Igor

 1. FEBRUARI

  Vierde Limburg Vakantiegids gelanceerd!

  De Limburg Vakantiegids staat voor het beste van onze provincie in één handige, gebruiksvriendelijke en gratis gids. Dit jaar is het overkoepelende thema gastronomie: de gids serveert een hele waaier aan al het lekkers dat Limburg te bieden heeft. Nieuw dit jaar zijn de tien ambassadeurs die hun persoonlijke tips delen.

   

 2. DECEMBER

  Openluchtmuseum Bokrijk wint Museum Product Award

  Het zuurdesembrood van Bokrijk werd vrijdag 1 december tot winnaar van de Museum Product Award gekozen, een organisatie van FARO, het steunpunt voor het roerend en immaterieel cultureel-erfgoedveld en ICOM Belgium Flanders (International Council of Museums).

   

  Monumentenwacht vier zilveren jubileum

  Op 4 december was ZLDR Luchtfabriek het decor voor het zilveren jubileum van Monumentenwacht. Al 25 jaar zet Monumentenwacht alles op alles om ons Limburgs erfgoed optimaal te bewaren. Daarbij ligt de nadruk op preventie, want ook voor erfgoed geldt: ‘voorkomen is beter dan genezen’.

   

  Limburg Vakantiegids scoort internationaal

  De Limburg Vakantiegids, die het Hasselts communicatiebureau Hands samen met het team van Toerisme Limburg maakt, behaalde brons en zilver op de Pearl Awards in New York, jaarlijks georganiseerd door Amerikaans non-profitvakorganisatie The Content Council. 

 3. NOVEMBER 2017

  Lancering inspiratiegids en website ‘Jong redt Oud’

  Op 29 november stelden we met het PCCE de inspiratiegids en de website ‘Jong Redt Oud’ voor. Nu is het aan de leerkrachten, de erfgoedsector, de jeugdverenigingen, de gemeentebesturen, … om jongeren warm te maken voor het erfgoed in hun omgeving. Laat je inspireren op www.jongredtoud.be!

 4. OKTOBER 2017

  Startschot Fietsen door de Heide

  Het officiële startschot voor Fietsen door de Heide (#FDDH) is gegeven. Een volgende stap voor extra beleving op het Limburgse fietsroutenetwerk, na de realisatie van Fietsen door het Water en de kick-off van Fietsen door de Bomen.

   

  Nieuw subsidiereglement kleinschalige logies

  We blijven extra zuurstof geven aan de toeristische ondernemers! Daarom trekt de Provincie Limburg 5,8 miljoen euro uit voor specifieke ondersteuning en versterking van Limburgse kleinschalige logies.

 5. SEPTEMBER 2017

  Sectormoment ’17 

  Samen investeren, impact genereren. Onder dat thema stelden we tijdens ons sectormoment de instapcampagnes van Toerisme Limburg voor aan de 400 toeristische partners. Gastvrijheid blijft het overkoepelde thema, maar de saus die we in 2018 over onze campagnes gieten is … gastronomie!  

   

  Tweede jobinspiratiebeurs in Bokrijk

  Onder het motto ‘VAKmanschap Werkt’ vond dit jaar de tweede jobinspiratiebeurs plaats in het Kasteel van Bokrijk. Een 80-tal geïnteresseerden kon er ontdekken hoe je als vakman de weg naar het ondernemerschap kan inslaan.

 6. AUGUSTUS 2017

  3.5 miljoen euro Vlaams geld voor be-MINE PIT

  Toerisme Vlaanderen kent een hefboomsubsidie van meer dan 3 574 675 euro toe aan be-MINE PIT. Met dit project verbinden we de zeven Limburgse mijnsites, creëren we een toegangspoort voor de Mijnstreek én zetten we onze provincie internationaal op de kaart. De opening is voorzien in 2020.

 7. JUNI 2017

  De Superette opent in Bokrijk

  Vanaf 25 juni kunnen de bezoekers zich verdiepen in de kunst van het brood bakken én artisanaal gebakken zuurdesembrood kopen. Dit is het eerste van een reeks vakmanschappen die Bokrijk in zijn museale werking op een nieuwe manier presenteert, via het project ‘bokrijk brandmerkt’ (BKRK).

