Limburg investeert in de toekomst van de kunsten

08.09.2017 | # # # # # # 
Deel dit bericht
Z33

De werken aan de nieuwe vleugel voor Z33 zijn in juni gestart. ”Z33 wordt meer dan ooit een echt ‘huis voor actuele kunst’, met vele kamers waarin iedereen zich welkom voelt. In 2019 zullen de provincie en de stad zo een belangrijk stuk culturele infrastructuur rijker zijn. Deze infrastructuur is een essentieel sleutelstuk voor de toekomst van een creatief, innovatief, duurzaam en gastvrij Limburg”, vertelt gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens.

Met de nieuwe vleugel krijgt Z33 eindelijk een echte voordeur: aan de straatkant én zonder drempel. Het kunstencentrum krijgt niet de uitstraling van een kunstentempel, maar van een écht huis voor actuele kunst waar medewerkers én gebouw je gastvrij ontvangen.

De start van de werken, midden 2017, ligt om verschillende redenen een stuk later dan oorspronkelijk voorzien. Enerzijds vergde het complexe gebouw met een unieke gevel in ruitvormige baksteen veel studiewerk. Anderzijds waren er twee aanbestedingsprocedures nodig om te verzekeren dat de complexe opdracht correct werd gegund aan de meest voordelige inschrijver. De aannemer kreeg vervolgens voldoende tijd om de werken voor te bereiden.

“Het provinciebestuur bouwt een uniek museumgebouw in het centrum van de provinciehoofdstad. Uiteraard gaan we dan niet over één nacht ijs en gingen kwaliteit en een grondige voorbereiding voor op de timing van het dossier,” legt gedeputeerde Philtjens uit.

Verloop van de werken

Het aanvangsbevel voor de werken werd gegeven op 19 juli 2017. Hierbij werd eerst de werfinrichting uitgezet en de werfzone verder bouwklaar gemaakt.

De afgelopen twee maanden was er vanuit de binnenstad weinig activiteit op de werf waar te nemen, onder meer door het bouwverlof, maar ook door de Virga Jessefeesten. Sinds eind augustus is er heel wat meer bedrijvigheid zichtbaar: de grote torenkraan werd opgebouwd en de betonnen contouren van het volume van de nieuwbouw zullen snel groeien.

De aannemers hebben tot april 2019 de tijd om het project op te leveren.

Gesloten buitenkant vs. open werking en interieur

De eerste tentoonstelling, bij de opening van het gebouw, zal vooral focussen op de architectuur van het gebouw en de ruimtes zodat bezoekers de binnenkant van het gebouw volop kunnen verkennen en ontdekken.

“Die binnenkant zal immers niet zichtbaar zijn van op straat. Het idee van de gevel van de nieuwbouw vertrekt namelijk vanuit de begijnhofmuur en het gesloten karakter van een begijnhof,” aldus gedeputeerde Philtjens.

De voorgevel wordt dan ook één lange bakstenen muur in ruitvormige baksteen die als een huid om het interieur zit. Een studiemodel van deze nieuwe muur kan je vandaag al gaan ontdekken in de ruïne van de kerk in de begijnhoftuin. Daar staat een proefmuur van de nieuwe gevel waarmee het formaat, de kleur en de aansluitingen van de gevelsteen werden getest.

Hoe gesloten het gebouw er aan de buitenkant ook uit zal zien, de toekomstige werking die erin komt zal open zijn. Het gebouw is zo opgevat dat meerdere tentoonstellingen gelijktijdig kunnen lopen en dat ook externen gebruik kunnen maken van verschillende ruimtes. Het gelijkvloers wordt één publiekszone waarbij bezoekers kunnen flaneren en genieten van de architectuur en de begijnhoftuin zonder de tentoonstellingen te moeten bezoeken. Ook zijn er extra doorsteken naar de begijnhoftuin waardoor deze stadstuin nog beter aansluit op het stadsweefsel en de doorwaadbaarheid van het centrum wordt vergroot.

Begijnhof als sleutelplek in stadsweefsel én hernieuwd kunstenlandschap

Deze vernieuwde infrastructuur zet ook de ambities van Z33 kracht bij.

Vanaf 2018 wordt de bevoegdheid cultuur dan wel overgeheveld naar de Vlaamse overheid, toch legt  deze infrastructuur de fundamenten voor een hernieuwd kunstenlandschap in de regio. Dankzij deze infrastructuur kan Z33 in de toekomst doorgroeien naar een Vlaamse Kunsteninstelling en Limburg definitief op de kaart zetten als creatieve en innovatieve regio.

Behalve met de grootse infrastructuurwerken voor Z33, wil het provinciebestuur het begijnhof ook op een andere manier verder ontsluiten.  Om het begijnhof echt een sleutelrol te laten spelen in de beleving van de binnenstad, zoeken het provinciebestuur en het stadsbestuur samen met de Vlaams Bouwmeester via een Open Oproep een ontwerper die alle puzzelstukken op en rond de site in en aan elkaar zal passen: Z33, het Jenevermuseum dat veel prominenter aanwezig zal zijn in de begijnhoftuin, de Universiteit Hasselt die een werking zal ontplooien vanuit de begijnhofhuisjes, een heraangelegde begijnhoftuin als rustpunt in de drukke stad, het poortgebouw, de nieuwe doorsteken en de doorwaadbaarheid, de heraanleg van de publieke ruimte voor het begijnhof en voor Z33, de connectie met de bibliotheek, … .

“Ik maak me sterk dat we tegen de volgende Virga Jessefeesten de site van het begijnhof helemaal opgewaardeerd hebben tot een hernieuwd stadsdeel vol leven,” besluit gedeputeerde Philtjens.

 

Lees de artikels in de krant (.pdf)