Een STROOM-beurs kan dienen voor deelname aan een workshop, masterclass of residentie. Men kan ook een ontwikkelingsbeurs aanvragen voor een concreet cultuurproject in de ontwikkelingsfase. “Belangrijk is dat je kan aantonen dat de vorming en coaching je beroepsmatig vooruithelpt of dat je project een onderscheidende waarde heeft”, aldus gedeputeerde Igor Philtjens.

Voor de tweede STROOM-ronde van 2013 zijn 17 dossiers in de disciplines theater, dans, muziek, fotografie en mode positief beoordeeld, voor een totaalbedrag van bijna 65.000 euro. De omvang van de beurs is afhankelijk van het beschikbare budget en van de beoordeling van het aanvraagdossier. Het initiatief moet worden uitgevoerd binnen de 15 maanden na de toewijzing van de beurs.

De volledige lijst van laureaten: Christoffer Allegrezza, Mattijs Brands, Patrick Ceyssens & Kristof Vrancken, Michiel Cox, Thomas Devens, Manu Engelen, Ruud Horrichs, Wim Ilsen, Anton Kusters, Frank Nijssens, Arno Roncada, Lies Serdons, Daniel Sikora, Laurence Stas, Isabelle Stockmans, Joris Thys en Benoit Vanraes.

www.limburg.be/Toegekende-STROOMbeurzen