Limburg @ Interieur Kortrijk

07.10.2014 | # # # # 
Deel dit bericht
tafel bram boo

Van 17 oktober tot 26 oktober vindt in Kortrijk de Biënnale INTERIEUR plaats. Ook op deze 24ste designbiënnale is Limburg sterk vertegenwoordigd. Cultuurplatform Design filterde voor u alvast alle Limburgse designers en designbedrijven die in de hallen van Kortrijk Xpo te zien zijn of deel uitmaken van het Ventura Interieur-nevencircuit.
“Deze indrukwekkende lijst toont aan dat inzetten op creativiteit en talentondersteuning vruchten afwerpt. We willen daar verder op inzetten en jong talent ondersteunen zodat ze kunnen doorstoten nationaal én zelfs internationaal. We doen dat bijvoorbeeld met Toegepast, een designwedstrijd vanuit Cultuurplatform Design, waarmee de Provincie Limburg het jonge talent begeleidt zodat zij zich ook binnen afzienbare tijd op designfora als Interieur kunnen presenteren. Het is heus geen toeval dat enkele van deze Limburgse namen een verleden hebben met Toegepast. Ik ben fier dat Limburg sterk staat op vlak van design”, aldus Igor Philtjens, gedeputeerde van Cultuur.

Moome

Moome is het gloednieuwe Limburgse designlabel dat op de Biënnale INTERIEUR gelanceerd wordt. Carl Meers, topman van het succesvolle designbedrijf Indera, speelde al langer met de idee om een nieuw label
op te richten en kijk: daar is Moome. Het label kiest resoluut voor een toegankelijke collectie van betaalbare meubelstukken en functionele accessoires. Moome positioneert zich duidelijk lager dan Indera
dat tot het topsegment behoort.

Met Moome vernauwt Carl Meers ook zijn samenwerking met het creatieve bureau Mooz, dat hem al langer bijstaat in de communicatie en creatieve aanpak. Met Inge Vanluyd heeft Moome een creatief directeur die niet alleen van aanpakken weet, maar vooral ook een goede visie heeft op design en zich ook op een breed netwerk kan beroepen van designers én bij uitbreiding in het bredere culturele veld.

De ruggengraat van Moome wordt gevormd door enkele competitieve sofa’s die voordien nog onder de noemer B by Indera catalogeerden, maar nu dus de dienst uitmaken van Moome. Zoals de Scandy-fauteuil van Fabiaan Van Severen en de Larva-sofa van Studio Segers die overigens ook nieuwe producten afleveren onder de naam Jon, Pi en Lean on. Deze collectie wordt dan aangevuld met lampen van onder meer Nathalie Dewez en Karlien Imants en onder de naam Tag presenteert Linde Hermans een nieuw kussen mét opbergruimte. Van Linde Hermans is ook het Jigsaw bijzettafeltje opgenomen in de Moome collectie.

Opmerkelijk is de bijdrage van de Limburgse toparchitect Bart Lens die met Forms een strak gestileerde lamp uittekende volledig uit staal geplooid. Jack The Hanger, een ontwerp van de Genkse ontwerper Bram Bollen, is dan weer een meubeltje dat zowel in de gang, badkamer als slaapkamer past. Ook Roel Vandebeek tekende een product voor Moome.
Moome – Hall 4, stand 459 – www.moome.be

Bram Bollen

Naast Moome is er ook een ontwerp van Bram Bollen (studioplan) te zien op de stand van Kerrock. Kerrock is een solid surface materiaal dat verdeeld wordt door het bedrijf Vink. Het ontwerp van Bram heet Flow, een wastafel in een organische vorm. Voor de productie van Flow werkt Bram Bollen samen met het Zonhovense GF Solids.
Kerrock – Hall 4, stand 442

