Een muzikale zoektocht naar de ziel van Limburg: theaterstuk ‘Waar het vlakke land gaat plooien’

04.09.2015 | # # # # 
Deel dit bericht
Waar het vlakke land gaat plooien Copyright toneelgroep Maastricht

Vanaf deze week kan je in verschillende culturele centra in België een spraakmakende theatervoorstelling bekijken die gestoeld is op de geest van beide Limburgen: het mijnverleden. ‘Waar het vlakke land gaat plooien’ is een humoristische en tegelijkertijd poëtische zoektocht naar de ziel van Limburg, speciaal voor Toneelgroep Maastricht geschreven door Jibbe Willems in het kader van Het Jaar van de Mijnen. De Limburgse talenten Servé Hermans (Maastricht) en Joke Emmers (Neerpelt) spelen de hoofdrollen. Met ondersteuning van het provinciebestuur Limburg zal Toneelgroep Maastricht in september en oktober in diverse Limburgse culturele centra spelen. “Het is een opportuniteit om via een uniek theaterstuk als dit mensen mee te nemen in het gedeelde Limburgse mijnverleden. Zo halen we bovendien de culturele verbanden tussen de beide provincies nog sterker aan”, stelt gedeputeerde van Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens.

Muzikaal en warm theater van de bovenste plank

In ‘Waar het vlakke land gaat plooien’ gaan de Neerpeltse Joke Emmers en Maastrichtse acteur Servé Hermans samen met de band Het ZUIdEN op zoek naar de ziel van hun geboorteplaats: de Limburgse mijnstreek. Ze wonen in Berlijn, zijn hoogzwangere vriendin en hij. Na de sluiting van de mijnen in Limburg was er geen uitzicht meer op werk en zijn ze vertrokken, op zoek naar een nieuwe toekomst. Nu zijn moeder op sterven ligt, besluiten ze terug te keren. Terwijl ze ’s nachts terugrijden denkt hij aan het leven waarvan hij dacht dat het ver achter hem lag. Gaandeweg de reis, naarmate het vlakke land meer en meer gaat plooien, komen de herinneringen terug en beseft hij: al lukt het je je wortels af te kappen, wie van Limburg is, groeit nergens weer opnieuw.

Het resultaat is een uniek stuk over de Limburgse wereld van toen, verteld en gezongen op een verbluffende hedendaagse manier. Hiermee past het stuk precies in het activiteitenkader van Het Jaar van de Mijnen, waarmee men dit jaar – 50 jaar na de sluiting van de mijnen in Nederlands-Limburg – terugblikt op het Limburgse mijnverleden en reflecteert over wat de voormalige mijnstreek nu is en wat de streek wil worden.

Op 21 maart jl. ging ‘Waar het vlakke land gaat plooien’ in première in Theater de Bordenhal in Maastricht en werd daar door pers en publiek omarmd. In september en oktober speelt Toneelgroep Maastricht in CC Beringen (11-9), C-Mine Genk (14-9), CC Muze Heusden-Zolder (17-9), CC De Kimpel in Bilzen (8-10) en het Dommelhof Neerpelt (9-10).

Ondersteuning door Provincie Limburg (BE)

Het karakter van het stuk sluit mooi aan bij Het Jaar van de Mijnen in Nederland, een initiatief dat ook het Belgisch-Limburgse provinciebestuur erg genegen is. Met deze humoristische voorstelling over het gedeelde mijnverleden worden de culturele samenwerkingsverbanden tussen beide provinciebesturen bovendien nog sterker aangehaald. Opdat de voorstelling over de landsgrenzen wordt gespeeld, ondersteunen beide provincies de voorstelling door ze in diverse culturele centra en schouwburgen in België en Nederland helpen te programmeren.

Daarnaast heeft het Belgisch-Limburgse provinciebestuur de afgelopen jaren via STROOM, de specifieke subsidielijn voor opkomend cultureel talent, stevig ingezet op de professionele ontwikkeling van jonge talenten zoals Joke Emmers. Bedoeling is te zorgen voor een betere omkadering, begeleiding en ondersteuning van de aanvragers. Reeds twee maal ontving Joke een STROOM-subsidie (projectbeurs) voor de ontwikkeling van vernieuwende theaterstukken en de diepgaande ontplooiing van haar professionele vaardigheden. “Via o.a. STROOM heeft de provincie zich vanuit het cultuurbeleid gemanifesteerd als een dynamische regio die creatief talent en ondernemerschap stimuleert. Dit unieke theaterstuk en de hoofdrol voor Joke Emmers zijn hiervan enkele concrete en prachtige resultaten”, besluit gedeputeerde Igor Philtjens trots.

(Foto © Toneelgroep Maastricht)

> Lees het artikel in de krant (.pdf)