Erfgoedplus.be lanceert vernieuwde website

28.06.2013 | # # # 
Deel dit bericht
erfgoedplus

Met een vernieuwde website wil Erfgoedplus meer dan 91.000 stukken uit 245 kleine en grote Limburgse en Vlaams-Brabantse collecties van musea, heemkundige kringen, kerkfabrieken, particulieren nog beter ontsluiten naar de erfgoedsector, de toeristische sector én het onderwijs.

Limburg al 10 jaar pionier en voortrekker in online erfgoeddatabanken, in Europese context zelfs uniek voor lokaal erfgoed

Tien jaar geleden nam Limburg het voortouw en richtte de eerste erfgoeddatabank in Vlaanderen op: Erfgoedplus. Het provinciebestuur had de ambitie om alle beschikbare erfgoedinformatie te bundelen in één centrale databank. Inmiddels is deze databank aangevuld met het Vlaams-Brabantse erfgoed. Erfgoedplus verzamelt, archiveert en toont gegevens van meer dan 91.000 erfgoedobjecten uit 245 collecties. Jaarlijks komen er gemiddeld 15.000 items bij.

“Wat deze databank bijzonder waardevol maakt is dat de collecties niet beperkt zijn tot die van de professionele instellingen en musea. Heel bewust is ervoor gekozen om ook de lokale actoren, heemkundige kringen, kerkfabrieken, privépersonen en geschiedkundige verenigingen toe te laten hun collecties te registreren. En daarin is Erfgoedplus uniek. Als enige erfgoeddatabank in Vlaanderen, en zelfs in Europa, verzamelt én ontsluit het zowel lokale als museale collecties op een evenwaardige manier.”, aldus gedeputeerde Igor Philtjens.

Open en interactief

Deze week werd de vernieuwde website gelanceerd. Die biedt meer dan een zoekwebsite voor het erfgoed uit beide provincies. De website gaat de dialoog aan met de bezoeker. Wisselende thema’s en inhoudelijke dossiers ontsluiten de erfgoeddatabank met duiding. Een koppeling met de UITDatabank zorgt voor een actuele blik op de erfgoedagenda. Daarnaast is er ruimte voor participatie. Bezoekers kunnen hun favoriete collecties of erfgoedobjecten delen via e-mail en sociale netwerksites. En ze kunnen deelnemen met hun kennis. Een reactieknop laat toe om informatie aan te vullen of te verbeteren. Het doorzoeken van de Erfgoeddatabank blijft centraal staan. Men kan zich hiervoor laten leiden door de aangereikte inhoud of zelf op zoek gaan. Het provinciale erfgoed wordt zowel ontsloten op stuk- als op collectieniveau. Bezoekers kunnen meteen op ontdekking gaan in het erfgoed uit de eigen gemeente.

Kwaliteit door uniformiteit en samenwerkingen

Bezoekers kunnen ook zelf erfgoed aan de databank toevoegen via een laagdrempelig webformulier. Dankzij een uniforme manier om de gegevens te verzamelen, verzekert Erfgoedplus bovendien de kwaliteit van de digitale archieven. Door het erfgoed digitaal in kaart te brengen, kunnen we dit erfgoed ook beter in ere houden.

Erfgoedplus.be is niet meer langer de enige erfgoeddatabank in Vlaanderen. Maar Provincie Limburg blijft koploper in digitale erfgoeddatabanken en wil via samenwerkingen blijven innoveren.
Gedeputeerde Philtjens besluit: “Om te vernieuwen en groeien moeten we blijven investeren in uitwisselingen met de grote erfgoedinstellingen en open staan voor nieuwe samenwerkingsverbanden. De technologie is de laatste jaren sterk geëvolueerd. We moeten blijven inzetten op innovatie. Applicaties ontwikkelen op iPads en smartphones zodat de erfgoeddatabank ontsloten wordt op maat van het onderwijs, toerisme en culturele projecten.”

Oproep

Staat uw erfgoed nog niet online? Voeg rechtstreeks erfgoed toe via de website of neem contact op met Erfgoed om ook uw collectie voor de toekomst te bewaren. Samen zetten we Limburg op de kaart van het culturele erfgoed.