Ervaringen Ief Postino vertaald naar voorstelling ‘Post!’ en gebundeld in boek ‘Postino’.

20.10.2017 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
Post!

©Pieterjan Luyten

Herinner u Ief Postino, alter ego van theatermaker Ief Gilis, de postbode die we leerden kennen in ‘Iedereen Beroemd’ op één (najaar 2016). Hij bracht persoonlijk brieven vanuit Limburg naar Italië in zijn Ape, een gemotoriseerde driewieler. Na de televisiereeks en een volksfeest voor de briefschrijvers, presenteren theatermaker Ief Gilis en het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) nu het boek ‘Postino’ en de interactieve theatervoorstelling ‘Post!’. De voorstelling en het boek met uitgebreide verhalen en heel wat foto’s, vormden de volgende logische stap in dit multidisciplinaire erfgoedproject.

PCCE en Ief Gilis creëerden Ief Postino, de postbode die Limburg met Italië verbindt

Naar aanleiding van 70 jaar Italiaanse migratie naar België lanceerden het PCCE en Ief Gilis in 2016 een oproep. De brieven van Belgen aan Italianen die dat opleverde, ging Ief Gilis aka Ief Postino persoonlijk afleveren bij hun bestemmeling in Italië. Over de verhalen bij de brieven en de reis van meer dan 7 000km doorheen Italië werd een reeks van 32 afleveringen uitgezonden in ‘Iedereen Beroemd’ op één (VRT). Nu heeft Ief Postino de verhalen vertaald naar een interactieve theatervoorstelling en werden de brieven gebundeld in een boek.

Met erfgoedprojecten als deze willen we niet alleen erfgoed presenteren, maar ook mensen met elkaar verbinden. Enerzijds heeft Ief Postino een brug geslagen tussen Limburg en Italië, anderzijds bundelen we de verhalen ook in een boek én linken we vroeger aan nu in de interactieve theatervoorstelling.

‘Post!’, een interactieve theatervoorstelling over brieven, over verhalen en over trage communicatie

In ‘Post!’ komt Ief Postino niet alleen vertellen over ontmoetingen met de briefschrijvers en –ontvangers. Hij staat met zijn publiek ook graag stil bij hoe we vandaag communiceren. Ief stak heel veel tijd en moeite om de post te bezorgen, maar waarom niet gewoon met een simpele druk op je toetsenbord een bericht versturen? Gemiddeld kijken we om de 6 minuten op onze smartphone, terwijl we vroeger maar één keer per dag in de brievenbus keken of we post hadden ontvangen.

Het interactieve en educatieve karakter van de voorstelling, verhoogt de participatie en verbreedt onze doelgroepen. Het project biedt zo extra mogelijkheden om erfgoed nog meer te ontsluiten.

De voorstelling zal van oktober 2017 tot maart 2018 door het land trekken. Voor de eerste 26 Limburgse scholen en socio-culturele verenigingen die de voorstelling boeken, voorziet de provincie Limburg een financiële tussenkomst.

Verhalen van de briefschrijvers uitgediept en gebundeld in een boek

Bij de première van ‘Post!’ op 19 oktober 2017 stelde Ief Gilis het boek voor waarin hij het hele project, uitvoerig gedocumenteerd met beeldmateriaal, bundelde. Het boek gaat dieper in op de verhalen, geeft de lezer meer achtergrond over de briefschrijvers en -ontvangers en bevat bijvoorbeeld ook enkele authentieke recepten.

Dit project gaat over het duurzame versus het vluchtige karakter, het trage versus het snelle karakter van verschillende communicatiemiddelen. Het is dan ook mooi dat de verhalen uit de televisie-uitzendingen verder zijn aangevuld met foto’s, zijn uitgediept en meer gekaderd. Net zoals brieven schrijven en sturen meer tijd in beslag neemt dan mailen en sms’en, steek je ook in het boek wat meer moeite en tijd. Het is minder snel dan televisie, maar het biedt dan ook meer inhoud en is duurzamer.

De rode draad doorheen heel wat projecten van het PCCE zijn de vernieuwende, vaak multidisciplinaire benadering, een grote participatie van het publiek en de persoonlijke verhalen. De projecten dragen erfgoed op een beklijvende manier over aan de volgende generaties. Een succesformule die door anderen wordt opgepikt, erfgoed linkt aan de actualiteit en het ontsluit naar een heel divers publiek. Daar is het ons allemaal om te doen.