 8. APRIL 2017

  Toeristisch plan doet Limburgers nauwer samenwerken

  Het toeristisch vijfpuntenplan laat Belgisch- en Nederlands-Limburg elkaars krachten nog meer benutten. Door structureel en grensoverschrijdend middelen te bundelen verhoogt de slagkracht en worden beide Limburgen als toeristische bestemming versterkt.

 9. FEBRUARI 2017

  Startschot voor Fietsen door de Bomen gegeven

  Het project ‘Fietsen door de Bomen’ legt een extra belevingslaag op het Limburgse fietsroutenetwerk in Bosland. Net zoals ‘Fietsen door het Water’ zal dit innovatieve fietspad als hefboom functioneren voor de ontsluiting van onze unieke landschappen en regio’s.

 10. FEBRUARI 2017

  Derde Limburg Vakantiegids gelanceerd in gouverneurswoning

  ‘Altijd Welkom’ in Limburg. Onder dat motto werd in de gouverneurswoning de Limburg Vakantiegids gelanceerd. Dat is niet alleen een toeristische catalogus, maar ook een reisgids. De gids inspireert en motiveert toeristen om Limburg te bezoeken, en gidst hen ter plaatse naar alle toeristische toppers.

 11. VOORJAAR 2017

  Vijverbeleving in Bokrijk breidt uit

  De uitbreiding van het open landschap van het westelijk vijvergebied in Bokrijk laat bezoekers genieten van een 306°-blik en open zicht. De nieuwe, unieke vijverbeleving versterkt, in combinatie met de twee nieuwe uitkijktorens, de link tussen de vijvers en het openluchtmuseum.

 12. JANUARI 2017

  Recordaantal bezoekers voor Bokrijk

  In 2016 vonden een recordaantal mensen hun weg naar Bokrijk om te wandelen, fietsen, of om een bezoek aan het openluchtmuseum of de speeltuin te brengen. De kaap van een miljoen bezoekers werd overschreden.

   

  Projectsubsidies voor Limburgse cultuur stijgen

  25,81% of meer dan een miljoen euro van de Vlaamse pot voor culturele projectsubsidies komt naar onze provincie. Deze investering versterkt de Limburgse culturele sector.

 13. DECEMBER 2016

  Twee miljoen euro voor topexpo over Bruegel in Bokrijk

  Bokrijk is één van de vijf hefboomprojecten die de erfenis van de Vlaamse Meesters in Vlaanderen zullen doen opleven. Daarvoor investeert de Vlaamse Regering bijna 2 miljoen euro in Bokrijk. ‘De Wereld van Bruegel’, een topexpositie over de 16de-eeuwse schilder Pieter Bruegel de Oude, is in 2019 in het Openluchtmuseum van Bokrijk te bezoeken.

 14. NOVEMBER 2016

  ‘We are wanderful’ bundelt 25 jaar design in Limburg

  In een kwart eeuw heeft Limburgs design furore gemaakt en is haar invloed fascinerend. Het boek ‘We are wanderful’ presenteert een bijzondere staalkaart van dat Limburgs design van de afgelopen 25 jaar.

   

  BLCB biedt platform voor zakentoerisme in Limburg

  Het Belgian Limburg Convention Bureau wordt opgericht in de schoot van Toerisme Limburg. De MICE- (meeting, incentives, congressen en events) industrie wint steeds meer aan belang. Het BLCB speelt hierop in door het nationaal en internationaal zakentoerisme in Limburg te promoten en ondersteunen.

 15. SEPTEMBER 2016

  Bokrijk kan rekenen op Vlaamse subsidies voor restauraties

  Dankzij de goedkeuring van de Vlaamse Regering van een ‘meerjaren-premieovereenkomst’ voor Bokrijk, worden in de periode 2017 – 2021 alle 120 monumenten en landschappen onder handen genomen. Zo is ons patrimonium klaar voor de volgende generaties.

