PCCE gelauwerd met internationale titel ‘Project of Influence 2017’ voor ‘Limburg 1914-1918. Kleine Verhalen in een Groote Oorlog.’

01.10.2017 | # # # # # 
Deel dit bericht

Na de hoofdprijs ‘Best Achievement’ op het Heritage in Motion Congres, de ‘Special Mention of the Jury’ tijdens de uitreiking van de European Union Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Awards, mocht het PCCE het project ‘Limburg 1914-1918. Kleine Verhalen in een Groote Oorlog’ ook presenteren tijdens The Best in Heritage Conference van 28 tot 30 september in Dubrovnik én kaapten er de titel ‘Imagines – Project of Influence 2017′ weg. Internationale topspelers in erfgoed bekroonden het project met deze mooie titel. We mogen trots zijn op ons erfgoed én op de werking van het PCCE en alle partners in dit project.

PCCE presenteert ‘Limburg 1914-1918’ op The Best in Heritage Conference in Dubrovnik

Jaarlijks selecteert The Best in Heritage Conference in Dubrovnik wereldwijd 40 projecten die mogen deelnemen aan het congres. Die deelnemers worden geselecteerd uit alle erfgoed-, conservatie- en museumprojecten die vorig jaar een internationale award binnenhaalden, in 2016 zo’n 300 in totaal.

Dankzij het project ‘Limburg 1914-1918’, dat werd bekroond met The Best Achievement Award op het Heritage in Motion Congres, kon ook het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) deelnemen aan deze internationale bijeenkomst van 28 tot 30 september 2017 in Dubrovnik (Kroatië).

Het was niet alleen een eer dat het PCCE bij de selecte groep genodigden hoorde voor dit congres, het was ook een uitgelezen kans om nieuwe ideeën op te doen, samenwerkingen op te bouwen, kennis en ervaring te delen.

‘Limburg 1914-1918. Kleine Verhalen in een Groote Oorlog.’ wint tijdens de conferentie ook de titel ‘Project of Influence 2017 – Imagines’

Tijdens de conferentie kozen de deelnemers bovendien ook nog twee projecten, een in een categorie voor multimediale projecten en een in een categorie voor instellingen, die de titel “Project of Influence” krijgen. Door deze interne wedstrijd wordt het congres door velen beschouwd als het officieuze wereldkampioenschap voor erfgoed-, conservatie- en museumprojecten. Het PCCE won de titel voor het multimediale project ‘Limburg 1914-1918: Kleine Verhalen in een Groote Oorlog’.

Het PCCE heeft met ‘Limburg 1914-1918’ al verschillende nominaties en awards mogen binnenrijven, maar elke nieuwe erkenning bevestigt natuurlijk extra de topkwaliteit van dit project, zeker als die komt van andere topspelers in de sector. Het multimediale project inspireert ook internationaal, mochten we al vaststellen. Het ontsluit dan ook op een originele manier een belangrijk aspect van ons erfgoed, zet aan tot participatie, verbindt de 44 Limburgse gemeenten en  weet heden en verleden te combineren, jong en oud te boeien.

‘Limburg 1914-1918’ bestaat uit een kortfilm, een tentoonstellingsfilm en een installatie van 44 helmen in Halen. In de films ervaren we hoe drie jonge Limburgers, Mathilde, Baptiste en Isidore, elk de oorlog beleefden. De 44 Duitse stahlhelmen, creatief bewerkt in participatieve projecten in elke Limburgse gemeente, vormen nu samen een installatie die permanent opgesteld staat op het voormalige slagveld in Halen, langs het fietsroutenetwerk.

Succesformule wordt herhaald voor ‘Dit Zien Wij. 44 Lenzen, beelden, verhalen.’

Die formule van ‘Limburg 1914-1918’ werkt en dus passen we ze graag opnieuw toe. Nu voor het project ‘Dit zien wij. 44 Lenzen, beelden, verhalen.’ Door een bijzondere, hedendaagse aanpak en door samen te werken op verschillende niveaus, ontsluiten we ons erfgoed nog veel meer naar een breed publiek.

Het nieuwe project verbindt opnieuw de 44 Limburgse gemeenten rond één centraal thema, maar met elk een uniek verhaal, aan de hand van foto’s uit de Eerste Wereldoorlog en hedendaagse foto’s. De oude foto’s en de verhalen erachter werden gepresenteerd op Open Monumentendag (10 september 2017), voor de hedendaagse foto’s werd er een fotowedstrijd gelanceerd om in elke Limburgse gemeente op zoek te gaan naar het erfgoed van morgen.

Ook dit project, hoewel het vertrekt vanuit zeer lokale verhalen, heeft het potentieel om internationaal te inspireren. En al mag dat ook de ambitie zijn, het blijft in eerste instantie de doelstelling om erfgoed op een vernieuwende en verbindende manier te ontsluiten, zodat bewoners en bezoekers het kunnen beleven, ervan kunnen genieten en het kunnen koesteren.

Lees de artikels in de krant (.pdf)