Meer Vlaams geld voor Gallo-Romeins Museum

28.09.2013 | # # # # # 
Deel dit bericht
provinciaal gallo romeins museum

Het Gallo-Romeins museum in Tongeren krijgt een “zeer goede” beoordeling van de Vlaamse regering. De jaarlijkse werkingssubsidies voor de periode 2014-2018 stijgen van 366.000 euro naar 489.000 euro. Het Openluchtmuseum Bokrijk, het andere provinciale museum van Limburg en ook een van de 21 door Vlaanderen erkende landelijke musea, krijgt een “goed”. Bokrijk ziet zijn Vlaamse werkingssubsidies zakken van 593.000 naar 317.000 euro. “Eigenlijk mag je die cijfers niet vergelijken”, licht gedeputeerde Igor Philtjens toe. “Vlaanderen heeft immers de 1 euro-maatregel afgeschaft. En daarvan is Bokrijk het grote slachtoffer.”

Vlaanderen heeft voor de periode 2014-2018 van de meer dan 300 musea er 21 landelijk erkend. Die hebben recht op werkingssubsidies. Daarbij twee Limburgse provinciale instellingen: Bokrijk en het Gallo-Romeins Museum. Elk museum moest eerder dit jaar daarvoor een beleidsplan indienen. Het kon daarbij een subsidievoorstel doen.

Erkenning

Zeven van de 21 musea krijgen ‘zeer goed’ op hun rapport. Ze worden daarvoor ook beloond en krijgen nagenoeg het bedrag dat ook gevraagd werd in het beleidsplan. In dat selecte groepje bevindt zich het Gallo-Romeins museum in Tongeren. In haar beleidsplan had het 500.000 euro gevraagd. Het krijgt 489.000. “Het is vooral ook een erkenning van een mooi afgelegd parcours”, zeggen directeur Carmen Willems en gedeputeerde Igor Philtjens.

Bokrijk

Naast de top zijn er landelijk erkende musea die ofwel ‘goed’ geëvalueerd zijn of als ‘voldoende met aandachtspunten’. Bokrijk zit stevig in het midden met een ‘goed’ op het rapport. Toch zal dat te voelen zijn in de al geteisterde provinciale portemonnee. Waar Bokrijk in 2009-2013 jaarlijks nog 593.000 euro kreeg, moet het het de volgende vijf jaren met 317.000 euro doen. “En toch is dit geen negatieve evaluatie”, stelt Philtjens. “Bokrijk heeft bij uitstek een goede publiekswerking, maar is het grote slachtoffer geworden van de afschaffing van de 1 euro-regel.”

De vorige Vlaamse cultuurminster Bert Anciaux had beslist dat museumbezoekers jonger dan 26 jaar maar 1 euro moesten betalen als toegangsprijs. De rest zou Vlaanderen bijpassen. Die maatregel bleek na een studie zijn doel niet te bereiken en werd door Joke Schauvliege, de opvolgster van Anciaux, afgeschaft. “Het Openluchtmuseum heeft ook heel veel jonge bezoekers. Denk maar aan schoolreizen. Hoewel Bokrijk heel goed gewerkt heeft, zullen we nu moeten werken aan nieuwe plannen. We zullen niet bij de pakken blijven zitten. De deputatie heeft al beslist om de 1euro in Bokrijk te blijven hanteren voor kinderen tot 12 jaar”, zegt Philtjens.