Grootmeesters en aanstormend talent

14.10.2013 | # # # # # # # # # # 
Deel dit bericht
Luchtfoto unie Hasselt Genk

Vanaf 5 november elke dinsdagavond A-Z lezingen in Hasselt

A-Z lezingen staat voor de nieuwste visies en ontwikkelingen op het vlak van design, architectuur en kunst. Internationale namen en Belgische deskundigen brengen een waaier aan actuele thema’s die naast professionals ook een breder publiek beroeren. De A-Z lezingen zijn ondertussen uitgegroeid tot een gevestigde waarde. Na vijf succesvolle edities, met elke week een overvolle zaal en publiek van ver buiten de provinciegrenzen, start een zesde reeks lezingen. Van 5 november 2013 tot en met 25 maart 2014 brengen we elke dinsdagavond om 20u lezingen in de Zebrazaal van Z33 te Hasselt.

A-Z staat garant voor een boeiende combinatie van internationale grootmeesters zoals dit jaar de 80-jarige Zwitser Jost Hochuli (ontwerper van het lettertype Allegra) en talent uit eigen land zoals ONO Architectuur, Pinkeye of Wouter Ardaens. Hoewel de organisatie in handen is van vijf partners, die elk hun eigen lezingen programmeren binnen hun vakgebied (kunst – design – architectuur), betekent dit niet dat deze avonden enkel voor eigen publiek gereserveerd zijn, integendeel. Beeldend kunstenaar Wesley Meuris bouwt al jaren architecturale modellen en levensgrote constructies die verwijzen naar typische zoo- en museumarchitectuur, iets wat veel architecten zal boeien. Landschapsarchitecte Anouk Vogel presenteert dan weer een indrukwekkend oeuvre van tuinen, parken, bruggen en meubels, gekenmerkt door subtiliteit en poëzie.

A-Z is bovendien een graadmeter voor onderwerpen en thema’s waar ontwerpers en kunstenaars van wakker liggen. Zoals design met een sociaal engagement, ontworpen in open samenwerking met de klanten.
Het Britse bureau WitherfordWatson Mann Architects – bekend van de verbouwing van de Whitechapel Art Gallery – werkt sterk in deze geest. Ook designcriticus Justin McGuirk, columnist voor The Guardian, schreef reeds meerdere essays over deze evolutie in design en architectuur. Studio Makkink & Bey uit Nederland is bezeten door de veranderde noden van het werklandschap, waarvoor ze producten en zelfs complete modules ontwerpt.
Deze editie bevat twee primeurs: Oscar Van den Boogaard komt vertellen over het verhaal dat hij schreef aan de hand van een selectie van hedendaagse sieraden in opdracht van de expo The Wilde Things voor Z33; Tom Van Gestel, de curator van het volgende ‘kunst in de openbare ruimte’-project (de Unie Hasselt-Genk), komt zijn plannen toelichten voor de Unie Hasselt-Genk die in juni 2014 van start zal gaan.

Tot slot zitten in deze zesde reeks lezingen nog enkele interessante buitenlandse ontwerpstudio’s en kunstenaars die op het punt staan om door te breken. Het radicale Duitse architectenbureau Amunt poneert dat ‘bouwen soms niet het antwoord is’. De Britse ontwerper Patrick Stevenson-Keating speelt met de grens tussen kunst, design en wetenschap en mocht zijn werk tentoonstellen in The V&A Museum en Tate Modern. Het Duitse enfant terrible en juwelenontwerper Alexander Blank en Studio Formafantasma uit Eindhoven gaat op zoek naar de rol van design in volksambachten en het belang van objecten als culturele gedragingen.

Reserveren kan via www.a-zlezingen.be