Impulsen voor erfgoed in Limburg: Provincie Limburg subsidieert 16 projecten

20.06.2016 | # 
Deel dit bericht
2016 06 21 LimburgActueel.be Provincie Limburg subsidieert 16 erfgoedprojecten

Het Limburgs provinciebestuur besliste de afgelopen week om binnen twee subsidiereglementen 16 erfgoedprojecten een subsidie toe te kennen, goed voor een totaalbedrag van 133 250 euro. Het gaat om initiatieven met een regionale draagwijdte in Limburg. Via deze subsidies krijgt het erfgoed in Limburg nieuwe impulsen en wordt het belang van erfgoed wederom krachtig aangestipt. Gedeputeerde van Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens: “Limburg is rijk aan erfgoed. We vinden het belangrijk om lokale organisaties in de provincie een financiële ondersteuning te geven om erfgoed in Limburg op een creatieve en inspirerende manier toegankelijk te maken. Deze bijdrage versterkt de slagkracht van deze regionale spelers in het erfgoedveld.”

Projectsubsidies erfgoed

Jaarlijks kunnen erfgoedorganisaties en erfgoedgemeenschappen binnen het provinciale subsidiereglement Projectsubsidies voor erfgoed in Limburg subsidies aanvragen voor projecten met betrekking tot de zorg, het onderzoek en de ontsluiting van erfgoed in Limburg. Projecten worden ondersteund op voorwaarde dat het project een regionale uitstraling nastreeft en op actuele en vernieuwende ontwikkelingen in het erfgoedveld inspeelt. Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed ontving dit jaar liefst 13 aanvragen. Vorige week werden deze door de deputatie van de provincie Limburg goedgekeurd voor een bedrag van 115 000 euro (zie bijlage).

Creatieve en actuele projecten
Enkele blikvangers uit de goedgekeurde projecten zijn “Genck, station d’artistes (1840 – 1940)” door het Museum Emilie van Doren en “Psychiatrie & samenleving” door de vzw Asster in Sint-Truiden.

Het museum Emile Van Doren in Genk verbindt landschapsschilderkunst met de natuur in de omgeving. Gemeente Genk wil in de nabije toekomst, samen met het museum, een erkenning als kunstenaarskolonie binnen het Europese netwerk EuroArt verwerven. In de 19de  eeuw zakten immers heel wat kunstenaars van de academies van onder meer Brussel en Antwerpen naar Genk af om het pittoreske (heide)landschap van vóór de ontginning van de mijnen te schilderen. Een van de stappen richting deze erkenning is het project “Genck, station d’artistes (1840 – 1940)”. Dit project behelst een tentoonstelling met publicatie over Genk als kunstenaarsoord. Het project focust op nieuw ontdekte, vroege landschapstekeningen van Edmond Tschaggeny, een van de eerste kunstenaars van de “Genkse school”.

vzw Asster zal in 2017 een reeks sensibiliserende en “destigmatiserende” activiteiten onder de noemer “Gewoon bijzonder gewoon” organiseren. Het psychiatrisch ziekenhuis Asster in Sint-Truiden bestaat dan immers 175 jaar. Het project omvat het archiveren van patiëntendossiers, een tentoonstelling in Museum de Mindere en een laagdrempelige publicatie over de geschiedenis en de huidige werking van Asster. Positief zijn de kwaliteitsvolle samenwerkingen met museum dr. Guislain in Gent, met het museum de Mindere Sint-Truiden en het stadsarchief van Sint-Truiden waardoor er sprake is van sterke krachtenbundeling om dit project te doen slagen.

Projectsubsidies WO I-iniatieven

Ook binnen het subsidiereglement ‘Ondersteuning lokale WO I-projecten’ werden er subsidies toegekend. Met dit reglement wil het provinciebestuur tijdelijke projecten of permanente infrastructuur-, inrichtings- en/of materieel erfgoedontsluitingsprojecten rond erfgoed van WO I een financiële impuls geven om een eigen project af te stemmen op het groter Limburgs Wereldoorlog I-verhaal, Limburg 1914-1918. Drie projecten werden gehonoreerd, waarvan twee project- en één investeringsaanvraag, ter waarde van 18 250,00 euro.

De geschiedkundige Kring Kanunnik Daris uit Borgloon zal voor een Nederlandse vertaling van het boeiende oorlogsdagboek van de Lonenaar Michel Toudy zorgen. Het documentatiecentrum De Graef van Kuringen bouwt zijn geslaagd project, opgestart in 2013, verder uit. Het centrum organiseert laagdrempelige initiatieven om de lokale bevolking op de hoogte te brengen van wat er zich tijdens WO I in Kuringen en haar ruimere omgeving afspeelde. De lokale jeugd wordt wederom nauw bij het project betrokken. Tot slot zal het Elfjulicomité van Rekem een bronzen kunstwerk, met de nodige duiding, oprichten als eerbetoon aan de Limburgse frontsoldaten die sneuvelden aan het IJzerfront.

In totaal werden er tijdens de afgelopen 7 calls voor dit subsidiereglement reeds 71 projecten goedgekeurd; goed voor een totaal subsidiebedrag van 376 181,44 euro. Hier tegenover staat een eigen inbreng van de aanvragers van meer dan 700 000 euro; sinds 2013 werd er dus in Limburg meer dan 1 000 000 euro besteed aan WO I-projecten. De volgende oproep voor subsidieaanvragers is 1 oktober 2016. Het WO I-subsidiereglement loopt door tot eind 2018.

“De projectsubsidies en de subsidies voor WO I-initiatieven zijn telkens een groots succes. Ik ben blij dat de Limburgse erfgoedgemeenschap de weg naar ons vindt en dat wij hen kunnen bijstaan – financieel, maar zeker ook inhoudelijk – in het uitbouwen van mooie erfgoedprojecten, waar elke Limburger uiteindelijk van kan genieten”, besluit gedeputeerde Igor Philtjens.

> Lees het artikel in de krant (.pdf)