Provinciaal project ‘Limburg 1914-1918: kleine verhalen in een Groote Oorlog’ internationaal bekroont

17.04.2015 | # # # # 
Deel dit bericht
project Limburg 1914-1918 Kleine verhalen in een Groote Oorlog

Dinsdag 15 april 2015, een glorieuze dag voor het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) van Provincie Limburg. De jury van de prestigieuze European Prize for Cultural Heritage (Europa Nostra), de Oscars van de internationale erfgoedgemeenschap, verleende de titel ‘special mention of the jury’ aan het Wereldoorlog I-project ‘Limburg 1914-1918: kleine verhalen in een Groote Oorlog’. “We zijn bijzonder blij en trots op deze titel”, vertelt gedeputeerde van Erfgoed Igor Philtjens. “Het beloont onze inspanningen van de afgelopen 2 jaren om de Limburgse verhalen van de Groote Oorlog levendig te houden, met één doel voor ogen: nooit vergeten.”

European Prize for Cultural Heritage – Europa Nostra

Europa Nostra is een Europese organisatie die instaat voor de bescherming van Europees erfgoed. Elk jaar reikt de organisatie in 4 categorieën awards uit aan organisaties die exceptionele projecten realiseren met cultureel-erfgoed. Met deze prijzen wil Europa Nostra uitmuntendheid promoten, inspireren via “best practices” en creativiteit en innovatie stimuleren in de omgang met Europees cultureel-erfgoed. Jaarlijks streven honderden organisaties naar één van deze prestigieuze awards.

Provincie Limburg greep helaas nipt naast de award in de categorie ‘education, training and awareness-raising’, maar verkreeg tezamen met 4 andere organisaties de titel ‘special mention of the jury’. De jury erkende en waardeerde in het bijzonder de grootse bijdrage die het project leverde tot de instandhouding en de opwaardering van het Limburgse oorlogserfgoed. Deze ‘special mention’ is gedeputeerde Philtjens minstens evenveel waard als de winst van de award: “Met dit project hebben we al enkele successen gerealiseerd. Denk bijvoorbeeld aan de multimediale tentoonstelling die talrijk bezocht werd, de educatieve performance van Stijn Meuris die door meer dan 50 secundaire scholen geboekt werd of het story-telling-project dat duizenden mensen dagelijks online volgden. Dat de internationale erfgoedgemeenschap het project nu ook bekroont, is een zeer mooie erkenning en toont het nut en de noodzaak voor dergelijke projecten aan. We zullen in de toekomst het Limburgs erfgoed dan ook op deze manieren blijven benaderen.”

Dit Zijn Wij – expo Limburg 1914-1918

Begin mei onthult het PCCE onder de noemer ‘Dit Zijn Wij – expo Limburg 1914-1918’ het resultaat van het participatieve helmenproject met de 44 Limburgse gemeentes in Domein Bokrijk. De afgelopen maanden hebben de gemeentes de tijd gekregen om samen met hun inwoners hun Stahlhelm creatief te bewerken en een boodschap mee te geven. Het eindresultaat belooft een diverse verzameling van beeldende creaties te worden, elk met zijn eigen verhaal. De bewerkte helmen zullen weerspiegelen hoe de Groote Oorlog de soldaten en de samenleving tekenden voor het leven. De expo zal deze beleving verbeelden en biedt een zicht op hoe de Limburgers vandaag naar de Eerste Wereldoorlog en oorlog in het algemeen kijken. Tot begin juni zal de expo gratis te bezichtigen zijn. Nadien vertrekken de helmen naar hun laatste rustplaats en zal er blijvende herinneringsplaats ontstaan die het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de provincie en alle 44 Limburgse gemeentes herdenkt.

> Lees de artikels in de krant (.pdf)