Zomerzoektocht Davidsfonds doet Limburgse kassa rinkelen

13.10.2014 | # # # # # 
Deel dit bericht
inspiratietuinen van Herkenrode

De Zomerzoektocht van het Davidsfonds bracht deze zomer meer dan 750.000 euro op voor de Limburgse toeristische sector. In totaal namen er zo’n 17.000 mensen aan de zoektocht deel. Meer dan 9000 deelnemers bleven overnachten. “De Zomerzoektocht leverde deze zomer een belangrijke bijdrage aan de Limburgse economie van de vrije tijd. 38% van de bevraagde hoteluitbaters voelde een positieve impact op hun cijfers. Dat geldt ook voor de grote attracties uit de regio. Nog maar eens het bewijs van het belang van kwaliteitsvolle evenementen voor onze provincie”, aldus Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed.

Het Davidsfonds koos in 2014 voor Midden-Limburg als locatie voor haar jaarlijkse zoektocht. Bijna 17.000 personen namen tussen half mei en half september deel aan de klassieke of gezinsspeurtocht door Hasselt en Genk. Hiermee lag het aantal deelnemers ietsje lager dan de voorbije jaren, mede een gevolg van een van de natste zomers van de eeuw. De verblijfscijfers lagen dan weer opmerkelijk hoger. Zo logeerde 59% van de klassieke zoektochters één of meer nachten in onze provincie. Een goede zaak voor de lokale economie.

Op 15 september voerde Toerisme Limburg een online bevraging uit bij 620 Limburgse logiesuitbaters over de impact van de Zomerzoektocht. Van de respondenten gaf 38% aan dat ze gasten hadden die speciaal voor de Zomerzoektocht naar Limburg waren gekomen. Per uitbater ging het gemiddeld om 6,5 boekingen in de periode van de Zomerzoektocht. En dat voor gemiddeld 2,4 personen en 2 nachten.

Goed voor horeca en attracties

Igor Philtjens: “Uit metingen weten we dat een verblijfsgast in Limburg gemiddeld 78,1 euro per persoon per nacht uitgeeft. Dat betekent dat de Zomerzoektocht van het Davidsfonds tot nog toe 754.134 euro heeft opgebracht. Hotels, restaurants, cafés, maar ook attracties … Ze voelden allemaal het effect van de zoektocht in hun omzetcijfers.”

De Zomerzoektocht had alvast een sterke impact op de deelnemende gemeenten Hasselt en Genk. Schepen van Toerisme van Genk Erik Gerits: “76% van de overnachtingen door de deelnemers vond in Hasselt of Genk plaats. Voor het overgrote gedeelte hotelkamers en B&B’s. Niet alleen de logiesuitbatingen, maar ook onze attracties en winkels plukten hiervan de vruchten. Onze steun aan dit initiatief komt rechtstreeks ten goede aan de toeristische ondernemers.”

Heel wat groepen namen inderdaad de tijd om de lokale attracties op te zoeken. Karolien Mondelaers, schepen van Toerisme van Hasselt: “Het is duidelijk dat zowel Hasselt als Genk veel te bieden hebben. De Abdijsite Herkenrode ontving de meeste bezoekers, gevolgd door C-mine-expeditie en het Openluchtmuseum Bokrijk. De Japanse Tuin in Hasselt staat op de vierde plaats. Bij de gezinnen waren Plopsa Indoor en de Cosmodrome in Kattevennen erg in trek. We staan nu nog wat beter op de kaart met ons recreatieve aanbod en daar mogen we trots op zijn.”

Voordeel op langere termijn

De Zomerzoektocht van het Davidsfonds heeft een meer dan tijdelijk effect op het toerisme. Ook op middellange en langere termijn geeft het een boost en zorgt het voor extra toeristen en overnachtingen. Igor Philtjens: “Zo’n 75% van de deelnemers kwam van buiten Limburg. De Zomerzoektocht was dan ook een goed promotie-instrument om de Vlaming warm te maken voor onze mooie regio. De zoektochters maakten kennis met de typische Limburgse gastvrijheid, onze decors, ons mijn- en ander erfgoed. Blijkbaar smaken onze toeristische troeven naar meer. Een bevraging van het Davidsfonds toonde aan dat maar liefst 85% van de klassieke zoektochters dit of volgend jaar terugkomt naar Limburg of interesse heeft om onze provincie opnieuw te bezoeken.”

Dat geldt sowieso voor de tien winnaars van de klassieke zoektocht die op zondag 12 oktober hun prijs ontvingen tijdens het afsluitende evenement in Abdij Herkenrode. Negen onder hen kregen tegoedbonnen voor etentjes en overnachtingen in Genk en Hasselt. De winnaar ging aan de haal met een cheque van 1.000 euro voor een Davidsfonds cultuurreis. Wie weet, misschien wel naar Limburg?

> Lees de artikels in de krant (.pdf)