   

  Bokrijk naar Kortijk

  In het kader van BKRK, lieten tien ontwerpers zich inspireren om een hedendaags object te ontwerpen waarbij verleden, heden en toekomst samenvallen. Deze voorwerpen presenteren ze op de internationale interieurbiënnale in Kortrijk.

   

  Samenwerking doet toerisme in Limburg groeien

  Een uniek samenwerkingsmodel, onder het motto ‘Troeven verbinden, impact versterken’, brengt de toeristische sector in Limburg naar ongekende hoogte.

 16. MEI 2016

  Herinneringspark ‘Helmen’ opent in Halen

  De 44 betonnen Stahlhelmen die de bezetting van Limburg in elke gemeente herdenken en die door hún gemeente bewerkt zijn, krijgen hun laatste rustplaats in Halen. Het is een succesvol herdenkingsproject: het werd intussen genomineerd voor de FEBE-award van de betonindustrie, verdiende een ‘special mention of the jury’ tijdens de EropaNostra-awarduitreiking en viel in de prijzen tijden de ‘Heritage in Motion’-awards.

 17. APRIL 2016

  Start Fietsen door het Water

  Dit fietspad is het eerste in een reeks van innovatieve fietsprojecten voor meer en unieke beleving van de unieke Limburgse landschappen langs het Limburgse fietsroutenetwerk.

 18. MAART 2016

  Gladiatoren palmen Tongerse binnenstad in

  Aansluitend bij de expo ‘Gladiatoren: Helden van het Colosseum’ organiseert het Gallo-Romeins Museum een groots, authentiek Gladiatorenfestival in het centrum van Tongeren.

 19. OKTOBER 2015

  Gladiatoren van Rome naar Tongeren

  Het Gallo-Romeins Museum pakt uit met de expo ‘Gladiatoren: Helden van het Colosseum’.

 20. MEI 2015

  ‘Dit Zijn Wij’ in Bokrijk

  De 44 betonnen Stahlhelmen van het prject ‘Limburg 1914 – 1918: Kleine verhalen in een Groote Oorlog’ werden elk door hún gemeente bewerkt. Nu komen ze terug samen in Bokrijk voor de expo ‘Dit Zijn Wij’.

 21. FEBRUARI 2015

  Heus Vikingfestival in Tongeren

  De Vikingen breken uit het Gallo-Romeins Museum. Er vindt een groots Vikingfestival plaats in de binnenstad van Tongeren.

 22. JANUARI 2015

  Lancering Limburg Vakantiegids 2015

  De Limburg Vakantiegids bundelt het totale Limburgse toeristische aanbod. Inclusief toppers, attracties, landschappen, tips, weetjes, kortingen, voordelen … Het is kortom een strategisch boek, op 350.000 exemplaren gedrukt, dat toeristen en Limburgers doorheen de provincie gidst.

 23. OKTOBER 2014

  Vikingen veroveren het Gallo-Romeins Museum

  Meer dan duizend jaar na de eerste doortocht van de Vikingen in de regio, brengt het museum de wereld van de Noormannen opnieuw tot leven in een verrassende setting mét een toptentoonstelling.

 24. SEPTEMBER 2014

  Kleine verhalen in een groote oorlog

  In het kader van de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog opent de multimediale tentoonstelling ‘Limburg 1914 – 1918: Kleine verhalen in een Groote Oorlog’£. Een tentoonstellingsfilm in een blackbox en 44 betonnen Stahlhelmen staan in het gelid bij C-mine.

 25. JULI 2014

  44 gemeenten sluiten aan bij Toerisme Limburg

  Voor het eerst in de geschiedenis van Toerisme Limburg vzw  sluiten álle 44 gemeenten zich aan bij Toerisme Limburg. Samenwerking loont.

 26. APRIL 2014

  Prehistorie in het Gallo-Romeins Museum

  De nieuwe tijdelijke tentoonstelling ‘Doe de Prehistorie’ geeft gezinnen de kans om spelenderwijze de geschiedenis te ontdekken in Het Gallo-Romeins Museum.

 27. MAART 2014

  Lancering van een nieuw en ambitieus project: BKRK

  Het startschot wordt gegeven van het ambitieuze project ‘bokrijk brandmerkt’ (BKRK) waarmee Bokrijk vakmanschap in de kijker plaatst en de hedendaagse relevatie ervan toont.

