PBL presenteert: Napoleon, van Boerenkrijg tot Waterloo

09.10.2015 | # # # # 
Deel dit bericht
Napoleon Waterloo

Vanaf 10 oktober kun je in de Provinciale Bibliotheek Limburg een bezoek brengen aan de tentoonstelling Napoleon, van Boerenkrijg tot Waterloo. “In 2015 is het 200 jaar geleden dat Napoleon Bonaparte in Waterloo verslagen werd. Een mooie gelegenheid om met een hedendaagse kijk terug te blikken op de Franse periode in onze contreien. Bovendien kunnen leerlingen in klasverband de tentoonstelling met de iPad verkennen. Ze leren op die manier heel wat bij over geschiedenis én over mediawijsheid”, vindt gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens.

Tentoonstelling

Napoleon, van Boerenkrijg tot Waterloo illustreert de Franse Tijd in België en het verhaal van Napoleon aan de hand van originele documenten en vele sprekende afbeeldingen uit die
periode.

Voor elke scholier zijn Napoleon en de Slag bij Waterloo verplichte leerstof. Wat velen echter vergeten is dat de Franse Revolutie, de Franse Tijd en Napoleon een grote en blijvende invloed gehad hebben op het leven hier. Zo scheidde Napoleon als eerste Kerk en Staat en legde hij de fundamenten voor het Burgerlijk Wetboek.

Napoleon blijft ook vandaag nog boeien. Zijn verwezenlijkingen en zijn legende leven nog altijd voort, ook in de populaire cultuur. Wie zingt niet spontaan ‘Waterloo’ van ABBA mee of heeft nog nooit een Napoleon-snoepje geproefd?

De Provinciale Bibliotheek Limburg, zowel erfgoedbibliotheek als wetenschappelijke bibliotheek, bezit een schat aan bronnen om dit verhaal op een boeiende manier te brengen. Als openbare bibliotheek biedt ze haar bezoekers bovendien een laagdrempelige opstap naar erfgoed en naar cultuurparticipatie en -beleving. Bezoekers komen in de bibliotheek in contact met unieke stukken en documenten uit de provinciale erfgoedcollecties.

Erfgoed maakt mediawijs

“Ik ben opgetogen dat de Provinciale Bibliotheek Limburg opnieuw de gedurfde combinatie van erfgoed, educatie en mediawijsheid gemaakt heeft. Ze toont met een mediawijs educatief pakket aan dat erfgoed geen saaie materie hoeft te zijn. Sterke keuzes zorgen voor een uniek en inspirerend resultaat. Erfgoedinstellingen, bibliotheken uit heel Vlaanderen en mediacoaches in opleiding toonden al hun interesse in de educatieve werking van de Provinciale Bibliotheek Limburg”, aldus gedeputeerde Philtjens.

Benieuwd naar deze tentoonstelling? Bekijk de digitale versie hier.