Indera

Designmeubelmerk Indera deelt een stand met het gloednieuwe Moome en ook al zullen alle ogen daarop gericht zijn; de relax-fauteuil Le Sac van Studio Segers zal zeker niet moeten onderdoen. De relax-fauteuil wordt immers uitgebreid tot een heuse familie. De verstelbare zetel met bijhorende ottoman is voortaan ook verkrijgbaar in hoge of lage versie en breed of smal.
Indera – Hall 4, stand 459 – www.indera.be

Studio Segers

Studio Segers toont bij Indera onder meer Le Sac, de verstelbare relax-zetel die nu ook in een hoge en lage versie en breed of smal te verkrijgen is. Hun Daily Needs, het multifunctionele kippenhoktuinopbergsysteem dat is uitgegeven bij Cassecroute en waarvoor ze recent een Henry van de Velde label kregen, zal apart worden getoond aan de entree van de Biënnale Interieur samen met het houthok Martijn van kuppers&wuytens.
Cassecroute – Hall 5, stand 516 – www.cassecroute.be

Hun Picnic-tafels zullen uiteraard wel te zien zijn op de stand van Cassecroute en worden overigens ook gebruikt, samen met de Linea-tafels van kuppers&wuytens, op het Wünder Event in een voormalig textielpand langs de Leie in samenwerking met Indera, Vitra, Duravit en andere partners. Ook bij de Bilzense slaapspecialist Kreamat stelt Studio Segers hun stijlvolle Sparta-slaapprogramma voor.
Kreamat – Hall 6, stand 620

Het West-Vlaamse bedrijf de Zetel maakt deel uit van het Interieur-programma en je kunt de productie gaan bezoeken. Bij Z-Creations, zeg maar hun horeca-divisie gespecialiseerd in horeca-meubilair, zit de Mine stoel van Studio Segers en ook designer Roel Vandebeek presenteert er een nieuwe stoel ‘No Comment’.
Z-Creations – Hall, stand 107 – www.dezetel.be

Kreamat
De Bilzense slaapspecialist Kreamat stelt Sparta voor, een heus gamma aan bedden en bijhorende meubelen, ontworpen door Studio Segers. Het gaat om een modulair systeem met zacht gestoffeerde hoofdeinden in twee hoogtes en verschillende breedtes die tegen de wand of vrijstaand gemonteerd kunnen worden. Dáárachter kunnen dan functionele open kasten of hangkasten worden aangebracht in diverse kleuren houtfineer. Kortom een interessant slaapkamerprogramma dat veel meer omvat dan een bed.
Kreamat – Hall 6, stand 620

Kuppers & Wuytens
Het houthok Martijn van Jan Kuppers en Karen Wuytens zal te zien zijn aan inkom Noord van de Kortrijkse Xpo. Hun Linea-tafels worden dan weer gebruikt, samen met de tafels van Studio Segers voor Cassecroute, op het Wünder Event in een voormalig textielpand langs de Leie in samenwerking met Indera, Vitra, Duravit en andere partners.
Ingang Noord – Kortrijk EXPO
Wünder – Casalis, Stasegemsesteenweg 72, 8500 Kortrijk – www.wünder.be

Bart Lens

De Limburgse architect-designer Bart Lens heeft bij het gloednieuwe Moome een hanglampen-reeks uitgetekend. De FORMS zijn gestileerde geometrische vormen uit één stuk geplooid staal. Bij het Genkse Eden Design toont hij de Diabolo, duidelijk geïnspireerd op het gekende spelletje waarbij je een soort bobijn op een touw laat bewegen. De Pinocchio verhult evenmin waarop het is gebaseerd: de lange neus van de houten pop geeft in dit geval licht. De Poirot-lamp wordt dan weer getypeerd door een krullende lijn als was het een snor. De houten details en de naam refereren dan ook aan een beroemde snor.