   

  Lancering van een nieuwe fietskaart

  20 jaar fietsparadijs Limburg wordt gevierd met de lancering van de nieuwe fietskaart.

 28. OKTOBER 2013

  Provincie wordt partner van de lokale besturen: kenniscentrum steden & gemeenten

  Het provinciebestuur stelt haar expertise ter beschikking van de gemeenten om samenwerking te stimuleren. En om zo te zorgen voor een schaalvergroting die alle gemeenten ten goede komt, ook financieel.

 29. APRIL 2013

  Provincie organiseert groepsaankoop van elektriciteit en gas

  Het provinciebestuur en de Limburgse gemeenten besparen zo 20 miljoen euro op hun energiefactuur.

 30. MAART 2013

  Nieuwe topper in het Gallo-Romeins Museum

  De nieuwe tijdelijke tentoonstelling ‘De Etrusken – Una storia particolare’ opent in het Gallo-Romeins Museum. Ze brengt een ronduit schitterende cultuur in beeld.

 31. JANUARI 2013

  Gedeputeerde, schepen en voorzitter

  Igor legt de eed af als gedeputeerde van de provincie Limburg. Hij wordt ook eerste schepen en voorzitter van de gemeenteraad in Alken.

 32. OKTOBER 2012

  Gemeente- en provincieraadsverkiezingen

  Igor is lijsttrekker voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen.

 33. SEPTEMBER 2008

  Papa

  Igor wordt papa van dochter Amélie.

 34. JANUARI 2007

  Schepen in Alken

  Igor is Schepen van Jeugd in Alken.

 35. DECEMBER 2006

  Provincieraadslid

  Igor wordt rechtstreeks verkozen als provincieraadslid.

 36. OKTOBER 2006

  Gemeenteraadsverkiezingen

  Igor is lijsttrekker Open Vld Alken bij gemeenteraadsverkiezingen.

 37. JANUARI 2006

  Provincieraad

  Igor volgt Jeannine Feytons-Tournel op in de Limburgse provincieraad.

 38. OKTOBER 2000

  Provincieraadsverkiezingen

  Igor neemt deel aan de provincieraadsverkiezingen in kanton Borgloon.

 39. JUNI 2000

  Opleiding afgerond

  Igor studeert af aan VUB Toegepaste Economische Wetenschappen en gaat aan de slag als consultant in de bank- en verzekeringssector.

 40. MAART 1975

  Levenslicht

  Igor, zoon van Rienie en Hugo Philtjens, wordt geboren.

WIE IS IGOR

Igor Philtjens is gedeputeerde van de provincie Limburg, bevoegd voor Toerisme en Erfgoed. In zijn woonplaats Alken is hij titelvoerend eerste schepen en voorzitter van de gemeenteraad. Hij woont er samen met zijn partner Ann. Samen hebben ze één dochtertje, Amélie.

ZIJN ENGAGEMENTEN

Provincie Limburg: gedeputeerde, Gemeenteraad Alken: titelvoerend eerste schepen en voorzitter gemeenteraad, Toerisme Limburg vzw: voorzitter raad van bestuur, Bokrijk: voorzitter raad van bestuur, Limburg Sterk Merk (LSM): lid van het directiecomité, Stichting Euregio Maas-Rijn: bestuur en Euregioraad

3570

STUDIES

Hij studeert af als licentiaat Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Na zijn studies gaat hij aan de slag in consultancy en het bank- en verzekeringswezen.

POLITIEK BLOED

In 2000 treedt hij in de voetsporen van zijn vader Hugo Philtjens en stelt zich voor het eerst kandidaat bij de provincieraadsverkiezingen in het kanton Borgloon. Als zoon van Hugo Philtjens, 10 jaar gewezen parlementslid en al 24 jaar burgemeester van Kortessem, kent Igor de knepen van het politieke vak als geen ander.

BEWEGING

Hij is iemand die ernaar streeft om dingen in beweging te zetten en zo verbetering te brengen.

l2

ALKEN

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2006 wordt hij aangeduid als lijsttrekker voor Open Vld Alken. In januari 2007 wordt hij verkozen tot schepen van Jeugd en Openbare Werken.

