11 jonge artistieke talenten krijgen Limburgse ondersteuning

26.06.2013 | # # # # # # 
Deel dit bericht
cultuur_stroom_banner

De provincie Limburg reikt voor 35.000 euro STROOM-beurzen uit aan jong artistiek talent uit de provincie. “Limburg zet sterk in op talentontwikkeling”, aldus gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens. “Daarom hebben we STROOM in het leven geroepen, de cultuurondersteuning voor beloftevol talent uit onze provincie. Beloftevol houdt in dat je het potentieel hebt om door te groeien in je professionele ontwikkeling.”

Belgisch kampioene oriëntaalse dans Johanna Rediers uit Lummen gaat in de leer bij de wereldvermaarde buikdanseressen Aziza en  Bozenka. De internationaal gelauwerde danseres Judith Clijsters uit Bree gaat onderzoek doen naar de menselijke drang naar ontwikkeling. Theatermaakster Sandra Carota uit Heusden-Zolder werkt, met de steun van TAKT Dommelhof en CC Muze, aan ‘La Scoperta dell’ America’ (De ontdekking van Amerika). Videokunstenaar Pieter Geenen, die de voorbije jaren wereldwijd lof heeft geoogst, maakt een videoproductie bij de muziektheatervoorstelling ‘Tot de stilte erop volgt’ van Els Roobroeck en Han Stubbe. Illustrator Brechtje Van Bel, medewerkster van MAD Faculty, ontwikkelt een nieuw soort inkt voor zeefdruktekeningen die ‘niet aan het licht’ mogen komen. Allemaal dankzij de steun van de provincie Limburg.

Een STROOM-beurs kan dienen voor deelname aan een workshop, masterclass of residentie. Men kan ook een ontwikkelingsbeurs aanvragen voor een concreet cultuurproject in de ontwikkelingsfase.
Belangrijk is dat de vorming en coaching je beroepsmatig vooruithelpt of dat je project een onderscheidende waarde heeft.

Voor de eerste STROOM-ronde van 2013 zijn 25 dossiers ingediend in de disciplines beeldende en grafische kunst (7), dans (6), muziek (5), theater (3), mode (1), video (1), fotografie (1) en games (1). Elf dossiers zijn positief beoordeeld, voor een totaalbedrag van 34.970 euro. De omvang van de beurs is afhankelijk van de beschikbare budgetten en van de beoordeling van het aanvraagdossier. Het initiatief moet worden uitgevoerd binnen de 15 maanden na de toewijzing van de beurs.

www.stroomlimburg.be

 

Een voorstelling van de STROOM-laureaten

Danseres en choreografe Judith Clijsters (Bree), die al enige tijd op tournee is met de voorstelling ‘Dagbreek’ (binnenkort in C-mine Genk), krijgt een beurs van € 5500 voor een onderzoek naar “de menselijke drang naar ontwikkeling”. Concreet  wil ze onderzoeken en ontdekken “wat er met ons lichaam en onze geest gebeurt als we volop in bloei zijn of wanneer we stil blijven staan of stil lijken te staan. En dit te midden van onze maatschappij en onze eigen leefwereld.” Clijsters begon haar internationale danscarrière in Groot-Brittannië bij het Phoenix Dance Theatre. Sinds 2010 is ze terug in België. Samen met haar befaamde collega Yentl De Werdt vormt ze het Limburgse dansgezelschap Into Ici.

Theatermaakster Sandra Carota (Heusden-Zolder), tot nog toe vooral bekend voor haar jongerenproducties als ‘Madame très Bleue’, krijgt een beurs van € 5000 voor de ontwikkeling van de theatervoorstelling ‘La Scoperta dell’ America’ (De ontdekking van Amerika). Ze krijgt hierbij de steun van de Limburgse cultuurorganisaties TAKT Dommelhof en CC Muze. ‘La Scoperta dell’ America’ gaat over een Italiaanse arbeider die na WO II naar België emigreert op zoek naar een beter leven. “Een beeldende voorstelling over nationaliteit als basis voor identiteit.” In 2008 richtte Carota samen met Inge Kerfs de Limburgse vzw Veauxdeville op, waarmee ze een oldtimer brandweerwagen ombouwden tot een multifunctioneel podium en langs de mijncités toerden.