Ook in stad eist Bart Lens met zijn bureau Lens°ass een plek op. Bij de Broeltorens staan ze midden in een door hen gewonnen project. Het moet evenwel nog in uitvoering gaan, maar Lens°ass staat er in voor de residentiële inbreiding van 80 appartementen, palend aan de Oude Leie en Kaai, met een totale projectoppervlakte van 18.400 m². Het zal gaan om nieuwbouw gecombineerd met de verbouwing van geklasseerd erfgoed: een klooster van de Zusters Paulinen, klaslokalen en een in tact bewaarde kapel. Net daar heeft de Interieur-hoofdcurator Joseph Grima een installatiewandeling gemaakt onder de noemer SQM: The Quantified Home.
Moome – Hall 4, stand 459 – www.moome.be
Eden Design – Hall 4, stand 441 – www.edendesign.be
Lens°ass – SQM, Broel School, Guide Gezellepad – www.lensass.be

Alain Monnens

Limburgs designer Alain Monnens presenteert bij tossB zijn recentste product de Conical, een conische difuuser met verborgen LED-element en verkrijgbaar in drie verschillende maten. Andere producten bij tossB zijn de U-LIGHT als plafond- en muurversie en alle versies zullen bovendien uitgerust worden met LED. Bij Durlet wordt zijn Newport met nieuw onderstel gepresenteerd en ook zullen de Oliver tafeltjes die een Red Dot Award wonnen worden getoond. Voor W/O – We are the next generation in de Budafabriek verzorgde Alain Monnens de scenografie.
W/O of ‘Week van het Ontwerpen’ begon als een prikkelend parcours doorheen de Kortrijkse binnenstad, maar is vandaag een baanbrekend evenement dat een onmiskenbare stempel drukt op de stad van creatie en innovatie bij uitstek. Er wordt ook werk getoond van Noana Giambra en Anneleen Swillen (Juweelontwerp & edelsmeedkunst aan de MAD-faculty) en van Kevin Bormans (Grafisch ontwerp MADfaculty). De Limburgse Laura Leynen studeerde aan de Hogeschool West-Vlaanderen en toont haar Kabas, een kledingtas gemaakt voor verschillende maten van kostuums. Ook het Open Source-koffiezetapparaat van Siemen Cuypers (Product design, Mad-faculty), de winnaar van onze Prijs Cultuurplatform Design 2014, maakt deel uit van de tentoonstelling.
tossB – Hall 3, stand 317 – www.tossB.be
W/O – Budafabriek 2de verdieping, Dam 2A, Kortrijk – www.weekvanhetontwerpen.be

Bram Boo

Het Mechelse Bulo pakt uit met Mate, een nieuwe bureaumeubel van Bram Boo dat tegelijk tafel en scherm is. Mate neemt ook een loopje met het perspectief want het heeft veel weg van een ronde tafel op zijn kant. Minstens zo belangrijk is de productie hiervan. Er wordt immers uitsluitend gewerkt met hout van Belgische bomen die sneuvelen maar eigenlijk te goed zijn om als brandhout te dienen. Mate wordt een exclusief en duurzaam product, volledig lokaal vervaardigd en geassembleerd.
Bulo – Hall 3, stand 334 – www.bulo.be

Roel Vandebeek

Roel Vandebeek kreeg net een Henry van de Velde Label voor zijn Woodface, het innovatief massief houten verticaal gevelconcept en dat wordt uiteraard getoond op de stand van producent Outdoor Wood Concepts. Naast een bijzondere staanlamp bij het nieuwe Limburgse designlabel Moome, toont Roel Vandebeek ook een nieuwe stoel No Comment en wel bij Z-Creations, de horeca-divisie van meubelfabrikant De Zetel waar de Mine stoel van Studio Segers onder ressorteert.
Outdoor wood concepts – Hall 1, stand 107 – www.outdoorwoodconcepts.be
Moome – Hall 4, stand 459 – www.moome.be
Z-Creations – Hall, stand 107 – www.dezetel.be

