Brood centraal op 17de Dag van het Eetbare Landschap

20.09.2015 | # # # # # # 
Deel dit bericht
Dag van het eetbare landschap Bokrijk

Op zondag 20 september vindt in Bokrijk voor de 17de keer de Dag van het Eetbare Landschap plaats. Je kan dan traditiegetrouw genieten van alles wat eet- en drinkbaar is in de natuur. Tijdens deze editie staat ‘brood’ in de kijker. “Mensen hechten vandaag de dag steeds meer belang aan lekker én gezond eten en ze willen ook weten waar hun eten vandaan komt en hoe het is klaargemaakt”, zegt gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens, eveneens voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk. “Nu zondag combineren we in het unieke kader van het openluchtmuseum verschillende activiteiten rond al het lekkers uit eigen streek. Bokrijk zet voor één dag de authentieke installaties uit haar collectie terug in werking tijdens demonstraties brood bakken, bierbrouwen, jeneverstoken of het maken van stroop. Zo kunnen bezoekers ervaren hoe echte vakmensen met liefde en passie een ambachtelijk product creëren.” Het evenement is ondertussen uitgegroeid tot één van de grootste streekproductenmarkten in Limburg.

Dag van het Eetbare Landschap: gevarieerd aanbod

  • Het vuur in 5 van de 15 bakovens in het openluchtmuseum wordt aangewakkerd door Bakkers Vlaanderen Limburg en de Hotelschool Hasselt. Zij slaan de handen in elkaar en bakken broden met lokale meelsoorten volgens het authentieke bakprocédé, en dit in oude bakhuizen gestookt met mutsaarden. Bezoekers kunnen proeven van het resultaat. De recepten vind je op www.bokrijk.be.
  1. (b)akkersbrood in de bakoven uit Oostmalle-Blommerschot
  2. speltdesembrood in de bakoven uit Zolder-Viversel
  3. molenbrood in de bakoven uit Loppem
    De Wroeter uit Kortessem demonstreert hier ook hoe mutsaarden gemaakt worden om de oven warm te stoken en je krijgt deskundige uitleg over de bouw en werking van een bakoven door de vakmensen van Bokrijk.
  4. roggebrood in de bakoven uit Heist-Goor
  5. gerstbrood in de bakoven uit Eksel

24 leerlingen van het 6de jaar bakkerij van de Hotelschool Hasselt hebben in de week voorafgaand aan dit evenement een unieke specialisatie-opleiding gekregen in het openluchtmuseum van Bokrijk. Met op dinsdag een onderdompeling in de theoretische en praktische werking van authentieke bakovens en op woensdag de cursus ‘De taal van het deeg en het vuur’ van de Amerikaanse Sarah Lemke. Zij is broodexperte in De Superette, de ambachtelijke bakkerij-brasserie van ‘Flemish Foodie’ Kobe Desramaults.

  1. Op het Kempens dorpsplein bakt Bakkers Vlaanderen Limburg lekkere Limburgse vlaaien.
  2. Verspreid over de museumdelen Oost- en West-Vlaanderen en Kempen vind je een gezellige streekproductenmarkt met meer dan 70 standhouders. Behalve de standjes met producten rechtstreeks uit de tuin, zoals groenten, fruit, kruiden en zeldzame eetbare planten, kan je hier ook afgewerkte en half afgewerkte producten kopen. Fijnproevers kunnen de smaakpapillen testen met kazen, streekwijnen, chocolade, likeuren, mosterd, hoeveproducten, bio-ijs …
  3. De bezoeker kan gratis proeven van paté, kipkap en bloedworst, door De Limburgse Slagersbond bereid. Er staan ook 1000 liter gratis huisgemaakte soep en kruidige of fruitige jenevers op het menu.
  4. Je kan de hele dag gratis pendelen met de huifkar tussen de verschillende locaties in het openluchtmuseum
  5. Workshop ‘broodjes bakken’ voor kinderen.
  6. Met de graansoort spelt kan je niet alleen bakken, je kan er ook mee brouwen. In de museumbrouwerij Het Paenhuys brouwt de ‘Biergilde Demerdal-Vliermaalroot vzw’ 2.000 liter speltbier, gebruik makend van de authentieke installatie in de brouwerij. Meer dan 20 bierbrouwers gaan aan de slag op de werkwijze van weleer. De bezoekers kunnen dit unieke artisanale brouwproces op de voet volgen en ook al een eerste slok proeven. Voor de echte proeverij is het wachten tot het evenement ‘Winteravonden’ in de kerstvakantie, wanneer het bier op vaten heeft kunnen rijpen.

Waar beter zo’n historisch brouwproces reconstrueren dan in Bokrijk? Met een museumbrouwerij, een hopast, een hopveld, graanakkers, molens, herbergen én de nodige expertise, is het openluchtmuseum immers de geknipte locatie om de stiel van het artisanaal brouwen opnieuw tot leven te brengen tijdens de Dag van het Eetbare Landschap. Bokrijk neemt al vele jaren een actieve rol op in de bewaring van het erfgoed rond artisanaal bierbrouwen. Het openluchtmuseum van Bokrijk is immers niet enkel een landelijk erkend museum. Het werd door UNESCO ook erkend als expertisecentrum voor immaterieel erfgoed.