De Provinciale Bibliotheek Limburg en SYNTRA Limburg dragen samen erfgoedexpertise verder uit via nieuwe opleiding

07.05.2014 | # # # # # # 
Deel dit bericht
Syntra

De Provinciale Bibliotheek Limburg (PBL) en SYNTRA Limburg zullen in het kader van de vierjarige opleiding ‘Restauratievakman van papier’ nauw samenwerken. De PBL stelt hiervoor documenten uit haar collecties Oude Drukken en Limburgensia ter beschikking.

De Provinciale bibliotheek Limburg (PBL) is niet alleen de grootste openbare bibliotheek in de provincie Limburg, maar ook de belangrijkste erfgoedbibliotheek en de Limburgse partner in de Vlaamse Erfgoedbibliotheek (VEB). De erfgoedcollecties – Oude drukken en Limburgensia – worden beheerd door de het Historisch Informatiepunt Limburg (HIPLimburg) van de PBL. HIPLimburg heeft expertise ontwikkeld aangaande behoud en beheer van haar erfgoedcollecties door o.a. een project van preventieve conservatie dat in 2008 van start ging. Deze expertise wil zij nu delen met het brede erfgoedveld.

“Door de samenwerking met Syntra Limburg deelt de Provinciale Bibliotheek Limburg niet alleen haar expertise en documenten, maar draagt zij bij aan de duurzame bewaring van het Limburgse erfgoed.”, aldus gedeputeerde Igor Philtjens.

Opleiding ‘Restauratievakman van papier’

SYNTRA Limburg is op de campus Tongeren gestart met de vierjarige opleiding ‘Restauratievakman van papier’. Deze opleiding geeft cursisten een grondige vakkennis en de technische vaardigheden die nodig zijn om als medewerker in een erfgoedinstelling of als zelfstandig expert aan de slag te gaan. De opleiding bestaat uit de modules papierkennis, chemische behandeling van papier, conserveren en restaureren van kunst op paper en praktijkbehandeling van papier. Naast een bezoek aan de het erfgoeddepot van de bibliotheek – om zo kennis te maken met de collecties en de werking van een erfgoedbibliotheek – zullende cursisten tijdens hun volledige opleiding gebruik kunnen maken van unieke documenten uit de erfgoedcollecties van de Provinciale Bibliotheek Limburg. Een belangrijke deelcollectie is de ‘collectie bouwtekeningen’ die bestaat uit ongeveer 1 000 bouwtekeningen van Limburgse openbare gebouwen (kerken, schoolgebouwen, gemeentehuizen, pastorijen, …) die hoofdzakelijk door de architectendynastie Jaminé zijn getekend. Ze dateren uit de periode 1835-1944. De PBL is momenteel zelf gestart met een traject van preventieve conservatie van deze bouwtekeningen en zal nu voor een deel verder werken met SYNTRA. Ook andere stukken uit de diverse deelcollecties van de Collectie Limburgensia staan ter beschikking van deze opleiding en de bijscholingscursus waarin moeilijkere procedures van restauratie aan bod komen.

Gedetailleerde informatie over de opleiding en inschrijven kan hier http://www.syntra-limburg.be/opleidingen/restauratievakman-van-papier

Meer informatie over de werking van de Provinciale Bibliotheek Limburg als erfgoedbiblitoheek op http://www.limburg.be/hiplimburg