Siemen Cuypers

Siemen Cuypers die onze Prijs Cultuurplatform Design 2014 kreeg voor zijn Open Source-koffiezetapparaat is één van geselecteerden voor W/O – We are the next generation. Zijn opgemerkte koffiezet is immers volledig gemaakt met lokaal materiaal en is ook nog eens volledig recycleerbaar. Zo gebruikte hij onder meer aluminium van weggegooide drankblikjes.
W/O – Budafabriek 2de verdieping, Dam 2A, Kortrijk – www.weekvanhetontwerpen.be

Frederik Delbart

De in Brussel gebaseerde Hasseltse ontwerper Frederik Delbart kreeg recent een Henry van de Velde Label voor zijn The Siblings-lampen, uitgegeven bij het Belgische label PER/USE. The Siblings is een bijzondere collectie van lampen met een houten basis en een transparante kap in glas.
PER/USE – Hall 3, stand 324 – www.peruse.be

artblox.be

Het Hasseltse label artblox.be van interieurarchitecte Sandra Brauns werd geselecteerd voor Ventura Interieur. De artblox-modules laten je toe je ruimte te organiseren, in te delen en kleur te geven. Ze scheppen rust, orde en samenhang in je interieur op een speelse manier met kleur als middelpunt.
artblox.be – Ventura Interieur – www.artblox.be

InteriCAD

Ook InteriCAD, het softwarepakket dat verdeeld wordt door Techcad met basis Heusden-Zolder, tekent present. Deze software is speciaal ontwikkeld voor de interieursector en heeft de snelste rendermotor voor interieurvisualisaties. Vandaar dat het internationaal meer dan 350 000 gebruikers telt.
InteriCAD – Hall 4, stand 422 – www.intericad.eu

Celis & Bamelis

Celis & Bamelis, het Genkse label van Wim Celis en Tim Bamelis, maakt persoonlijke urnen. Met hun producten bieden ze een alternatief aan voor de klassieke cilindervormige potten. Het gaat om een gamma moderne, strak vormgegeven urnen die ook mooi staan als designobject.
Celis & BamelisS – Ventura Interieur – www.mijnurne.be

W/O We are the next Generation

Het werk van Noana Giambra en Anneleen Swillen, beiden studeerden Juweelontwerp & edelsmeedkunst aan de MAD-faculty, én dat van Kevin Bormans (Grafisch ontwerp MAD-faculty) maakt deel uit van de expo ‘W/O We are the next Generation (Week van het Ontwerpen)’. Ook de Limburgse Laura Leynen, die studeerde aan de Hogeschool West-Vlaanderen, toont er haar Kabas, een kledingtas gemaakt voor verschillende maten van kostuums. En het Open Source-koffiezetapparaat van Siemen Cuypers (Product design, Mad-faculty), de winnaar van onze Prijs Cultuurplatform Design 2014, wordt één van de topstukken uit de tentoonstelling. W/O We are the next Generation is een tentoonstelling waarvan de scenografie verzorgd werd door Alain Monnens. De ‘Week van het Ontwerpen’ begon als een prikkelend parcours doorheen de Kortrijkse binnenstad, maar is vandaag een baanbrekend evenement dat een onmiskenbare stempel drukt op de stad van creatie en innovatie bij uitstek.
W/O – Budafabriek 2de verdieping, Dam 2A, Kortrijk – www.weekvanhetontwerpen.be

DAMN en Corkinho

DAMN, het juwelenlabel van Caroline Das en Kim Nivelle, maakt deel uit van het Ventura Lambrate programma. Ook Corkinho, het label van Cédric Etienne dat met behulp van kurk ruimtebepalende installaties maakt, zal er te zien zijn. Beiden hebben hun label destijds gelanceerd via MARKED, het coaching- en tentoonstellingstraject van C-mine en Design Platform Limburg. Corkinho werd op die manier opgericht in 2013, Caroline Das en Kim Nivelle namen in 2012 deel aan MARKED. Beide labels werden door Design Platform Vlaanderen geselecteerd en krijgen als beloftevol, Vlaams designlabel een gratis stand op Ventura Interieur.
DAMN – Ventura Interieur – www.damn.be
Corkinho – Ventura Interieur – www.corkinho.com