Portret Igor Philtjens

05.12.2012 | # # # # # # # # # # 
Deel dit bericht
installatie provincieraad philtjens

Igor Philtjens (37) werd op maandag 3 december aangesteld als nieuwe gedeputeerde voor de provincie Limburg. Hij wil Limburg op de kaart zetten als toeristische en creatieve groeipool en zo nieuwe jobs creëren.

“De aangekondigde sluiting van Ford Genk was een klap voor alle Limburgers. Maar we moeten onze rug rechten. Via de bevoegdheden Toerisme en Cultuur wil ik Europa laten kennismaken met onze mooie en dynamische provincie en met Limburgs talent. Door in te zetten op creativiteit en innovatie creëren we nieuwe duurzame jobs en welvaart voor Limburg”, geeft Philtjens aan. “Toerisme is een van de motoren van de Limburgse economie.  Het toeristische product van onze provincie en de samenwerking met alle belanghebbenden uit de sector biedt ook nog veel potentieel. Het is daarom vitaal dat het nieuwe Strategisch Toeristische ActiePlan van Limburg en het nieuwe masterplan van het Domein Bokrijk op mekaar worden afgestemd maar ook dat ze vanuit een voldoende gedragen economische invalshoek worden geschreven. De samenwerking met alle private en publieke toeristisch-recreatieve actoren en cultuurpartners in Limburg is cruciaal en dient op een integrale en continue manier deel uit te maken van het provinciaal beleid. Cultuur is voedsel voor toerisme en andersom.”

Sterk beleid
Limburg heeft nood aan een sterk beleid. “Als verkozen provincieraadslid is je opdracht en die van collega-politici overduidelijk. De volgende legislatuur moeten de provincie, de gemeenten en de Vlaamse en federale overheid samen en eensgezind inzetten op de creatie van nieuwe jobs en het stimuleren van ondernemerschap. Dit vraagt om een gezamenlijke aanpak. Ik roep daarom op om front te vormen: politici, ondernemers maar ook de consumenten, om samen in te zetten op een sterk en activerend beleid in Limburg. Limburgers hebben al eerder bewezen dat ze een kaakslag kunnen incasseren zonder neer te gaan. Na de sluiting van de mijnen was er een explosie van creativiteit en bedrijvigheid. De grote werkloosheid die volgde op de sluiting van de mijnen werd weggewerkt door hard werk en creativiteit. Limburg heeft veel troeven, we moeten ze durven uitspelen. Onze Limburgse bescheidenheid moet wijken voor trots en ondernemingszin.”

Leven naast politiek
“Politiek kreeg ik met de paplepel mee. Mijn vader Hugo was Vlaams parlementslid en neemt na 24 jaar afscheid als burgemeester van Kortessem. De laatste jaren heb ik heel wat politieke ervaring kunnen opdoen als provincieraadslid en schepen in Alken”, vertelt Igor, die ook een leven naast de politiek heeft. “Mijn vrouw Ann en ik hebben in de voorbije jaren veel tijd en energie in onze woning gestoken. Samen met onze 4-jarige dochter Amélie voelen we er ons echt thuis. Beroepshalve werk ik als risicodeskundige bij een verzekeringsmaatschappij. In mijn vrije tijd geniet ik van sporten, een wandeling in de natuur, lekker eten en een vakantie met mijn gezin.”

Alken
Philtjens laat zijn gemeente Alken niet los. “Als gedeputeerde is het niet mogelijk om ook schepen te zijn. Daarom zal ik vanaf januari in Alken de verantwoordelijkheid van voorzitter van de gemeenteraad opnemen. Het is belangrijk dat ik weet wat er leeft bij de mensen in onze Limburgse gemeenten. Als gedeputeerde bevoegd voor het ondersteunen van gemeentelijk en stedelijk beleid neem ik die kennis mee naar de deputatie.”

> Lees de artikels in de krant (.pdf)