In oktober 2012 is hij opnieuw lijsttrekker voor Open Vld Alken. Sindsdien is hij er titelvoerend eerste schepen en voorzitter van de gemeenteraad.

“Mijn politieke drive kreeg ik mee van mijn vader. Zijn passie en drang om dingen te veranderen bewonder ik. Dat zit ook in mijn bloed.”

LIMBURG

Igor zet zijn eerste stappen in de provincieraad in januari 2006. Hij volgt er Jeannine Feytons-Tournel op.

Tijdens de provincieraadsverkiezingen in oktober 2006 trekt hij de kantonnale Vld-lijst. Hij behaalt 4274 stemmen en wordt rechtstreeks verkozen als provincieraadslid in het kanton Borgloon.

Op 14 oktober 2012 voert hij ook de provincieraadslijst voor het district Sint-Truiden aan. Kort na de verkiezingen duidt Open Vld hem aan als gedeputeerde van de provincie Limburg. Met bevoegdheden voor Toerisme en Recreatie, Erfgoed en Monumentenzorg,  Kenniscentrum Gemeenten en Facilitair Beheer heeft hij een belangrijke opdracht om mee te bouwen aan de toekomst van Limburg.

vakantiegids

BELEID

In november stelt elke gedeputeerde jaarlijks zijn of haar beleid voor aan de provincieraad. In deze beleidsnota worden actiepunten en beleidsaccenten voor het volgende jaar toegelicht. Hieronder kan je de beleidsnota van gedeputeerde Igor Philtjens terugvinden.

Beleidsnota 2018

In 2018 blijven we gaan voor slimme verbindingen tussen toerisme, cultuur en erfgoed. Want dat zijn de bouwstenen voor de verdere ontwikkeling van de Limburgse belevingseconomie. De economie van de vrije tijd is meer dan ooit essentieel voor de welvaart en jobcreatie in onze provincie. Dus investeren we bewust in gastvrijheid, ondernemerschap, beleving en unieke product-marktcombinaties.

Beleidsnota 2017

In dit laatste jaar dat de provincie bevoegd is voor cultuur, willen we vooral focussen op de samenwerking met de nieuwe beheerders als partners. Want onze culturele instellingen blijven waardevol voor de cultuurtoeristische aantrekkingskracht van onze regio. De provincie laat “cultuur” trouwens niet los: de provinciale domeinen Bokrijk en Dommelhof blijven we verder ondersteunen en versterken. Op toeristisch vlak willen we verder blijven innoveren, groeien en investeren om tot één sterk toeristisch product te komen dat we nog beter in de markt kunnen zetten.

Beleidsnota 2016

Cultuur is belangrijk voor onze economie en de creativiteit in Limburg.
We zullen de Limburgse cultuursector dan ook perfect in startpositie brengen naar een nieuwe, beloftevolle toekomst. Net zoals we onze toeristische sector, die ook een belangrijke economische impact heeft, nog zullen uitbreiden en moderniseren.

Beleidsnota 2015

Alleen ga je snel, samen raak je verder. Daarom leggen we zoveel mogelijk bruggen met andere partners, over de grenzen en beleidsdomeinen heen. We versterken onze cultuurhuizen, maken Bokrijk nog meer gezinsvriendelijk en zorgen voor meer toeristen in onze regio. Met als resultaat: extra inkomsten en meer werk-gelegenheid.

Beleidsnota 2014

Limburg exporteert haar gastvrijheid. We bouwen de toeristische sector verder uit door de beleving van onze natuur, erfgoed, cultuur en het fietsroutenetwerk te verbeteren en op elkaar te laten aansluiten. Nu meer dan ooit moeten we investeren in innovatie en in de ondersteuning van creatief talent. In een creatief klimaat trekken we de succesvolle ondernemers van morgen aan.

“Mijn missie? Toerisme en cultuur in onze provincie stimuleren, jobs creëren in de vrijetijdseconomie en samenwerken met alle partners, steeds in het belang van alle Limburgers.”