Jonas Slegers (Bilzen), projectmedewerker bij Erfgoed Haspengouw en freelance kunstbemiddelaar, krijgt een beurs van € 5000 voor “relevant origineel onderzoek dat een onontgonnen terrein binnen de zeventiende-eeuwse Limburgse kunstgeschiedenis exploreert, en dit in relatie tot de context van Antwerpen in deze gouden eeuw.” Het project moet uitmonden in een tentoonstelling over Del Monte en/of Morren en een publicatie over de Limburgse kunstgeschiedenis voor de 20e eeuw.

Illustrator Brechtje Van Bel, medewerkster van MAD Faculty en mede-oprichtster van de creatieve denktank Tarantella, krijgt een beurs van € 4500 om een project rond ‘lichttekeningen’ uit te voeren. Het gaat om een zeefdrukreeks van tekeningen die ‘niet aan het licht’ mogen komen. Van Bel wil hiervoor een nieuw soort inkt ontwikkelen. Het project wordt inhoudelijk en praktisch ondersteund door onderzoekscoördinator Bert Willems van MAD Faculty, artistiek leider Michael De Cock van ’t Arsenaal in Mechelen en scheikundige Tom Verhelst (PHD). Met Tarantella ontwikkelt Van Bel educatieve spellen die de interactie tussen kunst en magie bij kinderen en jongeren bevorderen, om zo hun leefwereld te verbreden en hen inzicht te verschaffen in hun eigen cultuur en die van anderen.

Inge Liefsoens (Hasselt), artistiek leidster van theatergezelschap tmg LAP, krijgt een beurs van € 4000 voor de ontwikkeling van de voorstelling ‘Plafondmeisje’. De 8+ voorstelling voor familie- en schoolprogrammatie is gebaseerd op het literaire debuut van Fran Bambust en vertelt hoe het voelt om anders te zijn. “En dat het leven een stuk vrolijker is als je af en toe buiten de lijntjes mag kleuren.”

Videokunstenaar Pieter Geenen, die de voorbije jaren wereldwijd lof heeft geoogst met zijn werk, krijgt een beurs van € 3000 voor de ontwikkeling en realisatie van een videoproductie bij de muziektheatervoorstelling ‘Tot de stilte erop volgt’ van Els Roobroeck en Han Stubbe. Hij krijgt hierbij steun van onder andere TAKT Dommelhof, C-mine Genk en Stichting Art Buro Limburg in Maastricht. Geenen is recent gelauwerd op het Iowa City International Documentary Film Festival (VS), Doclisboa International Film Festival (Portugal), Venetië, Neubrandenburg (D), Brussel en Gent. Zijn werk wordt/is dit jaar tentoongesteld in Montreal, Singapore, Iowa, Rotterdam, Den Haag, Lille en Parijs.

Sander Deben (Beringen), sinds twee jaar professioneel danser, krijgt een beurs van € 2500 als financiële ondersteuning van zijn opleiding hedendaagse dans aan de Salzburg Experimental Academy of Dance (SEAD) in Oostenrijk.

Pianist, musicoloog en filosoof Waldo Geuns (Herk-de-Stad), een van de meest veelzijdige Belgische muzikanten van de laatste jaren, krijgt een beurs van € 2000 om een samenwerkingsproject op te zetten met de Hasseltse jazzpianist Arne Van Collie, de Hasseltse jazz-zangeres Kim Versteynen en klassiek baszanger Piet Vansichen uit Bilzen.

Johanna Rediers (Lummen), Belgisch kampioene oriëntaalse dans, krijgt een beurs van € 1500 om deel te nemen aan een dreamcamp buikdanstraining onder leiding van de wereldtoppers Aziza en  Bozenka in Canada. “Onder het motto dat een goede danslerares altijd een leerlinge blijft.” Rediers behaalde in 2012 de derde plaats op het Wereldkampioenschap buikdansen in Duitsland, haar showteam Yohara kaapte er een tweede plaats weg. In 2008 richtte ze de buikdansschool Bellydance by Johanna op, dat haar de mogelijkheid biedt om les te geven, workshops te geven en haar passie te delen met anderen.

De jonge beloftevolle zangeres Kaylie Lemmens (Herk-de-Stad), die zowel solo als met haar begeleidingsband een bijzonder rijke podiumervaring heeft opgebouwd, krijgt een beurs van € 1000 om workshops rond vocal coaching te volgen.

De jonge violist Floris Willem (Bocholt), één van de vijftien Belgische studenten die is toegelaten tot de prestigieuze Muziekkapel Koningin Elisabeth, krijgt een beurs van € 970 om te kunnen deelnemen aan “De Internationale Muziekontmoetingen van Edingen”.